trudnoca i vakcinisanje na hepatitis b

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

trudnoca i vakcinisanje na hepatitis b

Post od nata77 »

Planiram trudnocu za pola godine pa sam zelela da se vakcinisem protiv hepatitisa B.Nisam zdravstveni radnik, inzenjer sam, ali sam negde procitala da se to preporucuje pre trudnoce. Ne ponasam se rizicno, ali sam takodje procitala da su se ljudi zarazili kod stomatologa,a i da postoji (realna ili teoretska?) opasnost od zaraze kod ginekologa preko spekuluma ili prilikom gastroskopije(ili neke druge endoskopije). Mozda je to malo preterano ali ja bih se radije zastitila ako je vec moguce umesto da previse razmisljam. Da li je neko primio vakcinu samoinicijativmo pre trudnoce i gde je to moguce? Ima li nekih kontraindikacija ili nezeljenih mogucih efekata? Ako neko ima iskustva, molila bih da se javi. Takodje me zanima da li je pre toga potrebno da se testiram na prisustvo virusa (nemam rizicno ponasanje), mada sam skoro radila biohemijske analize i sve je bilo u najboljem redu. Da li se preporucuje jos neka vakcina pre trudnoce?
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Vakcinu protiv hepatitisa B mozete primiti i u trudnoci, a naravno i sada ako to zelite. to je rekombinovana vakcina, tako da budite bez brige!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: trudnoca i vakcinisanje na hepatitis b

Post od majja »

nata77 napisao:Takodje me zanima da li je pre toga potrebno da se testiram na prisustvo virusa (nemam rizicno ponasanje), mada sam skoro radila biohemijske analize i sve je bilo u najboljem redu. Da li se preporucuje jos neka vakcina pre trudnoce?

Bilo bi pozeljno da se testiras pre vakcinisanja, mada hepB obicno ima simptome, za razliku od hepC koji cesto ne daje nikave simptome. Zbog loseg iskustva i "faktora iznenadjenja" ja predlazem svakome da se testira i na B i na C, jer si u pravu, ne mora se neko rizicno ponasati, dovoljna je poseta stomatologu, pirsing, tetovaza, akupunktura (ako nisu pravilno sterilisani instrumenti :cry: ), tako da je svako od nas "rizican"!!!

Iz bioemijskih analiza se ne mora uvek videti da nesto nije u redu, cesto je sve to u najboljem redu, cak i transaminaze mogu biti u normali (tzv. "setajuce transaminaze") a da je prisutan hep B ili C.

Pozz, majja :wink:
nata77
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 2:49 pm

Post od nata77 »

Na zalost, pre par dana sam isla kod jedno stomatologa prvi put i nisam bila dovoljno obazriva (naivna) pa me je sad uhvatio panicni strah da stomatolog nije imao sterilizator jer ga nisam videla u ordinaciji a instrument je pri vrhu bio izgoren(pa sam pomislila da ga vatrom sterilise). Mozda sam samo malo paranoicna, i preterujem jer sam razmisljala o vakcinisanju a nisam jos to uradila, a mi ovo deluje prilicno suludo ali kod nas je svasta moguce. Posto sam bila i jesam uznemirena zvala sam stomatologa tel da proverim i on mi je tvrdio da ima sterilizator ali da je ugradjen i da se ne vidi. Jako sam uplasena.Interesuje me koliki je period inkubacije i kad mogu da se ispolje prvi simptomi ako je ne daj boze doslo do zaraze? Kakvi su simtomi hepatitisa B i C? Da li bi nesto znacilo da odmah odem i primim vakcinu? Ali sta ako sam se zarazila ? Ili da sacekam pa da se testiram? Ne mogu da verujem sta mi se desava zbog pregleda koji je trajao 20 sekundi?? Izvinite ako sam bila preopsirna, ne znam sta cu i molim za neki savet dr.-a i forumase.

@majja kako je tvoj suprug sada(iscitala sam postove) i kako se on zarazio?
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Alooo breee Nato :lol: pa sta je tebi, pa znas sta, ako si se zarazila od tog jednog pregleda kod zubara... pa onda bolje da se nisi ni rodila... mislim, kapiras sta hocu da ti kazem... ej bre... pa da li si svesna sta treba da se poklopi da bi se tako nesto desilo... ma daaaaj bre, ej, ovaj forum NEVEROVATNO lose utice na ljude, samo cu to da ti kazem... nemas ni 3 poruke a vec si odlepila...
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Gotovo sigurno se niste zarazili, ako se radilo o obocnom pregledu ili nekoj rutinskoj intervenciji. Naravno da se mozete inficirati kod stomatologa, ali to se uglavnom desava u nekim delikatnim intervencijama kada se radi jeko skupim instrumentima kada oni verovatno nemaju vremena da ih sterilisu po propisu, inace ne verujem da bi iko mogao da otvori ordinaciju a da nema sterilizator. Nemojte preterano brinuti, i otidjite i vakcinisite se, ako to zelite, ali ne zaboravite da se vakvinisete protiv hepatitisa B, ali ne i C, a oni se prenose na slican nacin. Mislim da se daleko vise moramo brinuti o tetovazama i pirsingu, nego o stomatolozima jer su oni ipak lekari, tako da Vi budite bezbrizni!!!! :lol:
Odgovori