trudnoca nakon konizacije,kada?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

trudnoca nakon konizacije,kada?

Post od emilija2004 »

Pre 3 meseca sam imala operaciju konizacije zbog IV grupe Papa testa.Sada je stanje OK,Papa test je u redu.Do sada nisam imala dece i planiram da ostanem u drugom stanju.Ali doktorka mi je rekla da bi trebalo sacekati makar 6 meseci od operacije,mada i nakon 3 meseca tj. ako se sada desi nista nije strasno.Molim vas da mi objasnite zasto je bolje cekati 6 meseci ako je i sada sve OK i ako nema opasnosti ako i sada ostanem u drugom stanju?Imam 36 godina.
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

To cekanje od 3 do 6 meseci je neophodno da bi struktura tkiva preostalog grlica materice bila adekvatna, tj. stabilna, da nema otoka ili inflamacije ili nedovoljno razvijeno oziljno tkivo, da bi grlic bio kompetentan da izdrzi celu trudnocu.
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

mirovanje

Post od emilija2004 »

Procitala sam i to da je potrebno znati da nakon konizacije u toku trudnoce treba imati strogu kontrolu i nadzor i MIROVANJE?Da li to znaci da cu lezati svih 9 meseci?Nalazim se u Nemackoj (ovde je radjena operacija)i ovde ne bih imala niakakvu vrstu pomoci,jer muz radi,pa pitam da bih se na vreme organizovala i mozda trudnocu odrzavala u domovini,gde su mi svi i roditelji i prijatelji.Nadam se da me razumete
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:) Cao Emilija!
Nigde niste pomenuli HP nalaz, mislim da bi on bio smernica šta i kako dalje. Konizacija može imati za posledicu "slabost grlića" koja se može rešiti tzv. serklažom.
Odgovori