4D ultrazvuk!?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
MarijaČ
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 11:19 am

4D ultrazvuk!?

Post od MarijaČ »

Molim vas za odgovor:
Da li je moguće da na dva pregleda 4D ultrazvukom nije ustanovljen Edvardsov sindrom?!
Niti da je pacijentkinja upućena na neke druge analize!!!
Volela bih da podelim sa svima na forumu činjenicu da u Srbiji danas, u unutrašnjosti trudnicama ne rade ni osnovne analize krvi ni briseve, a da o DABL i TRIPL testovima niko ne zna ništa, i da i ako ih i pomenete ubedjuju vas da su nebitni, da niste rizična grupa- a to po njima znači da imate manje od 35.
I tako danas niko nije odgovoran za ovakve propuste i svi sležu ramenima i kažu genetika je čudo, i da mladi ste biće još dece i Bog će vam pomoći!
Veliki pozdrav i Hvala unapred
Marija
Korisnikov avatar
Tinna25
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 21, 2008 1:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Tinna25 »

Uvek sam bila za to da bi svi trebalo da raimo svoj posao i da se ne mesamo u tudj. Medjutim, pre svega trudnoca nija mala stvar i mislim da bi svaka zena trebalo u osnovi da se edukuje o takvim stvarima jer kako ima ovakvih i onakvih pacijenata, nazalost tako je i sa doktorima.
Kada sam zelela da ostanem u drugom stanju PRVO I OSNOVNO sam se pozabavila literaturom i tudjim iskustvima i krenula da radim neke bitnije stvari pre nego ostanem trudna.
Pre trudnoce: kolposkopija, UZ i PAPA (i naravno bi trebalo da svakoj zeni da postane navika da to radi jednom u pola godine ili na godinu dana.)
Analiza krvi i urina.
Ako postoji ranica na grlicu obavzno bakterioloski nalaz ranice.
Vaginalni i cervikalni bris mikoplazme, hlamidije i ureaplazme.
Eto to je makar nesto osnovno. Postoje i TORCH i jos po nesto ali ono je osnovno.
U trudnoci SAME trazite da uradite dabl i tripl test nije tesko da se trazi a aminocinteza tek ako je bas potrebo. Redovne kontrole i sve mora biti u najboljem redu, sem ako se ne desi kao kod mene da obican virus-grip prodje kroz mene i bebi prestane da kuca srce. To je vec neki drugi uzrok koji ja nisam mogla da iskontrolisem.
Devojke i zene, apelujem da se pozabavite svojim telom i spremne udjete u sve, znam da ce neko prokomentarisati : ja to nisam nista ni znala ni radila pa imam dete. Svaka cast Bog vas je pogledao. Toliko
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Tina svaka chast za ovaj post! :D
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
MarijaČ
Novi član
Novi član

Post od MarijaČ »

Tina i ja se slažem sa tobom, majka sam devojčice od 3 godine i mnogo toga, ali ozbiljnog sam pročitala i pre trudnoće i u toku same. Reč je o mojoj bliskoj prijateljici, pa sam tako ogorčena i tužna. Ona je inače bila redovan pacijent kod ginekologa, čak su joj prebacivali da preteruje što se dva puta godišnje pregleda. Prvo je imala spontani, pre 2 godine, ali joj ni ovu trudnoću nisu tretirali kao visoko rizičnu. Reč je o maloj, primitivnoj sredini u kojoj žene dolaze kod ginekologa ne kada ostanu u dr. stanju nego kada dobiju bolove!!! Pa su joj svi govorili da dosadjuje, iako je uradila sve preglede pre začeća a pila je i neke hormone, ne znam tačno koje, po savetu jednog od tri lekara koji su joj vodili trudnoću. I tako se sve završilo!
Da nije insistirala ne bi joj radili ni biohemijske i hematološke analize krvi i urina jednom mesečno, a o brisevima da ne pričam, jer se oseća dobro, to je pokazatelj po njima!!!
Privatno je radila toksoplazmu, citomegalo virus i još svašta, i taj prethodno pomenuti ultra zvuk, jer joj je četvrta lekarka iz drugog grada to savetovala. Sada kaže da je nemoguće da dete ima Edvards,a to je potvrdjena dijagnoza na institutu za neonatolog.
Samo još nešto, u porodilištu nema CTG-a, a inkubator su čekali iz grada udaljenog 2,5 sata.
Ne generalizujem, ima sjajnih doktora, zelela sam da ovo negde kažem i ovo iskustvo može biti nekome škola i upozorenje!
I dalje me zanima da li iko zna o tom 4D nešto više?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Sve o 4Dtestu!

http://www.pregnancy-and-baby-ultrasoun ... rvices.htm

A Edvardsov sindrom ili trisomiju 18tog hromozoma je moguce otkriti samo krvnim analizama, bez obzira na UZ!

Ultrazvukom se mogu primetiti promene koje su vec nastale na glavi i licu, ali to je trebalo da se pokaze analizama krvi ili amniocintezom ako je bilo sumnjivih rezultata i pre 4D testa!

Necu da pishem o sindormu, to mozete da nadjete na netu negde!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
MarijaČ
Novi član
Novi član

Post od MarijaČ »

Hvala za odgovor.
O samom sindromu već sve znamo.
Hvala još jednom
Odgovori