transvaginalni UZ

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

transvaginalni UZ

Post od majja »

Kakav je to UZ transvaginalnom sondom??!!

Kako se izvodi????

Da li je, i ako je, zbog cega bolji od obicnog UZ??

Zasto se preporucuje specijalno taj???

Da li neko od Vas zna??? :o

Hvala, :wink:
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

Ne boli i nema razloga za paniku. Bolji je jer pruza bolji uvid u stanje materice i jajnika tj. doktor bolje vidi sta se desava unutra. Neprijatan je koliko i obican ginekoloski pregled. Mozda svemirski zvuci taj naziv ali nije nista posebno.
Samo opusteno :wink:
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

UZ vaginalnom sondom se izvodi plasiranjem sonde u vaginu.
Kao sto Blonde rece, slican je ginekoloskom pregledu.
Bolja strana je prvo sto ne moras da punis besiku (narocito posto se na UZ uvek ceka bar pola sata iako imas zakazano - bar kod mene u DZ), a takodje pogodan je da se npr. vidi mala trudnoca tj. rana trudnoca, koja se ne vidi ili se slabo i nedovoljno vidi obicnim UZ.
Nije bas najprijatniji, ali ne boli!
Zorana
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 10, 2006 5:21 pm

Post od Zorana »

Majo ne brini, nista ne boli a i meni je dr rekao da je bolji od onog "starog".Meni konkretno jer imam zavaljenu matericu je preporucio da radim samo taj UZ>
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

ma nista strasno, cak je i bolja varijanta od ranije kad sam skakutala ispred ordinacije, jedva cekajuci da zavrsim, a ni na stolu mi bas nije bilo svejedno
double trouble is my life
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Hvala Vam svima!!!

Sada mi je malo lakse, jer , sto rece Blonde.......bas zvuci SVEMIRSKI!!!!!! :D :D :D :D :D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:D Transvaginalni ultrazvuk se izvodi tzv. sondom od 6-7 MHz, a lekar kao što samo ime kaže prilazi materici i jajnicima kroz vaginu na par santimetara. Abdominalna sonda radi na 3-3,5MHz, a pregleda se sa veće udaljenosti oko 10-15cm, te je samim tim bar duplo lošija dobijena slika.
TV/UZ predstavlja "gold standard" za ginekološki ultrazvučni pregled. Samo još kod nas se ginekološki uz radi tzv. abdominalnom sondom! :-?
Odgovori