Tumacenje i pomoc oko nalaza nakon pregleda !!!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
anculina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 15, 2009 1:45 am

Tumacenje i pomoc oko nalaza nakon pregleda !!!

Post od anculina »

Uradila sam kompletan pregled (ginekoloski, ultrazvucni, papa test, kolposkopiju,vaginalni i cervikalni bris i dodatno test na hlamidiju, mikoplazmu i ureoplazmu) pre 5 dana.
Postoje neke nejasnoce te vas molim ako imate iskustvo da mi pomognete.

Na pregled sam otisla zbog izrazite suvoce vagine, ekstremnog peritanja, svraba i povremenog bola u spoljasnjoj genitalnoj regiji. U medjuvremenu vecinu preparata sa naseg trzista sam probala, a na Poligynax vaginalete i Daktanol kremu sam postala osetljiva i prekinula zbog izrazenog svraba i peckanja, koje nisam mogla da izdrzim (a nekad ranije su prijale).

Ginekoloski status:
Spoljna genitalija nulipre.
Vagina normalno duboka, prolazna za dva prsta, glatkih, elasticnih zidova, slobodnih svodova.

Pod ekarterima: umereno izrazena belicasta sekrecija normalnog izgleda.
Grlic je dug oko 1,5 cm, cvrst, spoljasnje matericno usce je kruzno i zatvoreno.
Telo materice je u AVF, normalnog oblika i velicine, glatko, cvrsto, pokretno i neosetljivo.
Adneksa i parametrija obostrano su slobodna i neosetljiva.
Duglasov prostor je neosetljiv.

Papa je druga grupa, hlamidija, mikoplazma i ureoplazma su negativne, jedino je pronadjena bakterija Streptokoka B.
Zbog toga mi je predlozena upotreba Macmiror vaginaleta, svih 12 bez prekida, sem ako pocne ciklus, pa kad prodje da nastavim dok ih sve ne potrosim. Spolja da aplikujem Canesten krem.

I treceg dana po dobijanju ciklusa da uradim reproduktivne hormone: FSH, LH, PRL, E2, Pg, T, i TSH, uz serijsku folikulometriju od 8. ili 9. dana ciklusa (zbog izostajanja ovulacije, a zelje za trudnocom )

Kolposkopija:
"Oko spoljasnjeg matericnog usca malo ostro ograniceno polje cilindricnog epitela, koji na dodir oskudno krvari. Ostala povrsina grlica je pokrivena skvamoznim epitelom koji se homogeno boji jodom."

Ultrazvuk:
" Uterus jasno ogranicen, pravilnog oblika i normalne velicine, 56,4 x 28,5 x 46,8 mm, sa endometrijumom debljine 4,7 mm.

Desni jajnik 44,5 x 19,22 mm, sa VECIM brojem folikula precnika do 10,8 mm.
Levi jajnik 36,4 x 21,4 mm sa VECIM brojem folikula precnika do 10,7 mm.

U Duglasovom spagu nema slobodne tecnosti.

S obzirom da zelim trudnocu, jako me brine velik broj cista, usled kojih se desava da izostane ovulacija, a jos veca zabrinutost je zbog te "ranice", za koju sam cula da moze da se ukloni laserskim putem, a kod ove doktorke to ne rade, vec radiotalasima i metodom "smrzavanja" za koju nisam nikad cula.

Moze li neko da mi pomogne, molim vas !!!
:cry: :cry: :cry:
anculina
Novi član
Novi član

Post od anculina »

Dodacu jos nesto, doktorka je rekla nakon kolposkopije, da moju promenu ne bi nazvala "ranicom", jer ne voli da koristi taj termin, i da se kod mladih devojaka (mislim i da nisam toliko mlada, imam 29 godina) desava da se "prevrne koza iznutra-spolja, kao manžetna"- tim recima, ali mi nije objasnila moguc uzrok njenog nastanka kao ni pojasnjenje eventualnih metoda za njeno saniranje.

Da li je neko od vas imao slicnih problema, kako izgledaju te intervencije, jesu li bolne?

Sta znaci kad se kaze da je telo materice u AVF , ako moze neko da mi pojasni ?
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Post od anyushkam »

anculina napisao:Dodacu jos nesto, doktorka je rekla nakon kolposkopije, da moju promenu ne bi nazvala "ranicom", jer ne voli da koristi taj termin, i da se kod mladih devojaka (mislim i da nisam toliko mlada, imam 29 godina) desava da se "prevrne koza iznutra-spolja, kao manžetna"- tim recima, ali mi nije objasnila moguc uzrok njenog nastanka kao ni pojasnjenje eventualnih metoda za njeno saniranje.

