TRUDNOCA KOD ZENA SA SPINA BIFIDOM
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
TRUDNOCA KOD ZENA SA SPINA BIFIDOM
sta se desava kada zena sa dijagnozom -spina bifida- zatrudni??? Kako funkcionise ta trudnoca???
Jedna moja drugarica ima spinu bifidu,nisam ni znala.Ona je rodila sasvim normalno troje dece i trudnoce su joj bile bez problema,kao i porodjaji.Ne znam u kojoj meri ona ima to ,ili je to svima isto(sa tom dijagnozom).Znam da nju cesce boli kicma,ako dugo stoji ili se vise zamara.Ona je i gojazna,pa su joj rekli doktori da bi joj bilo lakse ,ako smrsa.Mislim da to ne predstavlja problem za trudnocu i porodjaj,barem kod nje je bilo tako.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Hvala, Glorija. Ima raznih slucajeva i vise vrsta spine bifide, ja sam laksi slucaj, ali ipak imam problema. Nadam se da cu dobro proci jednog dana u trudnoci, cisto me zanima da li je nesto kod nas sa tom dijagnozom u tom slucaju drugacije i da li je i koliki je procenat verovatnoce da rodimo decu sa istim deformitetom kicme, u istom ili gorem stanju bolesti? Prema tvojoj poruci zakljucujem da je tvoja prijateljica rodila troje sasvim normalne i zdrave dece, pa si me ohrabrila i smanjila bar malo brigu. Hvala.
-
- Stalni član
- Kontakt:
evo, nasla sam izvestaj lekara. Dijagnoza kaze ovako : VERTEBRA TRANSITORIA 15.ASIMETRIO PROCESSI ART.L5/51 SPINA BIFIDA SL.LUMALGIA SEC. Kada ortopeda pitam koko ce ova dijagnoza uticati na trudnocu i porodjaj i dali i koje mere treba preduzeti pre i u toku, on mi kaze da pitam ginekologa ili da razmisljam o tome kada zatrunim, a ginekolog prebaci loptu na ortopeda i kao kada bude bilo videcemo kako bude... sve neodredjeno...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Poštovana Gđo
Uzrok spine bifide nije poznat, smatra se kombinacijom genetike i spoljnih faktora.
Greška u genu LPP1 često se identifikuje kod težih formi bolesti.
Žene koje su rodile decu sa SB imaju šanse 1/25 da rode naredno dete sa ovom bolešću, takođe porodilje koje imaju SB imaju 1/25 šanse da rode dete sa ovom bolešću.
Simptomi bolesti su uobičajni za ovu bolest problemi sa bešikom, crevima, motorikom nogu izraženi u većoj ili manjoj meri.
A kao prevencija SB, uzimanje 400mcgr Folne kiseline počev mesec dana pre zatrudnjivanja pa sve do 12 nedelje trudnoće smanjuje za 70% rizik od ove bolesti.
PS. Što se tiče samog porođaja ne vidim razlog za ozbiljnije probleme ako ih nije bilo do trudnoće?
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
Uzrok spine bifide nije poznat, smatra se kombinacijom genetike i spoljnih faktora.
Greška u genu LPP1 često se identifikuje kod težih formi bolesti.
Žene koje su rodile decu sa SB imaju šanse 1/25 da rode naredno dete sa ovom bolešću, takođe porodilje koje imaju SB imaju 1/25 šanse da rode dete sa ovom bolešću.
Simptomi bolesti su uobičajni za ovu bolest problemi sa bešikom, crevima, motorikom nogu izraženi u većoj ili manjoj meri.
A kao prevencija SB, uzimanje 400mcgr Folne kiseline počev mesec dana pre zatrudnjivanja pa sve do 12 nedelje trudnoće smanjuje za 70% rizik od ove bolesti.
PS. Što se tiče samog porođaja ne vidim razlog za ozbiljnije probleme ako ih nije bilo do trudnoće?
Pozdrav i srećno DrPeđaDj
-
- Stalni član
- Kontakt:
Hvala najlepse na odgovoru. Motorika leve noge mi je malo slabija i kada se pojavi otok na kicmi idem na fizikalnu i kinezi terapiju, imam vezbice koje radim kod kuce i rucnu bioptrom lampu...tako da nema nekih vecih problema. Onda mi ostaje da porazgovaram sa ginekologom oko planiranja trudnoce. Hvala jos jednom 

Uh, moram ovo da podelim sa vama, bas mi je tesko...
Ja sam jedna od zena sa spina bifidom, idem na elektroterapije, pijem lekove, radim vezbe i desilo mi to da sam trenutno trudna 4 nedelje i da ne smem da rodim tu bebu
Glavni razlog je sto sam pila tetrazepam i movalis, a da nisam ni znala da sam trudna (ni meni samoj nije jasno kako se to dogodilo, uvek koristimo kondom, bas zbog mojih problema sa kicmom), a drugi je sto i da nisam pila tolike lekove, ne bih smela da budem u visokoj trudnoci tokom zimskih meseci, jer mi se tada jako pojacavaju bolovi u ledjima i kocim se i oduzima mi se povremeno desna noga i ne bih mogla bez lekova, i da ne gusim dalje, bas se zakomplikovalo, a ja sam verovala da ipak nece biti nekih velikih problema kad zatrudnim...
Jos mi je receno da kada sledeci put budem planirala da ostanem u drugom stanju, moram obavezno da konsultujem neurologa, bez njegovog odobrenja - nista
Ne zelim nikoga da plasim ovim, samo sam zelela sa vama da podelim svoje iskustvo...
Ja sam jedna od zena sa spina bifidom, idem na elektroterapije, pijem lekove, radim vezbe i desilo mi to da sam trenutno trudna 4 nedelje i da ne smem da rodim tu bebu

Glavni razlog je sto sam pila tetrazepam i movalis, a da nisam ni znala da sam trudna (ni meni samoj nije jasno kako se to dogodilo, uvek koristimo kondom, bas zbog mojih problema sa kicmom), a drugi je sto i da nisam pila tolike lekove, ne bih smela da budem u visokoj trudnoci tokom zimskih meseci, jer mi se tada jako pojacavaju bolovi u ledjima i kocim se i oduzima mi se povremeno desna noga i ne bih mogla bez lekova, i da ne gusim dalje, bas se zakomplikovalo, a ja sam verovala da ipak nece biti nekih velikih problema kad zatrudnim...

Jos mi je receno da kada sledeci put budem planirala da ostanem u drugom stanju, moram obavezno da konsultujem neurologa, bez njegovog odobrenja - nista

