tumanjenje rezultata biopsije !!!!!
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
- andjelija81
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 1:44 pm
tumanjenje rezultata biopsije !!!!!
makroskopski nalaz:
nekoliko sivkastomrkih isecaka tkiva precnika od 3 do 5 mm
kiretman od 0,2 g
patohistoloski nalaz:
sluz, zapaljenski eskudat i isecci lako do umereno papilomatoznog skvamoznog epitela ektocerviksa sa znacima koilocitoze i lakostepene displazije (low grade SIL).
nekoliko sivkastomrkih isecaka tkiva precnika od 3 do 5 mm
kiretman od 0,2 g
patohistoloski nalaz:
sluz, zapaljenski eskudat i isecci lako do umereno papilomatoznog skvamoznog epitela ektocerviksa sa znacima koilocitoze i lakostepene displazije (low grade SIL).
Re: tumanjenje rezultata biopsije !!!!!
Nalaz nije savršen ali je dobar. Imate displaziju lakšeg stepena na grliću, praktično gledano, promena je uhvaćena na vreme. To je takozvani CIN I.
Pozdravljam vas i svako dobro vam želim
Pozdravljam vas i svako dobro vam želim

- andjelija81
- Aktivan član
predlozena je konizacija!
bas sam u soku jer sam mislila da rezultat nije los.
koliko je to invazivna metoda i kakve su komplikacije?

koliko je to invazivna metoda i kakve su komplikacije?
Ne treba da vas čudi, to tako treba. Biopsija jeste dobra ali nije 100% pouzdana, u smislu da neko može na biopsiji da ima CIN III (mnogo ozbiljniju promenu) a konizat pokaže CIN I (mnogo blažu promenu) ili obrnuto. Tako da je dobro što je radite. Dakle, konizacija je nešto što vam daje definitivnu dijagnozu za promene na grliću, bez obzira da li je biopsija bolja ili gora u rezultatima, rezultati sa konizacije su oni koji su bitni.
Pogledajte po forumu iskustva onih koji su radili konizaciju i kako im je tekao oporavak, sama procedura ne traje dugo. Jedna od komlikacija kasnije jesu preterminski porođaji (jer vam je grlić na neki način kraći, pa što je veća trudnoća, veći je i pritisak na njega).
Pozdrav
Pogledajte po forumu iskustva onih koji su radili konizaciju i kako im je tekao oporavak, sama procedura ne traje dugo. Jedna od komlikacija kasnije jesu preterminski porođaji (jer vam je grlić na neki način kraći, pa što je veća trudnoća, veći je i pritisak na njega).
Pozdrav

- andjelija81
- Aktivan član
hvala bokily!
rezultati nisu moji, nego moje majke. skuplja papire, u petak ide na konzilijum, pa cemo videti kada ce joj raditi intervenciju.
rezultati nisu moji, nego moje majke. skuplja papire, u petak ide na konzilijum, pa cemo videti kada ce joj raditi intervenciju.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Ja ipak mislim da u ovom slučaju nije neophodna konizacija (barem tako knjige kažu, ako ih neko uopšte čita)...andjelija81 napisao:hvala bokily!

U pametnim zemljama gde lekari znaju svoj posao to se zove "medical overtreatment"...

Glupo je nekog podvrgnuti intervenciji ili operaciji samo zato što doktor nije siguran u svoj nalaz...
Prijateljski pozdrav...
- andjelija81
- Aktivan član
nije ni nama svejedno sto mora na intervenciju. najvise mi je prpa od totalne. .
ali ona ima ranicu na grlicu jos od porodjaja, znaci od pre 30 godina i stalno je papa bio sumnjiv, cas dobar, cas los, pa biopsije, lecenje, pa onda opet dobar . .i tako godinama.
psolednjih par godina je uvek bio dobar, d b i sad u januaru opet bio III grupa, pa je zato biopsija i trazena.
kako smo doktorku razumeli, ona misli da ce konizacija trajnije resiti problem, da ne mora vise da ide na svakih 6 meseci na papa i biopsije. . . posle te intervencije bi grlic trebalo da bude ok, zar ne?
ali ona ima ranicu na grlicu jos od porodjaja, znaci od pre 30 godina i stalno je papa bio sumnjiv, cas dobar, cas los, pa biopsije, lecenje, pa onda opet dobar . .i tako godinama.
psolednjih par godina je uvek bio dobar, d b i sad u januaru opet bio III grupa, pa je zato biopsija i trazena.
kako smo doktorku razumeli, ona misli da ce konizacija trajnije resiti problem, da ne mora vise da ide na svakih 6 meseci na papa i biopsije. . . posle te intervencije bi grlic trebalo da bude ok, zar ne?
-
- Aktivan član
Trebalo bi...andjelija81 napisao:nije ni nama svejedno sto mora na intervenciju. najvise mi je prpa od totalne. .

