Na ultrazvuku u 30. nedelji plod po težini ispod proseka

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Okt 10, 2009 2:12 pm

Na ultrazvuku u 30. nedelji plod po težini ispod proseka

Post od jperica »

Poštovani članovi foruma i poštovani lekari,

Žena i ja smo upravo bili gotovi sa ultrazvučnim pregledom i doktor je rekao da je beba mala za svoju starost. Naime, beba je u 30. nedelji teška 1030grama. Doktor kaže da je to ispod proseka. Žena je rekla da je tek poslednjih nekoliko dana osetila kako beba naglo raste i kako se širi. Na prethodnom pregledu u 25. nedelji, beba je bila teška 600grama. Ja je tešim da će taj rast verovatno nastaviti u tom tempu i da će beba dostići očekivanu masu od oko 2,5kg do vremena porađanja. Njenoj sestri su izmerili drugu bebu pre porođaja ultrazvukom i doktor je rekao 2,5kg, a beba se rodila sa 3,5kg. Prva beba kod njene sestre nije ni bila merena, ali je na porođaju bila 3,5kg.

Moje pitanje je da li da se smirimo i da nastavimo kao i dosad, jer ponavljam, ona oseti tek od skoro kako je beba počela rasti onako naglo i njen stomak iako mali za ovaj mesec trudnoće ipak ima sve ostalo dovoljno, ili da paničimo (što ja ne bih nikako preporučio)? Lično mislim da bi taj tempo sada trebao da krene da povećava bebinu masu i veličinu. Sa druge strane, moja žena jako lako se uspaniči i lako se iznervira. Trebalo bi svakako da nađem načina kako da je smirim da joj nervoza ne bi uzimala daha.
Nije dobro, ali trudimo se.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Na ultrazvuku u 30. nedelji plod po težini ispod proseka

Post od dannina »

Imate jos dobrih 8-10 nedelja do porodjaja, poslednji meseci su za dobijanje na tezini. Supruga bi svakako trebalo da jede bolje, ali recite sta vam je taj vas dr rekao nakon takvog nalaza? Da li je beba razvijena kako treba i ima malu tezinu? Sta misli da je u pitanju, kakav vam je savet dao?
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm

Post od Vragolasta Amfibija »

Ne mogu nista preterano da kazem na ovoj temi posto nije moja oblast ali evo reci cu vam iskustvo mojih prijatelja. Njima su stalno govorili da im je beba mala za uzrast, cak i kad se rodila, dok njena mama, moja prijateljica konacno nije rekla "pa pobogu, doktore, pogledajte nas !!! " On je inace visok oko 160, ona 150 cm. Beba im je potpuno zdrava i pametna i vrlo napredna ali prosto, ne moze se ocekivati velika beba od niskih roditelja !
Ne znam kakva je situacija kod vas ali ta mala tezina ne mora nista da znaci. Radjaju se deca i sa po 2 kila i do isteka prve godine zivota, priroda je uskladila, oni potpuno dostizu svoje vrsnjake koji su bili sa tezinom i preko 3 kg. To je naucna cinjenica.
Bice sve u redu i tenziji nema mesta !!!
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član

Post od jperica »

Evo, da Vam se svima zahvalim na javljanju u temi. Ja sam visok 180cm, a supruga 160cm. Ona je bila relativno mršava (svega 2kg ispod računate optimalne mase za njenu visinu) pre početka trudnoće. Sada je lepa, zdrava normalna trudnica sa normalnim povećanjem telesne mase srazmerno mesecima trudnoće. Što se tiče ishrane, ona jako retko hrani nezdravom hranom (ponekad samo da je želja mine), ali nikada nije gladna. To sam hteo da naglasim.
Doktor nije ništa naveo sem "O-o, ovo će biti problem". Nikakve mere nije propisivao, samo je najavio kontrolu posle Novogodišnjih i Božićnih praznika.
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Vasa visina nema mnogo veze sa tezinom bebe. Poznajem zene od 1,5m sa bebama od 3,8kg. Imace veze kad se rodi, pa pocne da raste, pa u puberetetu da li ce izrasti u visoku ili nizu osobu. Sada, dok je jos u stomaku, svaka beba mora da na porodjaju ima minimum 25000g jer se to smatra adekvatnom tezinom za boravak van materice. Svaka bebe posle rodjenja izgubi par stotina grama, takozvani "fizioloski pad" kilaze, tako da sa tim bi trebalo da ima tu tezinu. Ako se rodi sa manje, zadrzace je sa mamom u bolnici dok ne dostigne tu tezinu, jer tad mogu da kazu:"E, sad je ova beba ok".(Sto se inace i meni licno desilo, :) rodila sam se sa 2250g i ostala 10-ak dana dok nisam premasila 2500g) Ne panicite, ovo vam kazem da bi vam bilo jasno zbog cega je bebina tezina vazna. Idite na te kontrole, ima jos vremena da sve to dodje na svoje.
Pozdrav
Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član

Post od jperica »

Važi, slažem se sa zaključkom da to nema veze sa težinom. Ženica je bila preko 4,2kg na porođaju pa je pre trudnoće imala 42kg (znači oko 10puta se uvećala od njenog rađanja). I to opet nema veze sa veličinom na porođaju. Sada nam ostaje da vidimo šta će biti kroz četiri nedelje...
Eliza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 11:38 am

Post od Eliza »

Postovani,

meni je takodje pre 10- tak dana receno da beba zaostaje u rastu za oko dve nedelje. Moja trudnoca je tada bila po menstruaciji 28 nedelja, a po UZ 26 nedelja. Tezina bebe je po jednom ginekologu bila 930 gr, a po drugom 1030 gr.

