Trudnoca i dijeta

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Trudnoca i dijeta

Post od Milicapilica »

Odmah da kazem da ovde nije rec o dijeti sa kojom se moze smrsati! Da odmah razjasnimo tu zabludu. Naime, vec godinama imam problema sa kicmom pa sam uvek morala da vodim racuna o tezini, jer je sa povecavanjem kilaze uvek dolazilo da jacih bolova, i oticale su mi i noge. Sada sam trudna i naravno svesna da cu, ako nista drugo zbog bebe dobiti solidan broj kilograma. Interesuje me postoji li neka dijeta, sa kojom bi unosila sve sto je bebi potrebno, a da se pri tom ne gojim vise nego sto trebam! Jos jednom ponavljam, ovo mi je izuzetno bitno sa zdravstvenog aspekta. Hvala unapred!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

ako si iz bgd otidji kod nutricioniste u institut za higijenu
-u dr.subotica-prvi pregled i dijeta 500 din, posle kontrole po 250 din, ne moze sa uputnicom, ili
-u pasterovoj, sa uputnicom.

oni ce ti prepisati rezim ishrane koji je najbolji za tvoje stanje.

nemoj niposto da ides na neku dijetu, koja je dobra za nekog- cak i ako je prepisao lekar, jer si ti u specificnoj situaciji i tebi treba dijeta dijeta za tvoje stanje
Vishnja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 23, 2005 11:02 pm

Post od Vishnja »

Svakako je dobro da odetes kod nutricioniste, ali bez obzira na njegove savete ( odnosno, upravo zbog njih, jer ne verujem da ce se mnogo razlikovati od opsteg stava o zdravoj ishrani u trudnoci), nije lose postovati par dobrih pravila u ishrani. U prva tri meseca trudnoce nije potrebno unositi vise hrane nego inace, ali je vazno da ona bude kvalitetna. Slatkisi, kafa, gazirana i alkoholna pica se ne preporucuju u vecim kolicinama. Umesto slatkisa treba jesti puno svezeg voca i povrca, zitarica, posnog jogurta. Sve ovo povoljno utice i na probavu. Hrana ne treba da je presoljena (narocito zbog vec ranijih problema sa oticanjem) , niti zaprzena. Ukoliko je trudnoca uredna, pozeljno je puno setnje i umerenih fizickih aktivnosti , sto ce doprineti odrzavanju tezine u optimalnim granicama. Eto, toliko, mada bi se o ovome moglo jos puno pisati. Puno srece u trudnoci!
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od veki30 »

Milice ja sam imala slican problem, doduse kod mene su u pitanju bili zglobovi, bila sam kod dr Jorge u zavodu za higijenu (radi i privatno pregled je 50evra) i iz trudnoce sam izasla cak 2 kg laksa nego sam u nju usla, rodila sam dve zdrave i jake devojcice.
Bilo koji od tih lekara ce ti objasniti sta je vazno i zasto, kao i kada i koliko da jedes, kako se ti ne bi gojila a beba super napredovala, samo napred
Odgovori