da li umirem?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
mia_yu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 22, 2006 4:28 am

da li umirem?

Post od mia_yu »

Momak mi je imao kondilome, ja ih nemam, medjutim otisla sam na hpv test da vidim da li cu ih dobiti i stignu rezultati hpv 16 poz. Znam da je taj otprilike najgori, visokorizican i sad uopste ne znam kako da se ponasam, jel treba da sacekam da dobijem rak ili ima nesto sto mogu da uradim? Molim bilo kog dr-a da mi bar otprilike kaze sta da radim. Da, papa test mi je u redu..........Hvala
Alabama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Alabama »

:)
Teshko.

Taj hpv je opasan utoliko shto dovodo do promena na grlicu materice, a koje mogu da dovedu do stvarannja kancera-zato se i rade papa testovi. Ako je papa ok, sve je na svom mestu. Chak i da nije ok, nije kraj sveta, to su postepene promene koje se prate i eventualno tretiraju.
:wink:
Eto, i ja imam hpv (kao i ostalih 50%popluacije), samo shto kod mene dolazi do promena na grlicu materice.
RedSonya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 3:33 pm

Post od RedSonya »

Draga mia_yu,

Iako nisam ginekolog, odgovaram Vam jer znam kako se osećate.

Odgovor na Vaše pitanje čak i ja znam: HPV 16, 18 i još neki (o tome je lepo i detaljno objasnio dr PedjaDJ) mogu, ali ne moraju da dovedu do tih promena kojih se plašite. Papa testovi upravo zato i postoje - ako se ove promene uoče - na njih se blagovremeno reaguje.

Neko je, ako se ne varam baš na ovom forumu, svojevremeno napisao da je čudo da u 21. veku iko umire od raka grlića materice, kada je običnim, redovnim godišnjim Papa testiranjem moguće uočiti promene koje do raka dovode, i lakom intervencijom ih otkloniti.

Molim Vas nemojte da se plašite i samo redovno radite Papa test.

Lep pozdrav :)
mia_yu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 22, 2006 4:28 am

Post od mia_yu »

Hvala vam do neba, mnogo sam se uplasila i verovatno pretpostavljate koliko mi znaci bilo kakva uteha, mislim, ne bih bas da umrem uskoro a gde god se okrenem nailazim samo na tu uzasnu statistiku da u 90 % slucajeva raka, uzrocnik je hpv..........itd, itd.
Divni ste, i hvala vam jos jednom, a i ti Alabama budi hrabra, sta da ti kazem, bice valjda sve ok..... :D
pozdrav
sunflowersuncokret
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 16, 2007 6:36 pm

Post od sunflowersuncokret »

draga MIA_YU,
redovno sam isla na pappa test svakih pola godine.nikada nisam imala problema sa time(imam stalnog partnera 3godine).
Medjutim, prosle godine u februaru pappa test mi je bio IV grupa.
Ustanovljeno mi je da imam carcinom grlica materice koji se mora odstraniti.
Posle par meseci, posle svih dodatnih analiza i biopsija mi je uradjena konizacija.odstranili su mi carcinom gde je bilo 9 caura, a od tih 9 sedam je bilo maligno. Sada idem tromesecno na pappu.
Moj ginekolog mi sada savetuje da zatrudnim, jer zena prilikom porodjaja izbaci placentu i sve se regenerise. Od tada pokusavamo, ali ne ide i pored svih urednih nalaza.
NAGLASAVAM DA SAM LAIK ZA OVE STVARI I DA TI SAMO PRENOSIM SVOJE ISKUSTVO!
Nadam se da te nisam uplasila svojim odgovorom i da ti je on pomogao
sunflowersuncokret
Novi član
Novi član

Ah, da..
zaboravila sam da napisem da je taj moj carcinom izazvan HPV virusom
RedSonya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 3:33 pm

Post od RedSonya »

Pa, ako ja dobro razumem, to samo znaci da treba da redovno ide kod ginekologa, jer i ako je nesto, redovnim pregledima ce se omoguciti blagovremeno reagovanje.

I dalje mislim da mia_yu ne treba da se plasi, a Vas odgovor samo dodatno podseca zene koliko je vazno redovno se pregledati.

