ZA DR PEĐU

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jul 15, 2006 11:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

ZA DR PEĐU

Post od Zvučnik »

DR PEDJA ČITALA SAM VAŠE ODGOVORE VEZANE ZA UKLANJANJE KONDILOMA.
MOLIM VAS DA MI KAŽETE NEŠTO O UKLANJANJU LEUKOPLAKIJA.
MOGU LI SE ONE ZAPRAVO UKLONITI,DA LI JE SPALJIVANJE NAJBOLJI METOD,ODNOSNO AKO SE DOBRO UKLONE MOGU LI SE VRATITI.
ČULA SAM ZA POSTUPAK UKLANJANJA BILJNIM PREPARATIMA(TAMPONIMA),DA LI TO MOŽE BITI OPASNO.ČULA SAM DA JE USPEŠNA METODA METODA UKLANJANJA LEUOPLAKIJA.
MOLIM VAS DA MI NAPIŠETE VAŠE MIŠLJENJE.
POZDRAV ZVUČNIK
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

Post od nijenina »

da li je leukoplakija i aw epitel isto.
zar se leukoplakije moraju uklanjati?
i zasto moraju ako moraju?

pitam jer su meni rekli da je dovoljno da se prati na 6 meseci, sad kad sam bila na pregledu rekli su mi i da se polje smanjilo.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Zvučnik »

DIJAGNOZA DR NOVAKOVIĆ SA VMA JE VULVOSKPSKI SE EVIDENTIRAJU TAČKASTE BELIČASTE PROMENE KOJE BI MOGLE ODGOVARATI HPV,A EPITEL TOG DELA MOGAO BI DA ODGOVARA AW EPITELU.
DR JE REKLA DA NIJE NIŠTA STRAŠNO.MEĐUTIM VEOM NEGATIVNA STVAR KOD NAŠIH DR JE ŠTO IMAJU LOŠ PRISTUP PACIJENTU,ODNOSNO MALO KO IMA STRPLJENJA OBJASNITI PACIJENTU SVE ŠTO TREBA.

ONO ŠTO MENE ZANIMA MOŽE LI HPV INFEKCIJA BITI NA ULAZU U VAGINU, A DA NEMA NIKAKVIH PROMENA NA CERVIKSU.DAKLE DA LI JE TO HPV UOPŠTE.

NAKON IZVESNOG VREMENA ODLAZIM KOD DRUGOG DR KOJI POSTAVLJA ISTU DIJAGNOZU AW EPITEL NA TOM I TOM MESTU.
URADITI PAPA VULVE, TE BIOPSIJU,A POTOM BI TO ODSRANIO.

TAKO DA JA NE ZNAM NEŠTO POSEBNO O TOME.

KAKVU SI TI TERAPIJU KORISTILA,JESI LI RADILA NEKAKVE PRETRAGE.

PUNO POZDRAVA ZVUČNIK!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

nikakvu terapiju, cak nisam znala da to ima veze sa HPV. jesi li sigurna da je to jedino od HPV?
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Zvučnik »

NE,NISI ME RAZUMELA.
DR JE NAPISALA DA UPUĆUJE NA HPV.
VEROVATNO TO NE MORA BIT SAMO USLED HPV INFEKCIJE.
KAKVE SI SIMPTOME IMALA,PRE NEGO SI OTIŠLA KOD DR?
POZDRAV ZVUČNIK!
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

nisam imala nikakve simptome, ja idem na kolposk 2x godisnje, smatram da mi je do promene doslo od silnih instrumenata dok sam se ispitivala u narodnom frontu i uopste od intervencija.
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

Post od nadia »

Prije nekoliko godina sam imala leukoplakiju na grlicu, bez ikakvih simptoma (kolposkopija radjena u sklopu rutinskog kontrolnog pregleda). Tada mi je receno da ona predstavlja prekancerozno stanje, a da leukoplakija vulve moze nastati i kao rezultat infekcije. U mom slucaju, u tri navrata radjeno je "spaljivanje", ali bezuspjesno, a potom biopsija grlica (ukljucujuci i mjesto promjene), kada je leukoplakija odstranjena u cijelosti. PAPA je pokazao CIN II, a HPV je bio negativan u vise navrata. Tek nekoliko godina kasnije (7), HPV je pozitivan, ali se na grlicu ne vide nikakve promjene u smislu leukoplakije.

Zvucnik, da sam na tvom mjestu, uradila bih kontrolnu kolposkopiju, PAPA i HPV screening.