Da li je neko od vas imao slicnih problema, kako izgledaju te intervencije, jesu li bolne?

Sta znaci kad se kaze da je telo materice u AVF , ako moze neko da mi pojasni ?
ja nisam imala ranicu, ali znam 2 devojke koje jesu. koristile su povidon jod vaginalete. inace doktor je objasnio da je ranica posledica hormonskih promena. obe devojke su u to vreme imale 28 godina. što se tiče intervencija, ni jedna od njih 2 nije skidala ranicu, jer je u pitanju normalan nalaz.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

druga stvar, to AVF ne znam šta znači, ali meni stalno to piše i doktor kaže da je sve u redu.

treca stvar, folikul ne znači isto što i cista. da imaš više cista jajnik bi ti bio mikrocističan ili policističan. mikrocističan jajnik je normalna stvar, ništa strašno, a ni policističan jajnik nije strašan, ako nije reč o sindromu policističnih jajnika, koje izmedju ostalog karakterišu neredovne menstruacije i izostanak ovulacije, pa stoga predstavlja problem pri začeću. takdoje, da imaš plicistične jajnike, svaki normalan doktor bi ti preporučio terapiju u vidu pilula za kontracepciju.

eto, toliko od mene. nisam doktor, samo prenosim svoja iskustva.

pozdrav!
anculina
Novi član
Novi član

Post od anculina »

Imala sam povecan testosteron pre nekoliko godina i dugo pila Diane 35, pa Logest, pa Frilavon, pa Janine...po savetu ginekologa.
Receno mi je da imam policisticne jajnike, i do pre par meseci imala sam jako neredovne menstruacije, sada se to malo stabilizovalo, a predlozena mi je folikulometrija zbog izostanka ovulacije.
Cula sam da su dobri cajevi specijalni za policisticne jajnike, imate li neko iskustvo ili znate nekog ko je imao?
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

anculina napisao:Imala sam povecan testosteron pre nekoliko godina i dugo pila Diane 35, pa Logest, pa Frilavon, pa Janine...po savetu ginekologa.
Receno mi je da imam policisticne jajnike, i do pre par meseci imala sam jako neredovne menstruacije, sada se to malo stabilizovalo, a predlozena mi je folikulometrija zbog izostanka ovulacije.
Cula sam da su dobri cajevi specijalni za policisticne jajnike, imate li neko iskustvo ili znate nekog ko je imao?
Meni su 2005. dijagnosticirali policisticne jajnike. 2 godine sam pila Diane35, posle čega se policistični jajnici nisu vraćali, ali se pojavila endometrioza. Sad sam opet na piluli, 6. mesec.
Iskreno, ne verujem u čajeve kao lek, već samo kao pomoćno sredstvo u borbi protiv bolesti. Najbolji savet koji ja mogu da ti dam je da menjaš ginekologa dok ne nadješ nekog ko će imati dobru ideju šta da radi sa tobom.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

anculina napisao:Imala sam povecan testosteron pre nekoliko godina i dugo pila Diane 35, pa Logest, pa Frilavon, pa Janine...po savetu ginekologa.
Meni su 2005. dijagnosticirali policisticne jajnike. 2 godine sam pila Diane35, posle čega se policistični jajnici nisu vraćali, ali se pojavila endometrioza. Sad sam opet na piluli, 6. mesec.
Iskreno, ne verujem u čajeve kao lek, već samo kao pomoćno sredstvo u borbi protiv bolesti. Najbolji savet koji ja mogu da ti dam je da menjaš ginekologa dok ne nadješ nekog ko će imati dobru ideju šta da radi sa tobom.
Didas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 5:55 pm

Post od Didas »

Danas sam dobila nalaz papa testa, a posto sam kod ginekologa narucena tek za 15 dana, molim vas da mi objasnite sta znaci moj nalaza jer necu moci spavati :(.

Prije dva mjeseca sam imala jaku upalu, pracenu zuto bijelim iscjedkom bez mirisa. Lijecena sam medozol tabletama ( i pratner i ja ) i medozol antibioticima (nadam se da sam isparavno napisala). Nakon terapije uzet mi je papa test.
Inace vec skoro godinu dana imam bolne odnose. Kada partner udje dublje s udom mene jako zaboli, predpostavljam da me boli kada dopre do grlica maternice.

Na nalazu papa testa oznacena su samo dva podjeljka i to:
Opća podjela: BEnigne promjene
Reaktivne promjene: Degenerativne promjene

Ako mozete molim vas da mi ovo objasnice i mnogo hvala.
Odgovori