Trihomonas vaginalis

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nathalie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 12:18 pm

Trihomonas vaginalis

Post od nathalie »

Uz izvinjenje ako je o ovom pisano, mene interesuje "pojava zvana" Trihomonas vaginalis! :oops:
Znam da je V grupa i da je izazivaju protozoe, kao i to da se leči Orvagilom oralno, ali da li je tačno da je lek kancerogen? Naime u poslednje vreme (4 meseca) imam velikih problema sa "njom" - stalno se vraća a koristila sam navedene tablete i MACMIROR COMPLEX vaginalete.
Partner lečen jednokratnom dozom Triagila.
Šta mi (nam) preporučujete? Unapred hvala... :D
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Jedino se moze ponoviti terapija, kod oba partnera,posto se radi o prenosivom obolenju ( STD), ocito niste u isto vreme izleceni, pa je nastavljen krug infekcije, Uvek se resava i pijenjem orvagyl tb. i lokalnom primenom vagitorija. Inace lek nije kancerogen. Prim. Dr lj.Presetnik
nathalie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 07, 2004 12:18 pm

Post od nathalie »

Hvala na odgovoru :)
spectra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 22, 2004 11:43 am

Post od spectra »

Ja sam takodjer imala mjesecima problema sa Candidom i Trihinomonas, i nakon brojnih vaginaleta, kremica i tableta, ginekolog mi je uradio "tusiranje" i preporucio tablete (zovu se nekako sa početnim slovom M), a partner je istovremeno takodjer uzimao iste tablete... Nismo imali odnose nekih dvije sedmice (za svaki slucaj), i od tada, je hvala Bogu sve uredu!
I jos nesto, izbacila sam iz upotrebe dnevne uloske, i pocela sam koristiti samo namjenska sredstva za pranje (Hygieia).
Toliko od mene! 8)
Minerva
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 30, 2004 1:49 am

Nazalost

Post od Minerva »

Da kancerogenost orvagila je dokazana na misevima posle duze upotrebe.Naravno zbog toga postoje i druge tablete,ali ipak najcesce propisuju ove.Treba se raspitati!
Minerva
NUCA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 10:39 am

Post od NUCA »

Uf, odakle da pocnem?Nekako mi je lakse kad znam da nisam sama u svemu ovom.Procitala sam vecinu tema po pitanju ginekekologije i nasla odgovore na mnoga pitanja i slicnosti sa mojom boljkom.Medjutim,moram biti sigurna jer danas krecem sa terapijom.
Pre 3 godine sa uklonila kondilome koje neznam ni kako sam dobila jer u tom periodu nisam imala seksualne odnose sigurno 2 godine.(znam da sek. odnos nije jedini nacin).Pre par meseci sam otkrila u sekretu ureaplazmu i mikoplazmu i lecila sam MACMIROR COMPLEX vaginaletama, nekim vrlo jakim lekom, zaboravih mu ime i POLIGINAXOM.Nisam uspela iz prve da se izlecim.Medjutim sprecena drugim stvarima proslo je izvesno vreme pre nego sto sam opet otisla kod ginekeloga,ovaj put kod drzavnog.Pre 15 dana mi je nadjena samo III GRUPA i lecena sam poliginaxom.Posle kontrole sam saznala da mi je ostala III GRUPA ali sad imam i V GRUPU (TRIHOMONAS)!Ovaj put sam dobila TRIAGIL (i partner i ja) za jednokratnu upotrebu + vaginalete ORVAGILA za mene.Pitanje glasi:Pod uslovom da postoji sumnja da su mi se pojavili kondilomi ponovo (to mi je rekako privatni ginekolog i naglasio da je sada bitnije izleciti sekret) da li smem da koristim ORVAGIL vaginalete?

Poucena iskustvom drugarice koja ne znajuci da ima kondilome lecila je sekret sa Orvagil tab. i vag.Kondilomi su joj se prosirili brzinom svetlosti zato sto joj je opao imunitet jer je ORVAGIL mnogo jak.

Da li se to odnosi samo na tablete ili i vaginalete?
Meni je ginekolog prepisao samo vaginalete.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

HPV ili uzrocnik kondiloma je posebno drugaciji entitet od trihomonasa...trihomonas se prenosi iskljucivo seksualnim odnosom, tako da je neko od Vas dvoje donio ovu infekciju u vezu i dok god postoji 'izvor infekcije sa strane' dotle lijecenje metronidazolom (orvagyl) ce biti neuspjesno.
Lijecenje grupe III vaginalnog sekreta Orvagylom nema opravdanje...ako taj sekret predstavlja Vama problem u smislu peckanja, neprijatnog mirisa, bolnog odnosa, onda je potrebno uraditi cervikalni bris na hlamidiju, gonoreju i poslati na G+ i G- bakteriolosku kulturu,kao i uraditi test na bakterijsku vaginozu. I lijeceti prema nalazima.