Ali i dalje mislim da je konizacija previše...

Svako ima svoje mišljenje, ne bih da se namećem... trenutno radim rad iz ginekologije i vrlo biste bili iznenađeni koliko je žena imalo na biopsiji CIN I a konizat pokaže CIN III... ipak je konizacija nešto opsežnije i može biti i definitivna terapija nakon čega će vaša mama biti mirna... ja mislim da je dobro što ide na konizaciju a u svakom slučaju njen lekar je presudio
. Biopsijom se samo vidi ta promena, ona se biopsijom ne može skinuti u potpunosti a konizatom može i treba. Ko god ima CIN bilo koji treba da ga se reši jer CIN I može da bude takav ceo život a može da napreduje i ka gorem i zato se ne treba šaliti i kockati.
Stvarno jedan prijateljski savet...
A obzirom da je u pitanje starija žena (ako ste vi 1981 rođeni), onda rizici o prevremenim porođajima i spontanim pobačajima nju baš nešto i ne dotiču.
Veliki pozdrav i svako dobro

A obzirom da je u pitanje starija žena (ako ste vi 1981 rođeni), onda rizici o prevremenim porođajima i spontanim pobačajima nju baš nešto i ne dotiču.

- andjelija81
- Aktivan član
moja mama je u pitanju, ona je '54. godiste. zavrsila je sa papirima, sutra ide na konzilijum. moze da se desi da sutra i ostane, a mozda joj kazu kad da se javi.
Ok, pa nam javite kakvi su rezultati sa konizacije... Nemojte se bojati, sama procedura ne traje dugo a nakon toga bi problem trebao da bude rešen.
Srećno
Srećno

-
- Aktivan član
Jeste, ako tako krenemo da razmišljamo onda postoji mogućnost i da nam avion padne na glavu, ili da se skotrljamo niz stepenice i slomimo vrat...? Zašto bismo se kockali? Bolje je da sedimo u kući i ne izlazimo napolje?Bokily napisao:Svako ima svoje mišljenje, ne bih da se namećem... trenutno radim rad iz ginekologije i vrlo biste bili iznenađeni koliko je žena imalo na biopsiji CIN I a konizat pokaže CIN III... ipak je konizacija nešto opsežnije i može biti i definitivna terapija nakon čega će vaša mama biti mirna... ja mislim da je dobro što ide na konizaciju a u svakom slučaju njen lekar je presudio![]()
![]()
. Biopsijom se samo vidi ta promena, ona se biopsijom ne može skinuti u potpunosti a konizatom može i treba. Ko god ima CIN bilo koji treba da ga se reši jer CIN I može da bude takav ceo život a može da napreduje i ka gorem i zato se ne treba šaliti i kockati.

-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Nov 30, 2008 5:55 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U potpunosti se slazem. Takodje sam radila rad na ovu temu i to bas koliko se poklapaju preoperativni i operativni nalaz. Definitivna dijagnoza se postavlja tek nakon operativnog patohistoloskog nalaza jer se zahvati dublji deo tkiva, tako da, obzirom da su nalazi stalno bili granicni, konizacija bi ovde bila sasvim opravdano resenje.Bokily napisao:Svako ima svoje mišljenje, ne bih da se namećem... trenutno radim rad iz ginekologije i vrlo biste bili iznenađeni koliko je žena imalo na biopsiji CIN I a konizat pokaže CIN III... ipak je konizacija nešto opsežnije i može biti i definitivna terapija nakon čega će vaša mama biti mirna... ja mislim da je dobro što ide na konizaciju a u svakom slučaju njen lekar je presudio![]()
![]()
Pozdrav
- andjelija81
- Aktivan član
zakazali smo operaciju. 29. ostaje u bolnici, 31. se operise. nadam se da ce sve proteci u redu. . .
- andjelija81
- Aktivan član
konizacija je prosla uspesno, danas smo podigli ph nalaz, pa bih molila nekoga da nam ga protumaci.
mikroskopski nalaz:
konican isecak vaginalne porcije, promera 25x17xdo15mm sivkasto-mrke prebojene sluznice
patohistoloski nalaz:
Papillomatosis et dysplasia epitheli squamatosi focalis lakog stepena. Cervicitis chronica ulcerosa partim virosa. Ovulae Nabothi.
hvala puno unapred!!!
mikroskopski nalaz:
konican isecak vaginalne porcije, promera 25x17xdo15mm sivkasto-mrke prebojene sluznice
patohistoloski nalaz:
Papillomatosis et dysplasia epitheli squamatosi focalis lakog stepena. Cervicitis chronica ulcerosa partim virosa. Ovulae Nabothi.
hvala puno unapred!!!