Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
imam 23 god. i radila sam ultrazvuk dojke jer nikada nisam isla na pregled istih. Molim vas da mi protumacite nalaz. Doktorka mi je rekla da je to benigno i da je posledica rada hormona, bla, bla... kaze da su to zene uvek imale ali ranije nije bilo ultrazvuka da se to vidi. dijagnoza je sledeca:
desna dojka: spoljni kvadrant Dysplazio fibrocystica gravis gornji spoljni hiperehogena formacija vel.13.5x12.6mm -Fibroadenoma
Leva dojka: Spoljni kvadrant Dysplazio fibrocystica
Zaključak: Dysplazio fibrocistica bill - pp - mammae dex
fibroadenoma mamae dex-
Prilicno cest nalaz kod mladih devojaka, i nema potrebe za brigom ,ali morate ici na kontrolu jednom u godinu dana , pregled dojki i UZ, i to je sve. Smete da pijete tablete za kontracepciju, ili pak, da budete u drugom stanju, i to posebno moze biti dobro za Vase grudi!
Imash displazne promene i fibroadenom-benigni tumor zlezdanog tkiva!
Ne znam shta ti je dr rekla za terapiju ili nije nishta pominjala.
Tvoje je da pratish na svakih par meseci stanje, da radish redovno ultrazvuk i da se posavetujesh sa dr koji ti je radio ultrazvuk ili da trazish mishljenje nekoga drugog, da uradish dodatne analize i da vidish shta je najbolja varijanta, da fibroadenom operishesh ili ne!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
doktorka nije pominjala nikakvu terapiju, samo da me pregleda onkolog. kaze i da nije potrebna nikakva operacija samo da dolazim 3 puta godisnje na UZ. Inace grudi ma jako bole i budu jako nadute kada treba da dobijem menstr. i kada je ovulacija.
Nema nikakve potrebe za mamografijom, posebno ne kod mladih devojaka, samo redovne kontrole kod lekara koji ima puno iskustva i to je sve, ni operacija nije opcija ako promena ne raste.
otisla sam na pregled cisto onako, nemam nikakve tegobe niti bilo sta mogu da napipam rukom. iznenadila sam se kad mi je doktorka rekla da imam "gromuljice", mada me ubedjuje da to nije nista strasno i da moze samo od sebe da nestane...
bila sam kod onkologa i kaze da ne palpira opisane promene na ultrazvuku! kaze da ponovim UZ pa da mu se javim... inace kaze da je moguce da je doktorka na studentskoj poliklinici gde sam radila UZ pogresila. tj. da im se desava da pogrese
Za tebe bi bilo idealno da rodis troje dece i svako dojis po godiu dana,i to sve do trideset pete,pa neces morati da se plasis za svoje grudi.Ti si mlada,pa imas dosta vremena do tad.Mamografja se ne preporucuje u reproduktivnom periodu,sem ,ako bas nije neophodno,sto kod tebe nije slucaj.
Idem svake godine na pregled kod hirurga na onkoloskoj klinici,jer mi je majka imala maligni tumor dojke.Dr.mi je rekao da se izbegava mamografija ,jer je to ipak rendgensko zracenje,pa se ide tek posle cetrdesete.On mi je rekao da je palpatorni pregled najsigurniji,pre toga sam isla na uz.Imam 38 god.
Imala sam i ja isti nalaz, išla na kontrole ne četiri pa na šest meseci, kod doktora Petkovića na onkologiji, posle par godina ostala trudna, i evo sada ništa ne osećam.
Znači samo trudnoća i dojenje!!!
isla sam na kontrolni uz u privatnu kliniku...
zakljucak - obe dojke BIRADS 2
doktorka kaze da je sve u najboljem redu i da nema nikakvog fibroadenoma a isto je rekao i onkolog.
dakle, na studentsku polikliniku ne ici na uz, doktorka je dala istu dijagnozu i mojim drugaricama... uzas