Drage moje,
Juce sam bila na konsulataciji kod mog ginekologa i htela sam da sa svima vama podelim ono sto sam saznala, jer me je zaprepastilo (i mislim da postoji dosta zena koje su mozda u slicnoj situaciji a i ne znaju).
Pisala sam na ovom forumu da vec godinama (4 ili 5) koristim Nuvaring (vaginalni kontraceptivni prsten) i od samog pocetka sam imala problema sa nedostatkom lubrikacije. Vremenom je to postajalo sve gore i gore i moj ginekolog i ja smo radili na tome da pronadjemo razlog: lecili smo candidu (koju sam imala hronicno) i izlecili; suprug i ja smo koristili samo lubrikante na bazi vode, bez glicerina, itd. Medjutim, situacija je postajala sve gora dok konacno, u poslednjih godinu dana, desilo se nekoliko puta da je penetracija bila toliko bolna da nismo ni mogli da imamo odnose.
Juce sam otisla na pregled i ginekolog mi je rekla da imam vestibulodiniju. Nikad pre za to nisam cula. Ona mi je objasnila da se taj problem javlja iz nekoliko razloga ali da postoje nove studije koje ukazuju na to da se javlja posebno cesto kod zena koje su duze vreme na hormonalnoj kontracepciji (posebno onoj koja sadrzi estrogen u kombinaciji sa progesteronom). Ta kombinacija hormona vremenom negativno utice na prirodne seksualne hormone i zlezde koje se nalaze u "vestibuli" ili delu vagine oko samog ulaza, iza malih usmina, jednostavno prestaju da rade, postaju jako bolne, i dovode vremenom do hronicnog grca karlicnih misica (pelvic floor dysfunction/spasm).
U jednu ruku mi je laknulo da te moje tegobe imaju dijagnozu, ali je ovo ozbiljna stvar koja, ako se na vreme ne dijagnostikuje, moze da postane permanentna. Ali mi je bilo neverovatno da ja nisam znala nista o tome, i pored mog kopanja ne samo generalno po internetu, nego po databazama kao sto su MedLine i PubMed, znaci profesionalnim zurnalima, itd.
Terapija je prvo dve nedelje aplikacije neke steroidne kreme pa dve nedelje aplikacije kreme koja sadrzi dva dela estrogena i jedan deo testosterona tri puta dnevno. Za to vreme nema odnosa i nikakvih "toksina" (nikakvog ispiranja ili sapuna, bez tampona, itd). I naravno, fizikalna terpaija da oporavi misice karlice.
Zelela sam to da podelim sa vama, jer treba da obratite paznju, kad ste na hormonalnoj kontracepciji koja sadrzi estrogen. Bol oko ulaza u vaginu i za vreme penetracije ne mora samo da bude pitanje lubrikacije nego nesto ozbiljnije.
Moramo i same da budemo obavestene i da znamo sta da pitamo lekare.
Veliki pozdrav.
UPOZORENJE: Za sve zene
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik