Trudnoca i Indometacin

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
dk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jul 15, 2005 11:18 am

Trudnoca i Indometacin

Post od dk »

Moja supruga je u 31. nedelji trudnoce i par nedelja ima kontrakcije koje su postajale sve cesce. Lekar joj je prepisao partusistem (+ verapamil) 4x dnevno ali kontrkakcije nisu prestajale i postajale su sve jace i cesce. Kada je otisla na pregled, zadrzali su je u bolnici i stavili na infuziju sa istom terapijom (partusistem i verapamil). Posto dva dana kasnije kontrakcije nisu prestale a pocela je i da se otvara (a jedno vreme cak i krvari) promenili su joj terapiju (ne secam se tacno kako se zvao lek), takodje bez uspeha. Danas su je prabacili na terapiju Indometacinom.

Ono sto mene brine i plasi (osim cele ove situacije) je to je sto i u samom uputstvu a i na nekoliko mesta na Internetu nalazim da se Indometacin ne preporucuje trudnicama i da moze imati stetan efekat na plod.
Molim Vas recite mi o cemu se radi posto nigde u uputstvu ne vidim da se koristi za terapiju u trudnoci?

Unapred hvala
Dejan
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od patraskovic »

Ja vam ne mogu dati stručan savet na žalost ali me zanima kako vam je supruga i ima li kakvih rezultata na bolje ?
dk
Novi član
Novi član

Post od dk »

patraskovic napisao:Ja vam ne mogu dati stručan savet na žalost ali me zanima kako vam je supruga i ima li kakvih rezultata na bolje ?
Za sada je bolje. Kontrakcije su znatno ređe nego što su bile i blaže. Naravno, moraće strogo da miruje do porođaja.
Ipak i dalje me zanima da li je Indometican bezbedno piti u tom stadijumu trudnoće.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Pretpostvljam da se Vasa supruga do sada porodila i nadam se da u i ona i beba dobro.
Istrazivanja su pokazala da davanje partusistena ne moze da zaustavi porodjaj i u naprednom svijetu se vise ne koristi kao terapija.
Cilj zaustavljanja = citaj usporavanja prijevremenog porodjaja jeste 'kupovanje ' 48 sati u kojima treba da djeluju kortikosteroidi, specificno betametazon, koji se daje da se ubrza sazrijevanja fetalnih pluca i proizvodnje surfaktanta, koji smanjuje rizik za nastajanje respiratory distress syndroma, koji je jedan od najcescih problema prijevrmene bebe. Betametazon se daje u dvije doze, 12 mg, intramuskularno, u dvije doze 24 sata odvojeno, i isto tako se daju se antibiotici koji treba da preveniraju mogucu ascedentnu infekciju ploga sa GBS infekcijom / streptokok grupe B /.

Indometacin se pokazao najefikasnijim u usporavanju prijevremenog porodjaja, ali je 'time window' razumno vrijeme u kome se daje 48 sati. Ako se daje duze moze da izazove odlozeno zatvaranje ductus arteriosusa / veze koja se nalazi izmedju aorte i pumonarne arterije, koji se normalno zatvara u roku od 48 sati poslije rodjenja, i tako izazove znacajne kardiovaskularne probleme, ukljucujuci srcanu insuficijenciju. Osim toga moze da dovede i do smanjivanja kolicine plodne vode ili oligohidramniona.

Gdje god da je vasa supruga, potrebno je da je u bolnici tercijarnog nivoa, gdje osim ginekologa je prisutan i pedijatar neonatolog, sa opremom i kadrom za zbrinjavanja nedonoscadi male tjelesne mase...Vasa beba je sada teska izmedju 1200 i 1500 grama i kao takvoj nuzna za visoko strucna usluga za prezivljavanje.
Sve najbolje i javite se ako Vam se supruga porodila.
Pozdrav.
dk
Novi član
Novi član

Post od dk »

Davno nisam posećivao ovaj forum pa nisam video Vaš odgovor. Puno hvala na objašnjenjima. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu.

Inače, supruga je posle par dana na indometacinu ponovo počela da dobija češće kontrakcije. Na kraju su doktori konstatovali da ne mogu da joj umire kontrakcije, ali pošto do tada porođaj još nije kretao, posle 2 nedelje u bolnici otpustili su je kući sa terapijom partusistena. Prosto, pošto nisu ništa mogli da pomognu, rekli su da je bolje da bude kući pa kad porođaj krene, da se javi.
Tako je i bilo, dok god je pila partusisten, imala je kontrakcije ali porođaj još nije kretao. Tek kada je ušla u 9. mesec, prestala je sa parusistenom, i dan posle toga (15. avgusta) pukao je vodenjak i porodila se. Njoj je inače termin bio oko 10. septembra (mada je prvobitno, računato po poslednjoj mensturaciji termin bio 1. septembar)

Sve u svemu, odlično je prošlo, dobili smo preslatkog zdravog sinčića sa tačno 3 kg težine. Nije bilo potrebe ni za kakvim inkubatorima i sl. Sada već ima mesec ipo i odlično napreduje (trenutno oko 4.5 kg).

Još jednom, puno hvala na podršci!

Dejan
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm

Post od patraskovic »

Čestitam :lol:
Sve najbolje i srećno odrastanje
Pozdrav
Odgovori