Udruzene infekcije potpomazu razvoj jedna druge...ako ste mladi (<25 godina) vrlo cesto se desi da HPV nestaje misteriozno iz organizma bez ikakvog lijecenja. Ako imate kondilome onda je potrebno da se oni skinu laserom ( ako se nalaze na grlicu ili vagini ) ili tretiraju kremom Aldarom ako se nalaze na kozi vulve i perineuma, kao i kod Vaseg partnera.

Nema logike da je Orvagyl terapija izazvala sirenje kondiloma kod Vase drugarice, i to sigurno nije razlog, nego neka druga infekcija ili infekcija trihomonasom.
Potrebno je nakon terapije da imate kontrolni cervikalni bris na trihomonas svakako tako da preosatle testove koje preporucujem je jednostavno samo dodati.

Koristite kondom sa Vasim partnerom ako je on jedini sa kojim ste seksualno aktivni, kao i uopste kondom sa svima, dok ne odlucite da ostanete trudni.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Kako je moguce da sam ja (pre nekoliko godina) imala Trihomonas, a da pri tom nisam godinu dana bila ni sa kim u vezi niti imala odnose???

Da li je moguce da je on bio "prisutan" a da ja nisam imala tegobe u tih godinu dana??!!

Jer kada su se tegobe javile, onda je tek otkriven brisom.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Jeste moguce je...nakon akutne faze infekcije kada pacijentkinja osjeca pojacan vaginalni sekret, peckanje, neprijatan miris, ponekad otecenu sluznicu vagine koja cini bolnim seksualni odnos...svi ti simptomi prolaze i infekcija prelazi u hronicnu fazu, koja ne uzrokuje nikakve tegobe, i tako obicno infekcija tinja mjesecima / godinama, najcesce kod muskaraca, i prenosi se sa jedne osobe na drugu iskljucivo seksualnim kontaktom.
Pozdrav,
ObGyn
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

A eto, kod mene bese obrnuto!! :o

U tih godinu dana bez odnosa, nisam imala nikakvih tegoba, sve do jednog jutra, kada sam ostala u soku, jer mi je prilikom ustajanja iz kreveta krenula ogromna kolicina sekreta. To je bilo neopisivo, jer sam bukvalno osetila da ce "nesto" da se izlije iz mene. Osecaj je bio kao za vreme obilnijeg menstrualnog krvarenja!!! Odmah sam nazvala Dr i u roku od pola sata bila kod nje. Nalaz VS je bio III,V,VI!!!

A do tog jutra, ama bas nikakve tegobe nisam imala, ni sekret, ni peckanje ni svrab..........a ni sexualne kontakte imala nisam!! :(

Tako da je za mene ostalo veliko znak pitanja, i KAKO, kada se trihomonas dobija sex.putem!!??? :o
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

......o trihomonasu.....

Post od jane_doe »

Veni, vidi i da ne poverujem svojim ocima :D :D :D
obgyn napisao:.....simptomi prolaze i infekcija prelazi u hronicnu fazu.... ...prenosi se sa jedne osobe na drugu iskljucivo seksualnim kontaktom.
majja napisao:.....godinu dana bez odnosa, nisam imala nikakvih tegoba, sve do jednog jutra......

mi stupido, mi don' no nating :D, ali bicu slobodna da metodom dedukcije :D zakljucim: da je moguce biti inficiran ("iskljucivo seksualnim kontaktom"), ali bez simptoma, 1, 2, 3,...,n meseci/godina(????)

p.s. .....ObGyn, pazite li Vi na secer :lol: ?

Slika , jane_doe
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

slabo...jane_doe...slabo pazim na secer, liniju...kolaci su mi slabost !!! narocito poslednjih nekoliko godina...narocito ako me 'uzmu', svako ima neku zavisnost...ako saznate za neku dijetu sa kolacima i sladoledom ! javite 'nekontrolisanoj' obgyn.
thanks...
Pozdrav,
ObGyn
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

......da kazem, makar me optuzili za off-topic, (drzim da je ipak u sluzbi zdravlja)
ne znam za dijetu, ali znam sta bi pomoglo krckanju!!! kalorija Slika ........ npr. jedan zivahan macan............. Slika............ i / ili............Slika

laku noc,
vreme je za Slika ...................( a mozda mi bas jedan takav naleti u san, pa da ne propustim )
misulence
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 05, 2007 10:39 am

Post od misulence »

Molim odgovor, malo mi je ne jasno.
Ako se zeni nadje V grupa, obicnim ginekoloskim brisem, da li se odma pristupa lecenju ili se trazi ciljani bris na trihomonas, sa sve antibiogramom? Takodje me zanima da li je obavezan i pregled muskarca i kako taj pregled izgleda?
Gde se rade testovi ostalih polno prenosivih bolesti i kako (bris ili krv, ili sl) i kod oba pola?
Odgovori