Sve najbolje!
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

Post od Zvučnik »

Koliko sam shvatila leukoplakiju su ti uklonili sa grlića i NAKON TOGA JE SVE O.K.Odnosno nakon 3 puta su je uklonili.Šta je dalje s hpv,da li je lečiš
Gde si to radila,već mesecima postavljam pitanje na forumu niko mi ništa ne odgovara.
Pomislila sam da to retko ko ima .
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

DRAGA ZVUČNIK (čudan vam je nik) :-? !

Koliko se sećam vaših postova, vi ste medicinska sestra, tako davam sve ovo ne bi trebalo da bude potpuno strano, pošto sam predavao i u srednjoj medicinskoj školi znam da postoji kao lekcija iz ginekologije!?
Elem da obnovimo! :wink:
Leukoplakija predstavlja prekancerozu, koja se manifestuje kao što joj i samo ime na latinskom kaže beličastom promenom sluzokože, u stvari tu se radi o hiperkeratozi sluzokože.
Poseban entitet AW ili "acid white" epitel kao što mu samo ime kaže tek nakon premazivanja sluzokože 3-5% sirćetnom kiselinom pobeli, jer se u ovom slučaju radi o nezrelim ćelijama epitela sa nezrelim ćelijskim membranama, te sirćena kiselina dublje prodire i one pobele. Leukoplakija se može videti i golim okom pri običnom pregledu, a leukoplakija se bolje vidi kolposkopski! Stepenuju se u 3 stepena u zavisnosti od izraženosti boje i intenziteta promene, moguća je na svakoj sluzokoži (usta, vagina, grlić materice).
Mogu biti diferencijalno-dijagnostički zamenjene sa skramama kod gljivičnih infekcija!
Treba uzeti biopsiju sa leukoplakije, a tek nakon toga pristupiti njenom tretmanu. Nekad se ispod leukoplakije mogu sakriti ozbiljnije promene!!!
Tretman može biti smrzavanje tzv. krioterapija ili toplota (termokauter, laser itd).
Izazivač su najčešće HPV virusi, ali i iritacija dijafragmom, tamponom, pesarom, tzv. hronična iritacija!

Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Nakon prve trudnoce/porodjaja, leukoplakija mi je odstranjena biopsijom, sto je ujedno bila i dijagnosticka i terapijska intervencija. PAPA, kao i PH uzetog materijala je pokazao CIN II, a HPV je bio negativan. U cervikalnom brisu tada sam imala Streptococcus, lijecena prema antibiogramu + Aloe vera napitak + multivitaminski preparat. Nakon toga nije vise bilo ni CIN-a (redovno se kontrolisala). Tek 7 godina kasnije, nakon Missed AB, ponovno je dijagnosticiran CIN II, u brisevima Esch.coli, a HPV je bio pozitivan - visokog onkogenog potencijala. Escherichia lijecena prema AB, a HPV Aloe vera Plus napitak, B compl. 3x2 drag., Aloe propolis vaginalete+tusiranje povidon-jodidom i
albothylom.
Lijecenje provedeno u Bosni.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

ZA DR PEĐU

Post od Zvučnik »

DR PEĐA, HVALA VAM NA ODGOVORU.MEDICINSKU ŠKOLU ZAVRŠILA SAM 1987.POSLE TOGA DUGO GOD NISM MOGLA DOBITI POSAO U STRUCI,TE SAM ZAVRŠILA PEDAGOŠKI FAK. I APSOLUTNO ZAVRŠILA S TOM NAUKOM.NEKE STVARI SU PRISUTNE I DALJE,A NEKE NARAVNO NE.

MOJA SLEDEĆA PITANJA SU:
-BOLI LI BIOPSIJA,BOLI LI SPSLJIVANJE LEUKOPLAKIJA?
-DA LI POSLE SPSLJIVANJA LEUKOPLAKIJA ŽENA MOŽE IMATI NORMALNE ODNOSE( IMAM FISURU NA ULAZU U VAGINU,TAKO DA JE TO SVE BOLNO)?
-RADITE LI TO VI,KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?
-KOLIKI JE POSTOTAK PONOVNOG JAVLJANJA LEUKOPLAKIJE.

MOLIM VAS DA MI ODGOVORITE,A I NE ZAMERITE.JAKO SAM UPLAŠENA,NEKE STVARI SU MENI IPAK POZNATE,UPRAVO IZ TOG RAZLOGA SAM JAKO UPLAŠENA,A U POSLEDNJIH GOD. DANA ŽIVOT MI SE PROMENIO.STRH ME JE KRENUTI NA PRETRAGE.
POZDRAV ZVUČNIK! NE ZAMERITE!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Pozdravljam vas, a moji odgovori su: :roll:
-Biopsija ne boli, sem nelagodnosti koja se oseti.
- Eventualno "spaljivanje" se radi uz lokalnu anesteziju, takođe ne boli.
- Zarastanje ne bi trebalo da traje duže od 20 dana, zavisno i od primenjene metode, kada možete imati odnose.
- Fisura vagine je verovatno posledica traume i nije povezana sa gore spomenutim problemom, moguće je da je i posledica nekog kožnog obljenja, što je u nadležnosti DERMATOVENEROLOGA!?
Ja preferiram loop eksciziju grlića materice uz histopatološki nalaz dobijenog delića tkiva, naravno ukoliko se radi o obimnijem procesu, napisao sam vam u da se leukoplakija gradira u 3 stepena težine postojećeg pocesa.
Leukoplakija se vrlo retko ponavlja.
Nemate razloga za zabrinutost, imaju ga one dame koje godinama nisu bile na kolposkopiji, vi se ipak redovno kontrolišete i privešćete započeto kraju.

Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

imam jedo pitanje, da li bi spaljivanjem leukoplakije grlic postao barijera za spermatozoide?
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Uz svo postovanje prema dr.Pedji i u nadi da mi on nece zamjeriti, uvijek mi je bilo pomalo smijesno kada bi ginekologu (muskarcu) morala objasniti 'kakvi su to bolovi' koje osjecam. O karakteru bola koji se javlja u stanjima specificnim za zene, npr.menstrualne tegobe, PMS, bolovi u sklopu prijeteceg pobacaja, trudovi itsl., kao i bolovima koje zena osjeca (ili ne osjeca) u toku razlicitih ginekoloskih intervencija, ne bih pitala muskarca ginekologa, jer nema iskustvene podloge. Osim toga, prag bola je individualan, tako da npr. ni dvije zene nece dozivjeti bol istog intenziteta pri istoj intervenciji. Moje iskustvo sa spaljivanjem leukoplakije je sljedece: intervencija je sva tri puta izvedena bez anestezije i svaki put sam imala osjecaj peckanja i nelagode, ali ne i bola. Neke od zena koje su bile podvrgnute istom tretmanu, rekle su mi da su osjecale bol manjeg ili veceg intenziteta (napomena: neke zene). Sto se tice biopsije - kod mene je leukoplakija uocena kolposkopski, na vanjskom dijelu grlica; tokom biopsije moj ginekolog je planirao uraditi i eksplorativnu kiretazu cervikalnog kanala ('da utvrdi stanje endocervikalno'), te sam ga zamolila da to radi u kratkotrajnoj opstoj anesteziji, sto je i ucinio. Patohistoloski nalaz sa mjesta biopsije (leukoplakija) pokazao je CIN I, a endocervikalno je bio CIN II. HPV je tada, kao i narednih 7 godina bio negativan (obavljala sam redovne kontrole zbog CIN-a, koji je u medjuvremenu bio saniran). Tek prosle godine, nakon Missed AB, kada sam imala neke komplikacije (upale - cervicitis, endometritis, adnexitis), dijagnosticiran je CIN II, a HPV je bio pozitivan. Ginekolog mi je tada rekao da je vjerovatno doslo do pada imuniteta, sto je 'probudilo' HPV, koji je 'vjerovatno bio prisutan i prije 7 godina, ali pritajen.' Leukoplakija se nikada vise nije ponovila.

Za nijeninu, nakon spaljivanja, imala sam dvije trudnoce.

Sve najbolje!

P.S. Dr. Pedja, molim da ne zamjerite. Misljenja sam da je, osim strucnog misljenja, razmjena licnih iskustava takodje vazna i od koristi. Na Netu sam mnogo toga naucila, kako od dr. ObGyn i Vas, tako i od korisnika ovog foruma, tj. iz njihovih iskustava. Vama i dr. ObGyn ovom prilikom iskazujem postovanje i zahvalnost za Vas trud i zelim mnogo uspjeha u buducem radu! Danas je, nazalost, tako posvecenih ljekara (kako pozivu tako i pacijentu) vrlo malo.
Zvučnik
Stalni član
Stalni  član
Kontakt:

ZA DR PEĐU

Post od Zvučnik »

POŠTOVANI DR,HVALA VAM NA DETALJNOM ODGOVORU.
KOD MENE SE RADI O AW EPITELU NA KOŽI INTROITUSA, MOŽDA NISAM BILA DOVOLJNO JASNA.VAŽI LI SVE ŠTO STE NAPISALI I ZA OVAJ PROBLEM?

ZANIMA ME MOŽE LI SE KOD VAS ZAKAZATI PREGLED.
NAGDE POLOVINOM SEPTEMBRA TREBAM DOĆI U BEOGRAD.
SVE OVO ME JE JAKO ISCRPILO.

SVAKA POHVALA VAMA I DR OBGYN KAO STRUČNIM LICIMA OVOG FORUMA.
POZDRAV ZVUČNIK!
Odgovori