Imam 29 godina, nisam radjala. Do sada nisam teze bolovala. Operirana sam pred 20-tak dana zbog endometriotske ciste lijevog janika cca 4 cm koja se prati unatrag 3 mjeseca, s tim da je bilo sumnje i da se radi o dermoidnoj cisti zbog male hiperehogene zone blizu stijenke ciste za koju se mislilo da je protuberantia Rokitansky. CA-125 je u 2 navrata bio 29.
Operirana laparoskopski. Na peritoneumu je nadjeno nekoliko pocetnih endometriotskih zarista, koja se koaguliraju. PHD - endometrioza. A u peritonealnom lavatu- stanice nalik na stanice epitela tube, serozni, proliferativni, gradus 1. Napominjem da nalaz nisam dobila vec mi je javljen telefonski, tako da nazalost ne mogu napisati tocan nalaz, ali znam da je radjena imunocitokemija. Moj operater trenutno nije dostupan, ali je rekao da bi on to samo pratio.
Ja na PubMed, i tamo nadjem o borderline tumorima i low-grade karcinomima...ali i da endometrioza i podrazaj peritoneuma i jos par benignih stanja mogu dati stanice nalik na epitel tube, i par studija po kojima su pratili takve zene (ne znam jesu li i njima radili imunocitokemiju?) i nisu razvile karcinom, ni borderline ni "pravi"...
Molim vas, recite mi ima li ikakve nade da nemam karcinom, da takve stanice mogu biti benigne, ili da ga necu razviti u dogledno vrijeme...i sta da dalje radim, da pratim ili da idem na second-look laparo? Uzasnuta sam, ne jedem, ne spavam, gutam sedative...
Tubarni proliferativni epitel u peritonealnom ispirku-PANIKA
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik