trudnoca posle "Endometrila"

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
kovinka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Sep 11, 2005 10:20 pm

trudnoca posle "Endometrila"

Post od kovinka »

Imam 39 godina i problem izostanka menstruacije (posle 43 dana, racunajuci prvi dan poslednje menstruacije, pojava smedjkastog pojacanog sekreta u vreme ocekivane menstruacije i povremeno oskudnog krvarenja). Po obavljenom ginekoloskom i ultrazvucnom pregledu, ginekolog je konstatovao da to nije bila menstruacija.
Klinicki nalaz : Pod spekulumom krvari ex utero. Porcija duga 1,5 cm, cilindricna. OUEb poprecan, zatvoren. Uterus u AVF, normalne velicine, cvrst, pokretan, neosetljiv. Andeksa obostrano slobodna, neosetljiva.
Ultrazvucni nalaz : Uterus u AVF, normalnog oblika i velicine, ostrih kontura, homogenog miometrijuma. Endometrijum hiperehogen, debljine 16 mm. Oba ovarijuma su normalne velicine i strukture.
Terapija : Endometril 2x1 10 dana
Dijagnoza : metrrhagio post amenorrhoeam. Hyperplasio endometrii (UZ).

Posto sam slican problem imala i prosle godine, a ciklus je regulisan tek posle 3 meseca koriscenja Endometrila, zanima me da li je bezbedno pokusati sa trudnocom u periodu uzimanja Endometrila ?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Prvo uradite test na trudnocu, da se iskljuci trudnoca, jer UZ sedam dana nakon izostanka mentruacije a posebno ako radjen abdominalno moze da se ne dijagnostikuje trudnoca.
Ako je test pozitivan ponovite ultrazvuk nakon sedam dana.
Ako je negativan javite se ponovo.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori