vantelesna oplodnja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 07, 2006 2:59 pm

vantelesna oplodnja

Post od black magic woman »

Zdravo svima,
tek danas sam otkrila postojanje ovog foruma i mnogo mi znaci da procitam ono sto vec odavno znam, da se sa problemom koji imam suocava veliki broj ljudi.
Imam 33 godine i vec nekih 10-tak godina lecim od gubitka menstruacije, koji je nastao iznenada i za koji doktori nemaju objasnjenja.Od samog starta konstatovane visoke vrednosti FSH,LH i PRL.Vrsena su mi razna ispitivanja,snimanje hipofize( ok). genetski kariotip(ok.),ultrazvucna snimanja(ok), ali odgovora zasto je doslo do naglog prekida menst.ciklusa ni na vidiku.Nakon potucanja po raznim institucijama VMA,GAK u Visegradskoj i menjanja doktora, vec pet godina lecim se kod dr.Vere Popovic sa Instituta za endokrinologiju u KC.Od oktobra krenula sam kod prof.Radunovica, privatno.Uradila pocetne konsultacije sa doktorkom koja mu asistira,preglede i od tada mesecno radim analize FSH,LH i Prl.Velicine fsh stalno variraju, prosli mesec je spao na 19,ali je profesor odlucio da jos malo saceka da padne da mogucnost uspeha bila veca.Poslednji rezultat pokazuje da je vrednost nazalost ponovio skocila i ja u sredu idem na konsultacije kod profesora po prvi put od oktobra( svi razgovori su bili u tel.kontaktu sa asistentom dosada).
Zanima me da li je neko od vas imao iskustva sa pomenutim profesorom,sto privatno, sto na GAK-u?
Posle ovoliko godina lecenja dosla sam u fazu da iz meseca u mesec ocekujem tu vantelesnu, uzaludno.da li nivo FSH stvarno mora da bude ispod 20 da bi se uopste krenulo u proces stimulacije.Pijem lekove za kontracepciju,prvo Logest, od proslog meseca stediril d,da li postoje neki jaci lekovi kojima bi se vrednost FSH oborila.Volela bih da mi neko odgovori jer cu do srede umreti.
Pozdrav svima :roll:
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Povecan FSH znaci da postoji nedostatak jajnih celija odnosno da su smanjene rezerve i stvarno neznam kako i cime bi mogao da se poboljsa taj rezultat, nisam doktor. Dzabe da rade stimulaciju kad nece dobiti jajne celije zato se i ceka i zato i pijes kontracepciju da bi se jajnici "odmorili". Znaci da u tvom slucaju nesme da se brza i treba vremena da bi mogla da se odradi postupak uspesno. Mislim da sam procitala negde na Serbiancafeu na diskusijama nesto o nekim cajevima koje su pile za povecan FSH ali nisam sigurna za ishod odi tamo pa potrazi na njihovim stranicama.
Ono sto ti mogu reci jeste da imam prijateljicu koja ima isti problem i da je kod nje to najvise prouzrokovalo nerviranje. Zato se osvrcem na ovo sto si napisala da ces umreti do srede... Pokusaj ako je ikako moguca da bar malo skrenes paznju sa tvog problema jer ti to samo steti. Znaci ako planiras da udjes u postupak moras biti sto je vise moguce opustena i rasterecena tenzije, straha...Znam da je iscekivanje postupka vrlo stresno i sam postupak je stres jer sam i ja imala vec jedan pokusaj vantlesne ali pokusaj nekako da nadjes neki ventil jer ti stalno rzmisljanje o tome samo odmaze.
Pozdrav i sve najbolje,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Black Magic Woman,

Vase pismo odise frustracijom sto me ne iznenadjuje, narocito ako Vas niko za ovih 10 godina ispitivanja, pregleda i dijagnostickih pretraga stavio pred sebe i objasnio o cemu se radi kod Vas, zasto i kakve su Vam sanse da ostvarite trudnocu.

Ovo sto se kod Vas desava se zove Premature Ovarian Failure (POF) ili prijevremno otkazivanje jajnika. Javlja se kod 1% zena opste populacije. Poznati uzroci su Turner's Syndrome, Gonadal Dysgenesis kao Sweyer's Sy, Fragile X chromosome, ali moze da bude i radijacija, hemoterapija, hipotireoza !!!, insuficijencija nadbubrezne zlijezde, otkazivanje bubrega, secerna bolest...a ja se nadam da su Vam svi ti testovi ukljucujuci TSH, T4 i ACTH test uradjeni za poslednjih deset godina...nisam vidjela niti da li su Vam radili nivo estrogen i koliki je.

Ono sto je istina da je kod velike vecine pacijentkinja uzrok nepoznat !

Nadam se da ste za ovih 10 godina radili denzitometriju ili snimanje kostiju da bi se otkrila moguca osteoporoza, jer niste naveli koliko dugo pijete Stediril, Logest...a ako niste to obavezno morate da uradite.

