Imam 36 godina i zivim u Svajcarskoj.
Moj suprug i ja bezuspesno pokusavamo da imamo dete od 1999.
2000-te godine mi je uradjena laparoskopija ovde u Svajcarskoj i tom prilikom su mi „procistili“ zapusene jajovode, da bi mi odmah potom uradili 4 uzastopne inseminacije.
Posto to nije urodilo plodom, doktor mi je savetovao ivf.
U to vreme suprug i ja smo zavrsavali postdiplomske studije i nismo imali dovoljno novca za tretman (ovde u Svajcarskoj ni osiguranje ni drzava ne placaju ivf, nego pacijent placa 100% troskove koji iznose od 6’000 do 8'000 € po vantelesnoj) te smo se odlucili da vantelesnu radimo u Beogradu (u pitanju je preporuka osobe kojoj je to uspelo u jednoj beogradskoj klinici).
Od 2001 do 2005 sam imala 4 ivf-a (4 punkicije) u istoj klinici u Beogradu. Od toga 3 sveza i 4 zamrznuta transfera (ukupno 15 embriona) I sve to bez ikakvog uspeha.
Spermogram mog muza je ok, meni su menstruacije redovne na 29 dana i hormoni su do sada bili ok, dobro sam reagovala na stimulacije GonalF-om i Merionalom.
Trenutno sam u fazi pripreme za sledeci pokusaj ivf- a, ali ovde u Svajcarskoj.
Obisla sam 3 strucnjaka, uradila histerografiju, sve moguce labaratorijske analize i krajem nedelje saljem krv u London da mi se provere NK celije. Evo najvaznijih rezultata:
- oba jajnika su potpuno neprohodna + ispunjena hydrosalpinx-om
- uterus je ok
- FSH je meren u junu 6,6 i u julu 23,6
(By the way, doktor u Beogradu me nikada nije ni pregledao pre ulaska u program a kamo li predlozio histerografiju i slicno… o hydrosalpinxu da ni ne govorim, to nikada nije ni pomenuo kao eventualni problem).. uh, da ne pricam o tome kako tretiraju one jadne zene kao steone krave i tome slicno, ima tih ruznih iskustava sa nasim "strucnjacima" dovoljno

Jedan doktor (moj ginekolog ovde u Svajcarskoj) mi je predlozio da laparaskopijom proba da mi opet „procisti“ jajovode, pa tek onda da idem na ivf. Ova dva druga doktora (poznati, oboje vrlo iskusni u asistiranoj reprodukciji, rade na razlicitim klinikama) su mi rekli da treba odmah da se uklone oba jajovoda i onda da se radi ivf.
Ja se ne plasim da mi uklone jajovode (i onako su neprohodni – znaci neupotrebljivi) ali me plasi ovaj poslednji los rezultat FSH=23,6!! Doktor mi kaze da to nije definitivni pokazatelj, vec ce jos da mi prati FSH tokom 2 naredna ciklusa (2-gi dan ciklusa)da bi imao pravu sliku rezerve jajnika.
U stavri, najvise se brinem da uklonim jajnike a da posle lose reagujem na hormonsku stimulaciju ili da se odjednom pokaze mala rezerva celija u jajnicima! sta cu onda? Nista od ivf-a + nema vise jajovoda …

Molila bih Vas da mi date Vase misljenje.
Jos jedno pitanje (VAZNO): meni su u Beogradu ostala jos 2 zamrznuta embriona i zelela bih da ih prebacim ovde. Da li je to izvodljivo da se embrioni prenose u zamrznutom stanju iz jedne zemlje udrugu i kako (ako nesto znate o tome)?
Unapred zahvalna

Ivana