Trudnoca i hashimotov tireoiditis

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
jeleko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:50 pm

Trudnoca i hashimotov tireoiditis

Post od jeleko »

Imam 27 godina i u 10. sam nedelji trudnoce. Pre nesto manje od dve godine utvrdjen mi je hashimoto, ali nisam bila ni na kakvoj terapiji, sve do pre 9 meseci, kada mi je dr prepisala euthyrox 25, zbog povecanog TSH,dok su T3 i T4 bili u granicama ref.vrednosti. U 5. nedelji trudnoce TSH mi je bio 8,5,T3 i T4 u granicama ref. vrednosti, i dr mi je povecala th na 50mcg. Molim Vas, zanima me kakav uticaj ove vrednosti hormona mogu imati na bebu, s obzirom na organogenezu u ovom periodu? I da li antitela na moju stitnu zlezdu( koja su visestruko povecana) mogu uticati na bebu? Unapred HVALA!
logona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 10, 2009 11:46 am

Post od logona »

Draga moja, bas mi je drago da sise javila. Nadam se da ce ti neko od dr sto pre odgovoriti. Verovatno je trudnoca uticala na skok tsh i sada sa vecom dozom leka ce se vratiti u referentne vrednosti. Moja drugarica je u trudnoci uzimala lek ali posle trudnoce joj je dr rekla da je to velika doza leka i prepolovila je.

Molim te napisi mi kolike su ti vrednosti antitireoglobulinskih i antimikrozomalnih antitela bile? Meni su isto povisene, da li si bez problema uspela da zatrudnis ili ti je trebalo vremena?

Ako ti niko od dr ovde ne odgovori mozes postaviti pitanje i na endokrinologiji? :D
jeleko
Novi član
Novi član

Post od jeleko »

Hvala Logona! Ja sam 1. oktobra 2007. poslednji put vadila antitela i bila su AntiTPO 1300 i AntiTG 725,tada su mi hormoni jos uvek bili u redu i th sam pocela koristiti tek za nekih 6 meseci od tada, jer mi se isto tsh povecao na 7,5.A dr mi je rekla da nema potrebe vise kontrolisati antitela s obzirom da su visestruko povecana, i da radim samo kontrolu tsh,t3 i t4 na svakih 6 meseci. Sa euthyrox-om 25mcg svi hormoni su mi bili u normali, ali onda sam zbog stalnog umora,pospanosti ...(sto su ustvari i prvi simptomi trudnoce) izvadila tsh i vrednost mu je bila 8,5. Tada nisam ni znala da sam trudna, niti sam mislila da je to moguce sa takvom vrednosti tsh,ali eto za par dana sam potvrdila da je trudnoca i da je tsh verovatno zbog toga i skocio.Znaci sto se samog zaceca tice, bez problema, kad se nismo cuvali ostala sam trudna.Mene brinu ta antitela,jer sam na nekom forumu procitala da mogu ostetiti bebu, mada mi nema puno logike s obzirom da su to antitela na izmenjene proteine moje stitne zlezde, a beba nece imati potpuno istu stitnu zlezdu kao ja.Veliki pozdrav!
logona
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 10, 2009 11:46 am

Post od logona »

Hvala ti Jeleko na bryom odgovoru.

Na strani endokrinologija sam nasla puno uspesnih trudnoca sa Hasimotom!
Cak pise da je u nekim slucajevima trudnoca izlecila Hasimoto.
Svako dobro.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Poštovana Jeleko
Hipotiroidizam tj. manjak tireoidnih hormona izazvan Hashimoto-ovom bolešću (autoimuno oboljenje) kod trudnica se tretira tzv. supstitucionom terapijom sa Levothyroxin-om u dovoljnoj dozi da se nivo TSH vrati u normalu.
Doziranje se prilagođava svake 4 nedelje sve dok se nivo TSH ne normalizuje. Poželjno je da se u svakom trimestru trudnoće kontroliše nivo TSH.
Neznam kako bi trudoća izlečila Hashimotov-u bolest koja je suštini hronično autoimuno oboljenje? Mislim da je moguća samo određena faza poboljšanje ili pogoršanje bolesti tokom života.
Za dijagnostikovanje bolesti više se ne ispituje nivo T4 i T3 već tzv. slobodan "free" FT4 i eventualo FT3 uz TSH.
S obzirom da ste započeli sa Th ne očekuje se negativno dejstvo bolesti na vašu bebu.

Pozdra i srećno DrPeđaDj
jeleko
Novi član
Novi član

Post od jeleko »

Hvala puno Dr.PedjaDj!
Odgovori