Ubrzan puls u trudnoći?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Radovan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 17, 2005 1:32 pm

Ubrzan puls u trudnoći?

Post od Radovan »

Supruga mi je u petom mesecu trudnoće (ima 35 godina). Rađen je Double i Tripple test i trudnoća do sada ide bez problema. Međutim, poslednjih par dana je primetila da se brzo umara i da joj srce lupa brže. Puls joj oduvek bio malo ubrzan (oko 80 u mirovanju), ali sada ide oko 90 u mirovanju, a pri bilo kakvoj aktivnosti oko 100. Da li je to posledica trudnoće ili je nešto drugo u pitanju?
Kalina75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 16, 2006 7:49 pm

Post od Kalina75 »

Pa znas kako u trudnoci se zeni menja ceo organizam,tako da joj se desavaju neke stvari koje ranije nisu bile. Ali ono sto sigurno znam jeste da se zena brze zamara u trudnoci,te joj je potrebno i vise odmora. Dakle, mislim da to sto vasa supruga ima ubrzan puls nije nista strasno i da nema razloga za brigu,srecno
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ako Vam je supruga zdrava bez ikakvih kardiovaskularnih problema prije trudnoce ovo se odnosi na fizioloske promjene u trudnoci. Normalno poslije 20-24 nedjelje trudnoce, puls raste za 30-40 %, volume krvi se povecava, pritisak pada do 24 nedjelje da bi se vratio u uobicajene granice u terminu porodjaja...to su samo neke od mnogobrojnih promjena u trudnoci, i razlog zasto je zovemo "drugo stanje".
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori