ultrazvuk dojke-pomooć

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

anapet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 4:01 pm

ultrazvuk dojke-pomooć

Post od anapet »

imam 23 god. i radila sam ultrazvuk dojke jer nikada nisam isla na pregled istih. Molim vas da mi protumacite nalaz. Doktorka mi je rekla da je to benigno i da je posledica rada hormona, bla, bla... kaze da su to zene uvek imale ali ranije nije bilo ultrazvuka da se to vidi. dijagnoza je sledeca:
desna dojka: spoljni kvadrant Dysplazio fibrocystica gravis gornji spoljni hiperehogena formacija vel.13.5x12.6mm -Fibroadenoma
Leva dojka: Spoljni kvadrant Dysplazio fibrocystica
Zaključak:
Dysplazio fibrocistica bill - pp - mammae dex
fibroadenoma mamae dex-
elisab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 10:34 pm

Post od elisab »

Prilicno cest nalaz kod mladih devojaka, i nema potrebe za brigom ,ali morate ici na kontrolu jednom u godinu dana , pregled dojki i UZ, i to je sve. Smete da pijete tablete za kontracepciju, ili pak, da budete u drugom stanju, i to posebno moze biti dobro za Vase grudi!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Imash displazne promene i fibroadenom-benigni tumor zlezdanog tkiva!

Ne znam shta ti je dr rekla za terapiju ili nije nishta pominjala.

Tvoje je da pratish na svakih par meseci stanje, da radish redovno ultrazvuk i da se posavetujesh sa dr koji ti je radio ultrazvuk ili da trazish mishljenje nekoga drugog, da uradish dodatne analize i da vidish shta je najbolja varijanta, da fibroadenom operishesh ili ne!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

doktorka nije pominjala nikakvu terapiju, samo da me pregleda onkolog. kaze i da nije potrebna nikakva operacija samo da dolazim 3 puta godisnje na UZ. Inace grudi ma jako bole i budu jako nadute kada treba da dobijem menstr. i kada je ovulacija.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Hehe pa takve su grudi svakoj drugoj zeni u PMS-u :)

Onda znash shat ti je chiniti, kod onkologa na pregled, mozda na mamografiju i da se to reshi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
elisab
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 10:34 pm

Post od elisab »

Nema nikakve potrebe za mamografijom, posebno ne kod mladih devojaka, samo redovne kontrole kod lekara koji ima puno iskustva i to je sve, ni operacija nije opcija ako promena ne raste.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

otisla sam na pregled cisto onako, nemam nikakve tegobe niti bilo sta mogu da napipam rukom. iznenadila sam se kad mi je doktorka rekla da imam "gromuljice", mada me ubedjuje da to nije nista strasno i da moze samo od sebe da nestane... :-?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Vecina tih gromuljica i nestane spontano, kod mladih zena zna da bude znak malog hormonalnog disbalansa, i sve zna da se povuche tokom trudnoce.

U svakom sluchaju, znate shta vam je chiniti, otidjite na preporucheni pregled pa posle na svaka 4 meseca na kontrole!

I nemoj u glavu da utuvhish da si olesna i da se sazaljevash, takve promene ima svaka druga devojka! Samo vodi rachuna o kontrolama i to je sve!
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

bila sam kod onkologa i kaze da ne palpira opisane promene na ultrazvuku! kaze da ponovim UZ pa da mu se javim... inace kaze da je moguce da je doktorka na studentskoj poliklinici gde sam radila UZ pogresila. tj. da im se desava da pogrese
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Za tebe bi bilo idealno da rodis troje dece i svako dojis po godiu dana,i to sve do trideset pete,pa neces morati da se plasis za svoje grudi.Ti si mlada,pa imas dosta vremena do tad.Mamografja se ne preporucuje u reproduktivnom periodu,sem ,ako bas nije neophodno,sto kod tebe nije slucaj.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

gloria2 napisao:Mamografja se ne preporucuje u reproduktivnom periodu,sem ,ako bas nije neophodno,
ovo stvarno nisam znala. zaista?

ja imam 35 i htela sam da idem onako da radim mamogr. nemam nikakve tegobe, vec da se prekontrolisem... :-?
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Idem svake godine na pregled kod hirurga na onkoloskoj klinici,jer mi je majka imala maligni tumor dojke.Dr.mi je rekao da se izbegava mamografija ,jer je to ipak rendgensko zracenje,pa se ide tek posle cetrdesete.On mi je rekao da je palpatorni pregled najsigurniji,pre toga sam isla na uz.Imam 38 god.
stasa25
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 14, 2006 1:04 pm

Post od stasa25 »

Imala sam i ja isti nalaz, išla na kontrole ne četiri pa na šest meseci, kod doktora Petkovića na onkologiji, posle par godina ostala trudna, i evo sada ništa ne osećam.
Znači samo trudnoća i dojenje!!!
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

isla sam na kontrolni uz u privatnu kliniku...
zakljucak - obe dojke BIRADS 2
doktorka kaze da je sve u najboljem redu i da nema nikakvog fibroadenoma a isto je rekao i onkolog.
dakle, na studentsku polikliniku ne ici na uz, doktorka je dala istu dijagnozu i mojim drugaricama... uzas
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Mozda joj je prljav UZ aparat :)

Ili ona ne vidi kako treba :)

Sreca pa je sve ok :)

Pozdrav
Odgovori