Poz
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Mia
HPV tip 16 i 18 u najvećem broju slučajeva su prisutni kod raka grlića, takoðe uzrokuju karcinom anusa kod žena i muškaraca koji upražnjavaju analni seks.
Neće sve osobe koje su inficirane ovim tipovima virusa dobiti karcinom, tek jedan manji broj. Potrebno je da postoje i drugi pridruženi činioci, pre svega pozitivna porodična istorija, rizično ponašanje (cigarete, alkohol, narkotici) i drugi znani i neznani razlozi.
Pošto postojeća vakcina Gardasil ne pruža zaštitu od svih HPV virusa koji mogu prouzrokovati karcinom važno je da se radi PAP test čak i nakon primanja vakcine.
Činjenica je da prostitutke imaju mnogo viši procenat karcinoma grlića nego kaluđerice bila je ključ u ranim istraživanjima o povezanosti STD seksualno prenosivih bolesti i kacinoma grlića materice (zur Hausen 1994).
Osobe sa većim brojem seksualnih partnera povećavaju rizik od razvoja genitalnih HPV infekcija tj.bolesti.
O Kondomu (prezervativ) Iako je kondom visoko efektivan u sprečavanju drugih seksualno prenosivih bolesti (STDs), novija istraživanja ukazuju da kondom pruža tek delimičnu zaštitu od prenošenja genitalnih tipova HPV virusa (Holmes 2004; Winer 2006). To može biti stoga što HPVs može inficirati kožu koja nije prekrivena sa kondomom. S druge strane neke studije ukazuju da redovna upotreba kondoma sprečava perzistiranje infekcije i njeno širenje na druge delove kože i sluzokože (Moscicki 2005, Bleecker 2005). Prema tome preporučuje se upotreba kondoma radi smanjenja rizika od prenošenja HPV i širenja bradavica na druge zdrave delove kože i sluzokože! Efikasnost kondoma je do 70% u prevenciji HPV infekcija (Winer 2006).

Čak i ako se razvije rak grlića materice, mi smo danas u stanju da ga otkrijemo tako rano, da ambulantnom intervencijom NPR. Leetz ili konizacijom u potpunosti uklonimo promenu i da žena bude potpuno zdrava, čak sposobna i za rađanje.

S obzirom na dostupnost grlića materice pregledu danas je stvarno neverovatno da žena umre od raka grlića, ukoliko bar jednom na godinu dve poseti ginekologa!
Pozdrav i dobro zdravlje!!! Dr PeðaDj
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Da, tacno je da je rak grlica materica, za razliku od raka jajnika na primer, mnogo lakse otkriti i samim ti i leciti. Ali opet, po statistici Americkog udruzenja za rak, 6% zena u Americi svake godine oboli od raka grlica materica, a 3% svih smrti od raka u Americi godisnje su prouzrokovane rakom grlica materice.

Tako da to nije sala. Naravno da nije glava u torbi, ne mora biti. Ali treba naglasiti dve stvari:

1. Stalne kontrole

2. [b]Na kojima ce se reci lekaru da imate HPV i da treba da vodi racuna i dobro pogleda sve.
[/b]
sunflowersuncokret
Novi član
Novi član

samo bih zelela naglasiti jos jednom- nije tesko jednom godisnje otici ginekologu i uraditi pappu
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Samo visoko rizični tipovi HPV mogu prouzrokovati cervikalni kancer kod određenog broja žena, a više od 70 % karcinoma uzrokovana su - HPV tipovima 16 i 18.

Nakon ispitivanja (objavljeno februara 2007) u SAD žena starosti između od 14 do 59 godina bilo je više od 26.8 % poziivnih na HPV. Prevalenca (učestalost) HPV je najveća kod žena starih od 20-24 godine. Prevalenca visoko rizičnih tipova HPV je 15.2%.

Perzistencija HPV infekcije tj. koliko dugo virus ostaje aktivan u telu žene - je možda ključ koliko izloženost visoko-rizičnim HPV virusima dovodi do cervikalnog kancera. Nije potpuno jasno koliko dugo infekcija visoko onkogenim HPV virusima treba da traje za nastajanje prekanceroznih promena na grliću materice (možda preko šest meseci).
RIZICI
Glavni je rizik infekcija visoko rizičnim HPV!
Žene starije od 40 godina češće oboljevaju,
Žene koje su imale više partnera ili su sa partnerom koji je imao odnose sa više partnerki imaju veći rizik
Žene koje imaju HPV infekciju i puše imaju veći rizik od onih koje ne puše
Korišćenje anti bebi pilula duže od 5 godina kod žena sa HPV infekcijom
Više trudnoća i porođaja kod žena sa HPV infekcijom
Žena čijim je majkama davan DES do sedamdesetih godina 20 veka

PAP test i kolposkopija su oružje u borbi protiv raka grlića materice, normalno uz uzdržavanje od rizičnog ponašanja.
Rak grlića je češći od žena koje nemaju regularan Pap test. Pap test nam pomaže da otkrijemo prekancerozne ćelije, a preko njih i rak u ranom stadijumu kada najviše i možemo da pomognemo. Pravovremeni tretman prekanceroznih cervikalnih promena najčešće prevenira i karcinom!

Pozdrav i dobro zdravlje Dr PeđaDj
Odgovori