Imam 40 godina, dvoje dece (14 i 5 godina), tri namerna prekida trudnoce, sluzbenik sam.
Pre deset godina potpuno mi je uklonjena stitna zlezda (folikularni oblik MA papillare), na supstitucionoj terapiji sam (Novothyral, 150 mcg), tako da sam drugu trudnocu provela na patologiji trudnoce i porodila se carskim rezom, po savetu endokrinologa. Prva trudnoca je bila normalna, kao i porodjaj.
Alergicna sam na penicilin, eritromicin i tetracikline.
Pre mesec dana konstatovana mi je VEEEELIKA cista na jajniku i hirurskim putem uklonjena.
Na otpusnoj listi pise sledece:
Uputna dijagnoza Dg/ Kystoma ovarii per magnum (D 27) St.post. S.C aa v. St. post op.gl. thyroideae pt. Ca aa X.
Konacna dijagnoza Dg/ Kustoma ovarii per magnum (D 27)
OPERATIO (03.08.07)
LAPAROTOMIA MEDIANA INFERIOR ET SUPERIOR
ADNEXECTOMIA LAT.DEX.BIOPSIO OVARII LAT.SIN.
BIOPSIO OMENTI.LAVAGE C.ABDOMINIS.
KG: A RhD (+) pozitivna
HEMOGRAM (06.08.07) Le 9,67; Er 4,08; Hgb 129; Hct 36,9; Tr 336
TESTOVI HEMOSTAZE (04.08.07) PT 86,8, PT-INR 1,07, aPTT 27,9, fibrinogen 3,87
BIOHEMIJA (04.08.07) vrednosti u fizioloskim granicama
URIN (04.08.2007) vrdnosti u fizioloskim granicama
Pacijentkinja primljena u IGA radi operativnog lecenja.
Klinicki, lab. i ultrazvucno ispitana, internisticki pregledana, te je operisana 03.08.2007.
Postoperativni tok uredan.
Pacijentkinja je dobijala antibiotsku, antikoagulantnu i simptomatsku terapiju.
Otpusta se oporavljena
....................
Danas su stigli HP nalazi, i to je ono sto me muci i sto predstavlja moje pitanje.
MA: 1.Cista 250x230x120 mm sa tubom na povrsini 5x150mm, mase 3100 g. Spoljna povrsina ciste glatka, cista na preseku tankog zida, ali vecim delom sitno zrnaste unutrasnje povrsine, sadrzaja seroznog bistrog.
2. Deo jajnika 35x20x20mm, sa cijih delova ima se utisak otvorene ciste "ispadaju" sitne trosne vegetacije.
3.Komad masnog tkiva na serijskim presecima bez uoblicenih cvorica ili kondenzacija.
MI 1.Serozni cisticni tumor jajnika, sa brojnim pretezno sitnim sirokim i kratkim papilarnim strukturama oblozenih uglavnom pseudostratifikovanim ili vise jedarnim seroznim epitelom sa dilskretnom celijskom i nuklearnom atipijom, uz prisutne retke ali kribriforne zlezdane strikture u stromi, mestimicno sa izrazenim fenomenom "back", to jest bez strome izmedju, ali i bez znakova invazije same strome odnosno kapsule, bez invazije krvnih i limfnih sudova u analiziranim uzorcima i bez prisustva izmenjenog epitela odnosno papilarne strukture na spoljnjoj povrsini.
Medjutim u materijalu dostavljenim pod br.2. deo suprotnog jajnika takodje je prisutan serozni cistadenom ali koji u pojedinim sitnim poljima takodje pokazuje usloznjavanje papilarnih struktura oblozenih pseudostratifikovanim diskretno atipicnim seroznim epitelom tako da bi ova promena takodje mogla odgovarati atipicnom proliferisucem tumoru (nemoguce se definitivno izjasniti jer promena nije skinuta u celini).
3. U uzorku masnog tkiva prisutna su samo psamoma tela bez epitelne komponente.
............
Drugi list, pise samo
Masa eritrocita, retki limfociti i retke grupe reaktivno izmenjenih mezotelnih celija. U analiziranom uzorku nema epitelnih celijskih elemenata.
.............
Pitanje (i lekar koji me je operisao, i moj ginekolog su trenutno na odmoru, tako da cu moci da ih pitam tek za tri nedelje) glasi:
Sta tacno znaci ovaj nalaz, tj. da li ce biti potrebna druga operacija?
Da li ce biti potrebna neka terapija, i kakva?
I, najvaznije - ako NECE biti potrebna druga operacija, tj. ako je drugi jajnik u redu, da li mogu da razmisljam o jos jednoj bebi (znam da zvuci neozbiljno, ali deset dana lezanja u porodilistu ucinili su svoje i bas bih volela jos jedno dete,

Izvinjavam se jos jednom na opsirnom pitanju i zahvaljujem na odgovoru,
Pozdrav!!