Ne zelim nikoga da plasim ovim, samo sam zelela sa vama da podelim svoje iskustvo...
-
- Stalni član
- Kontakt:
Strasno je to kroz sta prolazite...mora da postoji neki nacin! Mozda kada biste prelezali celu trudnocu, mozda postoje neki lekovi protiv bolova koji nece smetati bebi...raspitujte se, trazite, proverite sve, nemojte pristati na to sto vam kazu da ne moze, mora da moze da se nadje neki nacin ( mislim kada budete planirali drugu trudnocu), ne znam kako lekovi koje ste sada uzimali uticu na plod, ali ako lekari kazu da zbog njih ne bi rebalo da rodite, verovatno da imaju neki nepovoljni uticaj. Ja nisam pod tako jakim lekovima. Desava mi se da mi iskoci kao jaje na donjem delu kicme i tada bas moram da uzimam i idem na terapiju, ovako mi smeta dugo stajanje u mestu, ne mogu da dohvatim prste na nogama i generalno sam se vec navikla na neki nivo boli koji mogu da podnesem, postao mi je normalno stanje, kada se bol uveca popijem nesto protiv bolova i preguram. Kod vas je malo ozbiljnija situacija nego kod mene. Bas mi je zao zbog bebe...ja sada ni ne mogu da zatrudnim, lecim policisticne jajnike prvo, pa tek cemo onda da vidimo sta cemo sa kicmom... Budite jaki, lepo se raspitajte za sve mogucnosti pre sledece trudnoce i zelim vam puno srece i jos vise zdravlja.
Megili, hvala puno na lepim recima i podrsci, stvarno mi mnogo znaci.
Posto je ovo jos uvek sasvim rana trudnoca (nema jos ni 6 nedelja), zahvat ce biti uradjen najranije za nedelju dana. Javicu kako je sve proslo i koje sam savete dobila.
Sto se tice policisticnih jajnika, i sama sam imala taj problem, ali sam ga resila smanjenjem telesne tezine, svakodnevnim vezbanjem (ovde mislim na vezbice koje su mi terapija za ledja, ali ima ih bas puno) i kvalitetnom visokoproteinskom ishranom - bez secera, belog hleba, gaziranih pica, sokova, voca - samo integralna testenina, sveze ili kuvano povrce i svaki dan kvalitetni proteini za rucak i veceru (uz puno povrca, naravno). Proguglajte malo sajtove na kojima se objasnjava uticaj ishrane na policisticne jajnike, meni o tome doktorka nista nije govorila, sama sam se informisala, ali kada sam dosla na kontrolu i rekla joj sta sam radila i ona sama se iznenadila kako su se cistice povukle.
Eto.
Zelim vam da brzo i uspesno resite svoj problem.
Jos jednom - hvala puno na podrsci
Posto je ovo jos uvek sasvim rana trudnoca (nema jos ni 6 nedelja), zahvat ce biti uradjen najranije za nedelju dana. Javicu kako je sve proslo i koje sam savete dobila.
Sto se tice policisticnih jajnika, i sama sam imala taj problem, ali sam ga resila smanjenjem telesne tezine, svakodnevnim vezbanjem (ovde mislim na vezbice koje su mi terapija za ledja, ali ima ih bas puno) i kvalitetnom visokoproteinskom ishranom - bez secera, belog hleba, gaziranih pica, sokova, voca - samo integralna testenina, sveze ili kuvano povrce i svaki dan kvalitetni proteini za rucak i veceru (uz puno povrca, naravno). Proguglajte malo sajtove na kojima se objasnjava uticaj ishrane na policisticne jajnike, meni o tome doktorka nista nije govorila, sama sam se informisala, ali kada sam dosla na kontrolu i rekla joj sta sam radila i ona sama se iznenadila kako su se cistice povukle.
Eto.
Zelim vam da brzo i uspesno resite svoj problem.
Jos jednom - hvala puno na podrsci

-
- Stalni član
- Kontakt:
Evo mene, nije me bilo par dana. Najbitnije Vam je da ne primate ovu situaciju previse k srcu ( znam da je tesko), ali ako se prepustite tugovanju i nerviranju-nemate od toga nista. Shvatite situaciju kao neizbeznu, nije vasa krivica, glavu gore i sa puno optimizma prikupite sve informacije i krenite dalje u zivot i planiranje nove trudnoce. Takve stvari se desavaju, bitno je da mi ostanemo zdravog razuma i da imamo snage da idemo dalje. Ja cu morati da se bacim na skidanje kilaze, sto zbog kicme, sto zbog jajnika...jedno 4-8kg manje i bicu kao nova... Hvala i Vama na savetima. Sve najbolje 

Eto sve je gotovo,
bila sam u subotu na "intervenciji", proslo je bez ikakvih problema, nisam imala nikakvo krvarenje kasnije, nista me ne boli, primila sam Rogam, doktor kaze da sam, sem spine, "zdrava kao dren", hmmmm "sem spine"..., zbog spine je do svega ovoga i doslo, ali dobro... Ohrabrili su me da bih mogla da pokusam ponovo da ostanem u drugom stanju od nove godine i da izbegavam terapiju za ledja u dane ovulacije. Do tada - pregledi i konsultacije sa ginekologom, fizijatrom i neurologom.
Eto.
bila sam u subotu na "intervenciji", proslo je bez ikakvih problema, nisam imala nikakvo krvarenje kasnije, nista me ne boli, primila sam Rogam, doktor kaze da sam, sem spine, "zdrava kao dren", hmmmm "sem spine"..., zbog spine je do svega ovoga i doslo, ali dobro... Ohrabrili su me da bih mogla da pokusam ponovo da ostanem u drugom stanju od nove godine i da izbegavam terapiju za ledja u dane ovulacije. Do tada - pregledi i konsultacije sa ginekologom, fizijatrom i neurologom.
Eto.