4D UZ

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

4D UZ

Post od majja »

Da li neko moze da mi kaze koja mu je svrha i kada i da li ga treba raditi u trudnoci?!

Hvala, Majja :wink:
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Dobila sam odgovor, hvala u svakom slucaju!!! :wink:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga Majjo!

4D ultrazvuk je relativno nova tehnologija, u narodu je poznat po "surface mod"-površnom prikazu, kada se vidi lik bebe, na šta se nažalost često i svodi ovaj pregled, mada on sam po sebi nije suština 3-4D ultrazvuka.
Pored površnog moda postoji i "X-ray" mod (skelet bebe), color doppler 3D -tzv. "ANGIO MOD" (srce i krvni sudovi). 4D ultrazvukom se meri volumen bebe za razliku od 2D gde se mere distance.
Videti lik svoje bebe pre rođenja je fascinatno, ni jednog roditelja u ordinaciji nije ostavio ravnodušnim.
U slučaju prisustva neke anomalije trodimenzionalni prikaz olakšava postavljanje dijagnoze, jer poput skenera moguće je napraviti 50-250B snimljenih preseka, tj. snimljen je objekt simultano prikazan na ekranu u tri međusobno upravna preseka: uzdužnom, poprečnom i koronarnom.
To omogućuje bolje reći olakšava prepoznavanje anomalije uz jedinstvenu analizu anatomije bebe.
Istovremeni više presečni prikaz uključuje prednost konvencionalne tehnike (2D) uz mogućnost pravljenja preseka u tri ravni x, y i z.
Vreme za 4D ultrazvučni pregled i učestalost kod normalnih trudnoća je isto kao kod 2D ultrazvuka u svakom trimestru po jedan pregled.
majja
Stalni član
Stalni član

Post od majja »

Doktore, hvala Vam mnogo!!! Ovo je i vise nego sto sam ocekivala!!! :wink:

Pozdrav, Majja :wink:
Odgovori