toksoplazma

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
tacak
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

toksoplazma

Post od tacak »

MOLIM VAS reci te mi , sta radi neko ko je pozitivan na toksoplazmu a ocekuje vantelesnu , tj to i jesu pripreme za nju, koliko je to opasno i kako se leci.
borba
mali mrav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 4:25 pm

Post od mali mrav »

Moras je leciti jer ti nece raditi vto dok nalaz nebude negativan.Pravac kod ginekologa po terapiju.Da nemas nekog kucnog ljubimaca?Obicno kazu da su macke prenosioci toxoplazme...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

zivotinje generalno a narochito machke poshto su jako chesti ljubimci!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
gagi15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 04, 2008 12:49 am

Post od gagi15 »

Mozete li mi objasniti smisao toxoplazma pozitivna.
U slucaju da ste radili analizu krvi, i da je rezultat pozitivan treba da znaci da ste vi tu "bolest", preboleli, i to sto za moj pojam znaci "pozitivno", je da ste imunizovani od toxoplasmoze. Naime test u stvari pokazuje da vas organizam poseduje anti tela toxoplasmoze, sto znaci da se vec susreo sa ovom istom.
Sto isto znaci da nema nikakvih problema za buducu trudnocu.

Samo zene kod kojih je test toxoplazme negativan (znaci nisu imunizovane od toxoplasmoze), trebaju da paze tokom trudnoce da se ne bi zarazile (izbegavanje kontakta sa kucnim ljubimcima, obavezno pranje voca i povrca...), jer bi u tom slucaju doslo do komplikacija za bebu.

Neko ko je vec "bolovao" od txpl, nemoze ovu istu da kontraktira dva puta. Ako ste imunizovani, onda ne brinite nista i mnogo srece, drzimo vam palceve za vantelesnu!
LenaPetrov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:21 pm

Post od LenaPetrov »

tamaraft napisao:zivotinje generalno a narochito machke poshto su jako chesti ljubimci!
Nema veze sa ucestaloscu macaka u "populaciji" kucnih ljubimaca, vec u ishrani - macke cesto jedu pacove, a toxoplazmoza se prenosi izmedju ostalog konzumiranjem nedovoljno termicki obradjenog mesa. Ljudi se najcesce zaraze ili putem ishrane (gorespomenuto nedovoljno peceno meso) ili ciscenjem macijeg posipa (drugi cest kontakt sa macijim izmetom imaju osobe koje rade u basti).
tacak
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 23, 2007 7:54 pm

Post od tacak »

HVALA , nemate pojma koliko ste mi pomogli , toliku brigu mi je ovo nanelo , ovih dana palim za BG da pokupim rezultate .
pozdrav svima, HVALA NA LEPIM ZELJAMA .
borba
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Čovek se najčešće inficira preko usta (digestivnog trakta), unošenjem bilo tkivnih cista bilo oocista. Dok tkivne ciste čovek može uneti s mesom koje pojede, oocistama se može inficirati preko mačke, direktno ili prazneći mačkinu posudu, ili radeći u bašti u koju zalaze (i defeciraju) mačke, ili čak jedući sirovo a nedovoljno oprano voće i povrće zagađeno oocistama, uglavnom ono koje raste nisko pri zemlji.

Posle unošenja bilo kog od ovih infektivnih oblika, pod dejstvom želudačnog soka dolazi do brzog razlaganja opne ciste i oslobađanja parazita, koji prelaze u brzo-deleći oblik i prodiru u sve vrste ćelija organizma.

Međutim, sama infekcija podstiče imunski odgovor domaćina, pa da bi se od ovoga zaštitili, paraziti (ponovo) prelaze u oblik bradizoita koji se okružuju opnom (cista). Ciste se uglavnom smeštaju u tkivima slabije dostupnim efektima imunskog odgovora domaćina, npr. u centralnom nervnom sistemu, oku, skeletnim mišićima i srcu.

Vrlo dugo preživljavaju, praktično doživotno, izazivajući trajnu latentnu odnosno hroničnu infekciju, i ova sposobnost konverzije u manje zahtevni životni oblik i predstavlja suštinu parazitizma T. gondii.

http://www.servimg.com/image_preview.ph ... u=11770963

shto znachi da ne samo machke ali najcheshce su u pitanju one, zato shto retko ce iko iza kuce ii oko kuce naleteti na rakuna, ovcu ili leoparda!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
frosi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 27, 2007 1:39 am

Post od frosi »

epa ovako, ja sam izgubila bebu u treci mesec trudnoce jer sam imala toxoplazmu u krvi.Posle toga pilla sam antibiotici koi mi je ginekolog prepisao i to i ja i moj muz .Tako se leci toxoplazma sa antibioticima.Posle toga sam proverila i sam igg na toxoplazmu to znaci ta sam izlecila i da sam imuna na to to su ti nesto ko boginje preleziz i si imuna na njih.al ako si igm onda jos uvek imas toxoplazmu.
Odgovori