TORCH? pitanje za ObGyn ali i ostale

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
trudnjaca_to_be
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 4:50 pm

TORCH? pitanje za ObGyn ali i ostale

Post od trudnjaca_to_be »

Pozdrav svima!

1977 sam godiste. U braku sam nepunu godinu, planiramo prvu bebu. Bila sam na pregledu kod gin. sve sto se golim okom vidi je ok.

U nalazu stoji:
VB (10% KOH): III
KOLPOSKOPIJA: SCJ rubno, b.o. J obojen originalni epitel
TVUZ: uterus u AVF, normalne velicine (70*37*40mm), pravilnog oblika uredne hoteksture, kavum prazan, endometrijum periovulatorni, 9mm debljine b.o. PVU 30mm duzine, uredne hoteksture. Jajnici obostrano blizi uterusu, normalnog volumena (desni 5,5ccm), uredne hoteksture, u levom preovulatorni folikul promera 21mm. Zadnji spag prazan.

Cekam nalaze na hlamidiju i PAPA test. Ono sto me zanima je koliko je stvarno potrebno raditi tu TORCH analizu (jer mi je dr preporucila). Zdrava sam, nisam bolovala ni od kakvih zaraznih bolesti, nisam imala nikakvih ginekoloskih problema, idem redovno na 6-mjesecne preglede nikad nisam imala nikakve upale. Ta analiza mi je malo skupa, iskreno receno, pa bi htjela da znam da li je to bacanje novaca ili je neophodno da se uradi.

Hvala unaprijed!
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Janica »

Da li je suprug uradio spermogram? Pises samo o svojim analizama ali ne i o njegovim?

pozz
trudnjaca_to_be
Novi član
Novi član

Nije on nista radio. Mi sada tek pokusavamo prvi put, nismo jos naisli ni na kakve probleme, a ona mi je savjetovala taj TORCH. Ja sam shvatila da je to manje-vise preventivno. Zato me interesuje da li se to radi samo kad postoje neki problemi ili ima smisla da se radi tek onako da se vidi sta ce da pokaze taj test.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Potpuno je nepotrebno raditi TORCH testove...kao i bilo koje druge testove ukljucujuci spermogram.
Da Vasa doktorka zna zasto se i kada odredjuje TORCH screen sigurno ga ne bih preporucila.
Ne zurite i ne posjecujte doktore slijedecih godinu dana, a ako u tom periodu ne ostanete trudni javite se ponovo.

Da li ovo znaci VB (10% KOH): III da Vam je test na bakterijsku vaginozu pozitivan ? Ako jeste pozitivan, potrebno je lijecici...metronidazol 500mg, dva puta dnevno 7 dana.
Nije potrebno lijeciti partnera.
Pozdrav,
ObGyn
trudnjaca_to_be
Novi član
Novi član

Hvala na brzom odgovoru!

Pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Molim.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Slazem se sa dr.Obgyn! Potpuno je nepotrebno (a da ne pominjem skupo oko 100evra) raditi TORCH u tvom slucaju. I meni je dr. na pocetku ove trudnoce savetovala da radim te analize, ali sam ja imala jedan missed. Mada je i tad Obgyn rekla da je to bacanje para i gubljenje vremena. Kasnije sam saznala da TORCH rade zene koje dugo vremena ne mogu da ostanu u drugom stanju (sto samnom nije slucaj) i koje su imale vise spontanih. Ne opterecuj se nepotrebnim analizama, ionako ce ti ih biti i preko glave kad ostanes u drugom stanju! (ovo ti kazem iz iskustva, posto, bar ovde u Beogradu sada malo i preteruju sa svim stvarima koje ti traze da uradis u trudnoci).
Pozdrav i mala zamerka za odabir nicka ("trudnjaca") , moze da dovede do pometnje! Budimo malo originalniji! :wink:
trudnjaca_to_be
Novi član
Novi član

Za dr ObGyn:

Pitala sam svoju dr za tumcenje VB (10% KOH): III. Ona kaze da je to treca grupa cistoce vag. sekreta, 10% KOH je rastvor koji je koristen pri analizi. Kaze da to nije potrebno lijeciti.

Sta vi mislite?
trudnjaca_to_be
Novi član
Novi član

Usput, PAPA test je uredan a test na hlamidiju negativan.
:)
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

odlicno
Pozdrav,
ObGyn
trudnjaca_to_be
Novi član