Nazalost, kod POF i FSH vrijednosti od 19 Vasa sansa da ostvarite trudnocu je minimalna, ali nije izgubljena i nije nemoguca.
Ono sto je jedini nacin za Vas jeste da ako imate rodjenu sestru, ili rodjaku da ih zamolite da prodju kroz proces folikularne stimulacije i da Vam daju jajne celije koje ce biti oplodjene spermatozoidima Vaseg partnera i da se Vasa materica pripremi za transfer embriona, koji nastaju in vitro izmedju doniranog jajasceta i spermatozoida.
To se radi u svijetu vrlo uspjesno, a sve ostale pokusaji stimulacije jajnika u kome kako Vam je objasnila Blonde postoje samo atreticni
( zaustavljeni u rastu ) folikuli, jeste obican gubitak vremena i para.

Moj ste savjet dobili bez naknade a sada je prilika da testirate pristup Vaseg ginekologa i njegove prijedloge.
Pretpostavljam da sam Vas sokirala sa ovim informacijama ali isto tako i dala nadu koja je vrlo realna.

Zelim Vam sve najbolje i javite mi se poslije srijede.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

za Blonde

Hvala ti na odgovoru,
u sredu cu konacno cuti od doktora kakve su realne sanse da se postupak uopste obavi,razmisljala sam o celiji donatora,ali takve banke kod nas ne postoje,pa mi kao sansa ostaje sestra koja ima 31.god i koja se prosle godine porodila.Otezavajuca okolnost je da zivi u Holandiji.Sta su rekli toj tvojoj drugarici,imali kod nje sanse za vantelesnu?
Javicu ti se posle posete doktoru.
Cao :wink:
black magic woman
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

za Obgyn

Hvala Obgyn na odgovoru.Inace pomenute kontracepcije pijem uglavnom svih tih proteklih godina, bas iz razloga sprecavanja osteoporoze,testovi koji si spominjala radjeni su mi, to snimanje kostiju jedino ne,ali cu ga uskoro raditi,trazi mi doktorka Popovic sa endokrinologije.Inace doktori nemaju pojma koji je razlog insufijencije jajnika,kazu mozda je neki virus " prosetao" telom i ostetio jajnike, a mogao je eto i srce, pa sam jos dobro i prosla.Ili posto sam u periodu adolescencije zivela u Pancevu, mozda je prekomerno,nedozvoljeno zracenje itd.
Sve u svemu razmisljala sam o celiji donatora kao varijanti,stim sto kod nas ne postoji banka, a od rodjaka imam sestru od tetke koja ima 31 god,dobila je bebicu prosle godine i kao otezavajucu okolnost, zivi u Holandiji.Cucu misljenje doktora u sredu pa ti javljam.Jos jednom hvala na odgovoru
Pozdrav,
black magic woman
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Mojoj prijateljici je radjena laparaskopija i uzeli su isecak sa jajnika, nazalost nije prnadjena nijedna jajna celija znaci insuficijencija jajnika. Njoj je jedina mogucnost donirana jajna celija.
Puno srece ti zelim
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

volela bih da mi neko kaze da li kod nas postoji negde banka jajnih celija.Blonde, da li tvoja drugarica ima donatora.Danas sam semnogo razocarala,moram da podelim sa vama.kao sto sam rekla sestra od tetke mi zivi u Holandiji i to mi otezava donaciju,mislila sam da imam drugu varijantu,to je moja ujna, koja ima 35 god. dvoje vec skoro odrasle dece ( od 7 i 12. godina) i sa kojom smo muz i ja u iyuyetnim odnosima,gotovo je smatram sestrom, decu,koja su mi brat i sestra od ujaka, obozavamo kao svoju, sa ujakom i ujnom sam nerazdvojna.Sinoc sam je pitala da raymisli da li bi mi bila donator,znam da se takve odluke ne mogu doneti preko noci i da je presudan psihicki faktor.Kako razabrati, cije ce biti dete, moje i njeno, buduci da daje svoje celije.Vidim da je rastrzana izmedju zelje da mi pomogne i upravo ove dileme, kako bi se u slucaju uspeha ona odnosila prema detetu.Ne zelim nikome da naturam ono u sta nije 100% siguran,ali sam se silno razocarala u svoj rod,tj ujaka koji joj ne daje podrsku i koji misli da psihicki nije spremna ya tako nesto.Zanima me da li je neko imao iskustva sa doniranim celijama i donatorima i kako objasniti donatoru da to ne bi bilo njegovo dete.
Sutra cu pitati svog doktora o tome,ali zelim vasa iskustva da cujem,ako je neko imao takvo iskustvo.
Pozdrav svima.
Black magic woman :cry:
Ljubicica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Avg 06, 2005 11:23 am

Post od Ljubicica »

Mislim da je tvoja molba ujni toliko velika i znacajna, da nema mesta nikakvom razocarenju ako ne dobijes podrsku. Svako ima pravo da odluci o sudbini svojih celija i genetskog materijala, ukljucujuci i to da ujak ima pravo da izrazi svoje misljenje, kao i da zajedno sa svojom suprugom ucestvuje u donosenju takve odluke.