Naime, ja imam neredovne menstruacije, na svakih 43 dana otprilke umesto na svakih 28, pa i to moze biti jedan od razloga.

Ja se nisam posebno uzrujala oko toga, jer svaka beba ima svoj tempo rasta, uskoro idem na kontrolu i sigurna sam da se bebac vec popravio. :)

Jedino mi je tesko palo sto su mi produzili termin porodjaja za dve nedelje, a trudnoca mi je teska od samog pocetka, no ja ipak verujem da ce beba izaci kad ona bude htela i pre tog produzenog termina! ;)
dannina
Aktivan član
Aktivan član

Post od dannina »

Zbog neredovnih menstruacija je uvek problem biti precizan oko termina. Svim zenama, pa i onim sa najredovnijim ciklusom se kaze datum, sa zadrskom+/-2 nedelje.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

POsto sam se porodila pre 3,5 godine ne mogu vise tacno da se setim dal bese UZ moze da omasi za pola ili cak celo kilo.... U svakom slucaju i meni su govorili da je beba dosta mala ( inace mi je stomak bio ogroman - a ja mala) pa se ipak rodila sa 2850 gr i to 3 nedelje pre termina! Danas je super, jeste doduse mrsuljce, ali visoka i aktivna devojcica i nista joj nije smetalo sto je imala laksu kilazu na rodjenju!
Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član

Post od jperica »

Puno hvala svima na odgovorima. Ženica mi se već pomalo smirila, a i veruje da će sve biti ok. Najvažnije je da se ona pre svega smirila. Nastavićemo redovno kao i dosad, a ona je rekla da se neće nervirati ako je jedini problem da zbog male bebe mora carski rez. Tako je kako mora biti...
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Nemojte se previše brinuti,ako je sa bebom sve u redu,u smislu da nema nikakvih anomalija.Ultrazvuk određuje težinu naspram kostiju,tako da je neprecizan što se tiče težine i do pola kilograma.Ako je beba mala,to nije indikacija za carski rez.Samo bez brige,nismo svi istih dimenzija,niti su sve bebe iste.
Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član

Post od jperica »

Pa onda je to nekakva indirektna metoda određivanja mase. Dobro, u svakom slučaju, trenutno smo na 2,5meseca do porođaja. Nadamo se da će sve biti u redu.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

Najcudnije od svega je da lekar tako prokomentarise tezinu bebe, ako se vidi da mama ima toliko malu tezinu (42kg??!!).

Mislim, sta ocekuje da tolicka zena rodi? :)

Samo bez brige i redovno se kontrolisite.

Pozdrav.
Eliza
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 11:38 am

Post od Eliza »

Evo mene sa novim merenjima bebe, bila sam juce na pregledu i UZ.

Po UZ sam sad trudna 29 nedelja i tezina bebe je 1300 gr, sto je vise za 370 gr u odnosu na prosle dve nedelje kada je radjen UZ. Beba ipak napreduje, kod mene je verovatno u pitanju neredovna M, pa se ne mogu osloniti na racunanje termina po M, vec po UZ. :)

Sledeca kontrola je opet za 2-3 nedelje.
Korisnikov avatar
jperica
Aktivan član
Aktivan član

Post od jperica »

@isidora

Sad je moja ženica blizu 50kg po težini (ne znam tačno koliko, ali mislim da joj još 2-3kg fali do toliko). Iza leđa kada se gleda, deluje i dalje kao mršavica, a sa strane se ipak vidi da je trudna. Eto, tako izgleda. E, sad, kao što svima vama želim lepu i zdravu dečicu, tako se i nama nadam da će biti.

Još nešto treba napomenuti:
Moja supruga je dugo vremena imala nagađanja oko toga kada je ostala trudna. Ja imam jednu, relativno sigurnu pretpostavku. Pošto smo mi oko godinu dana pokušavali, ja sam skontao da bi ona mogla ostati trudna kada smo jednom vodili ljubav i kada sam osetio da je njoj negde jako duboko došlo do probijanja "nečega" poput himena. To je bilo baš negde duboko i baš se desilo kao da sam nešto probio i to nešto se otvorilo. Baš dosta duboko. Ona kaže da tada skoro ništa nije osetila da boli, ali je navodno osetila nešto kao probijanje. Lično mislim da je to dovelo do začeća, koje je potom usledilo, jer smo konačno mogli imati intimnosti sa punom penetracijom. Ona je imala redovan ciklus (30-dnevni) 7.Maja, a na njen rodjendan 28.maja se to desilo. Po poslednjem ultrazvuku i po jednom od zaključaka bebine veličine, to bi bio korektan datum. Znači njena ovulacija je 3 nedelje posle menstruacije, a doktor kaže da je takva igra sa datumima sasvim moguća i izvodljiva. Pre neko veče smo o tome pričali, pa je i ona pomislila na to. To bi značilo da je beba umesto u 30-oj nedelji, zapravo bila u 29.nedelji, mada i po tome malo zaostaje po veličini, ali ipak to nije onda toliko veliki zaostatak, koji je iznosio minimum 220g (1030g naspram minimalnih 1250g) za 30. nedelju. No vreme je pred nama i nadamo se da ćemo ga pravilno iskoristiti. Nervoza i brige su već oko ovoga su već nestali.
Odgovori