uvecan jajnik

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

uvecan jajnik

Post od majja »

Na UZ mi je desni jajnik dimenzije 12, i dr koja mi je radila je rekla da je policistican.
Mene interesuje, da li je moguce da je bio uvecan zato sto mi je tada menstruacija kasnila 10 dana(zbog velikog stresa), a dobila sam je par sati nakon tog pregleda??? :o

I dalje sam pod stresom, i opet mi kasni (za sada tri dana).

Da li ima potrebe da odem opet na UZ kada mi prodje ovog meseca i kad stvari "legnu na normalu", ili je prosto postao uvecan (nevezano od ciklusa)?

Hvala
ria
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 06, 2005 11:49 pm

isti problem

Post od ria »

izgleda smo u istom trenutku poslale mail. ja videla tvoj naslov pa procitah i ja imam isti prblem sa janikom al mi ta tvoja velicina jajnika nije jasna. ja sam dosla danas kuci sva iznervirana jer mesec dana ima terpaiju i injekcije i NISTA verujes li! nikakvog poboljsanja!!!
a 14 inekcija primila i 1000000000 antibiotika. ne znam bas me sad zabrinulo. Sta ti pijes od lekova?

pozdrav
ria
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ne uzimam nista, ovo sam saznala na UZ kod hepatologa, onako usput, al nikako da se "uhvatim" sa svojom doktorkom u DZ da zakazem UZ, a kod privatne trenutno ne mogu (plitak mi je trenutno dzep), pa moram da sacekam da mi prodje ova menstruacija, koju jos uvek cekam, pa cu da vidim..... :roll:
Pisacu ti i za to, al za jedno 2 nedelje...
sublimacija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 06, 2006 2:17 pm

Post od sublimacija »

[quote="majja"]Ne uzimam nista, ovo sam saznala na UZ kod hepatologa, onako usput, al nikako da se "uhvatim" sa svojom doktorkom u DZ da zakazem UZ...

Pozdrav...
I ja imam slicnu dijagnozu iz avgusta: uvecan levi jajnik policisticnog izgleda. Otisla sam na preporuceni Dopler i nova dijagnoza me zbunila totalno:
jajnik sa hipoereogenom formijalijom 24*26mm, desni avaskularna formialija 36*21mm.
OBS Enometriozis?!
Za prvi pregled Doplerom, u 26. godini, neprijatno zbunjujuce.
Nadam se da cu nesto naci u Medicinskom recniku...
Ali bi bilo divno da dobijemo neko odredjenje od doktorki!
Ako postignu, ja sam zahvalna i za najkraci, ali jasan odgovor.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Drage dame!
:roll: UZ jajnika najbolje je raditi treći dan menstruacije kada su jajnici "najmirniji", jeste neugodno ali je korisno za dijagnozu.
Male ciste su ustvari mehurići u kojima sazrevaju nove jajne ćelije, a prolaze kroz ciklične promene u ciklusu.
Anehogene senke na jajnicima mogu biti prsnuti folikul jajnika u ovulaciji, tzv. žuto telo (corpus luteum). Drugim rečima potpuno normalan i uobičajan nalaz!
Pozdrav i dobro zdravlje Dr Peđa
Odgovori