Inace, zelim ti puno srece i lepu bebicu sto pre.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

hvala Ljubicici na lepim zeljama.I sama sam svesna toga sto kazes, ali veovatno u prvom momentu ne mogu da verujem da ako imas sansu da pomognes nekome i da ga usrecis,i pri tom znas sve o tim ljudima,u srodstvu smo,volimo se i postujemo maksimalno,non stop smo zajedno,njihova deca prakticno odrastaju kod nas, onda mi je sve to neshvatljivo.Verovatno zato sto mislim da bih ja, kada bih bila u prilici da pomognem, uradila to bez razmisljanja,dete bi doduse nosilo moje gene, ali bi ga vise smatrala bratom ili sestrom,nego svojim detetom, buduci da ga ne bih nosila 9 meseci niti prolazila kroz porodjaj, pa ne bi ni bilo neke jace veze,a kad jos dodas tome da ona vec ima svoje dvoje dece onda se tek zapitam zasto da ne.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

Danas sam bila kod prof.N.Radunovica na razgovoru, privatno u BIS Intermedicus u vezi VTO, i naravno da mi je potvrdio sto je Obgyn rekla,da su moje sanse za pozitivan ishod VTO sa onakvim vrednostima FSH minimalne,gotovo nikakve i da bi to za sad bilao samo bacanje para,gubljenje vremena i frustrirajuce mucenje mene same.Predlozio je naravno donaciju jajne celije kao mogucnost uz konstataciju da bi sanse za uspeh bila 30%.A ja se sada pitam gde i kako da nadjem donatora.Ujna o kojoj sam govorila mi nije mentalno nacistu cije bi to dete bilo,iako mi doktor kaze da ga ona ne bi mogla smatrati svojim upravo zato jer ne bi raslo u njoj,ne bi se hranilo njenim sokovima,vise bi to za nju bio neki rodjak,ali sto vise razmisljam o tom, sve vise mi se ta ideja sa njom ne svidja,jer stvarno ne zelim da posle prolazim kroz neke frustrirajuce situacije.Zato bih molila sve koji su mozda imali iskustva sa donatorima da mi daju neki savet kako da ga nadjem,da dam oglas ili kako,vise cu od razmisljanja izludeti.
Jos bih da kazem da je profesor ostavio izuzetno pozitivan utisak,jako je prijatan,saslusa te,odgovori na svako pitanje i jos sam saznala da od 15 zena, koliko ih je bilo tretirano u poslednjem postupku, kod 9 je VTO uspela,preporucujem svima koji se pitaju gde i kod koga prof.Nebjsu Radunovica,BIS Intermedicus u bul.Avnoja.
Pozdrav
M31
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 04, 2006 4:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od M31 »

B.M. Woman,
poznajem zenu koja je rodila dvojke nakon vestacke oplodnje sa doniranim jajnim celijama. Ona je to uradila u Spaniji. Ne znam detaljno, ali mogu da se raspitam kako je to izgledalo. Znam samo da je donatorka anonimna, da se rade detaljne analize kako bi pronasli donatorku koja je "najslicnija" buducoj majci. Sto je najcudnije od svega, deca lice na tu moju poznanicu - majku koja ih je rodila!
Ne znam koliko to sve kosta, ali, ako me secanje ne vara, mislim da sam postupak nije mnogo skuplji, ako je uopste skuplji, nego sto bi bilo ako bi radila u Beogradu. Mislim cak da je uspelo iz prve. Svi super srecni.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

M31, na zalost kod nas je pre nekoliko godina zakonom zabranjeno da klinike nalaze donatore, sto je po meni totalna glupost, vec bih sama morala da nadjem donatora,tako da se u tom slucaju baziramo upravo na ljudima koje poznajemo,sto opet po meni nije bas najbolje.Dobro je sa jedne strane, bar do nekle poznajemo genetski kod donatora, al sa druge strane mnogo bi bilo bolje da je rec o totalno nepoznatoj osobi jer se izbegavaju neke druge komplikacije koje bi mogle da se dese nakon uspesno obavljenog postupka i rodjenja bebe.Molim te raspitaj mi se za tu Spaniju.
Veliki pozdrav
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

probaj na rodi da nadjes vise o donaciji jajnih celija.
roda je hrvatski forum, poceo je sa radom mnogo pre foruma u srbiji, mozes da nadjes dosta korisnih inf-ja sam neki put procitala da zene iz hrv idu u prag kada zele da urade ivf sa doniranim jc, mislim da su i cene povoljne.
black magic woman
Aktivan član
Aktivan član

hvala nijenina,probacu tamo.
Pozdrav
Odgovori