Tegobe u šestom mesecu trudnoće

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Srbijanka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 15, 2006 1:57 pm

Tegobe u šestom mesecu trudnoće

Post od Srbijanka »

Savet tražim ovde, a ne od svog lekara jer je on već zaključio da sam potpuno zdrava (zato što sasvim lepo izgledam za trudnicu! :o). Krvna slika je, po njemu, u redu, iako ukazuje na blagu anemiju.
Muči me bol u grudima, u predelu između dojki i ispod desne, koji je uveče toliko jak da ne mogu da se uspavam. Boli me kao da me je neko udario tu i prosto očekujem da se pojavi modrica. To traje već tri nedelje.Kad nekako i uspem da zaspim, budim se zbog žeđi. To mi se nikad ranije nije dešavalo, a čini mi se i da nema razloga jer pijem više od tri litra vode dnevno, ali sad ne mogu da dočekam zoru a da ne ustanem tri ili četiri puta da se napijem vode.
Imam dvadeset devet godina, ovo mi je prva trudnoća, nikad nisam imala zdravstvene probleme ozbiljnije od niskog pritiska. Zna li neko jesu li ovo uobičajene trudničke nevolje ili postoji razlog za zabrinutost?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Pomoglo bi ako biste dali osnovne podatke o sebi...koliko ste stari ? koja Vam je ovo trudnoca po redu ? koliko ste trudni ? da li ste imali ikakve tegobe u zivotu prije trudnoce ? koliko ste dobili kg u toku trudnoce ? da li ste imali probleme sa kicmom prije trudnoce ? da li ste pusac ?...et cetera...pise sve u ljepljivoj na vrhu foruma ginekologija.
Pozdrav,
ObGyn
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Draga Obgyn, hvala Vam što ste se javili i pročitali poruku.
Neke podatke koje ste tražili već sam napisala, a evo onih koje nisam: trudna sam 24 nedelje, pušač, radim kao lektor (nekoliko sati dnevno sam za kompjuterom), nikakvi problemi sa kičmom, zapravo uopšte nemam zdravstvenih problema niti sam ih imala, ako ne računamo ovo što me sad muči. Ovo mi je prva trudnoća, nikad nisam abortirala ili pobacila. Dobila sam oko 7 kilograma, ne izgledam kao da sam se ugojila već deluje kao da je sve otišlo u stomak, koji je vrlo ispupčen, koža je baš zategnuta a i prilično je tvrd. Bebine pokrete osećam svakodnevno.
Rezultat poslednje analize krvi je (pišem samo ono što odstupa od poželjnih vrednosti, koje su date u zagradi):
WBC 11.9 (3.90-10.0)
NEU 8.11 (1.60-7.00)
RBC 3.56 (3.70-5.90)
HCT .334 (.350-.540)
GLU 3.71 (3.90-6.40)
UREA 2.4 (2.8-7.2)
Ne znam treba li da pišem i rezultate prošlomesečnog ultrazvuka.
Nadam se da ćete imati volje i strpljenja da mi pomognete. Unapred mnogo hvala.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ne slazem se sa Vasim ginekologom da ste mladi i zdravi dok god to ne dokazemo ! ja obicno vjerujem svojim pacijentima dok ne iskljucim moguce uzroke tegoba a onda 'odmahujem' rukama na sitne zalbe...izgubim brzo dah kad se penjem stepenicama...ne mogu da se naspavam,...nervira me muz...

Prvo sto meni kao akuseru privlaci Vasu paznju dok citam Vase pismo jeste da ste PUSAC !!! od kada sam promijenila zemlju mnogo manje vidim trudnica koje puse nego kod nas...razumijem pusacku strast, jer sam i sama bila rob iste 7 godina, ali trudnoca,...pa fetus koji pusi zajedno sa majkom...pa stetni uticaj na njegov razvoj i razvoj njegovih pluca...moguci problemi kad se rodi...nekako ne ide zajedno sa nekim ko je u 29-oj...da ste 16...premladi, nesvjesni sebe i okoline, nedovoljno iskusni, i otvoreni za racionalno savjetovanje...rekla bih...ok. nije vrijeme da to sad radimo ( iako bih rekla istu pricu ), ali...prestanite pusiti u trudnoci i dojenju...please !

Niste napisali da li imate ikakve druge tegobe uz bol u grudima, kao sto je otezano disanje ? da li se bol siri iza grudne kosti ? lijevu i/ili desnu ruku ? da li osjecate mucninu ? da li se javlja nakon obroka ? da li se mijenja sa pokretima ? da li ste uzimali ikakve lijekove za bol ?

U ovom periodu u trudnoci postaju veoma izrazene sve promjene vezane za kardiovaskularni sistem ukljucujuci pad krvnog pritiska, povecanje krvnog volumena tako da umjesto 5 L krvi imate oko 7.5 L, ulazite u fiziolosku anemiju, koja se vidi po Vasem HTc i RBC ( nema Hgb u testu ), sto trudnice obicno dobro nose...a od 28.nedjelje trudnoce vrsi se i pohranjivanje zeljeza u fetalne rezerve, koje ce on da pocne da koristi tek 6 nedjelja poslije porodjaja...tako da majka ostane bez dovoljno zeljeza, ulazi u najcescu anemiju koja nastaje zbog nedostatka gvozdja, i mnogo cesce osjeca tegobe...otezanog disanja, lupanja srca, ponekad bola u grudima...sve te tegobe ne bi trebale da Vas onemogucavaju da radite i funkcionisete normalno, jer malo 'oduvate' pa nastavite.
Pusenje i ove fizioloske promjene nisu bas dva najbolja druga, jer ako pusite dugo npr. vise od 10 godina, jednu kutiju dnevno, ako imate porodicnu istoriju pozitivnu za kardiovaskularna oboljenja, pa ste jos i trudni, ja bih uradila EKG ! da vidim da li ima ikakvih promjena u radu Vaseg srcanog misica...ritmu...ishemije ( nedovoljnog dotoka kiseonika srcanom misicu ),i trudnice mogu da imaju infarkt ! Ako kasljete sigurno bih uradila snimak pluca ( koji je dozvoljeno uraditi u trudnoci ako pacijentkinja ima tegobe i jedan snimak ne ostecuje fetus ni u kome pogledu ), i sigurno zato sto trudni i pusac imate rizicni faktor da imate i najgori scenario sto je plucni embolizam ! sto uvijek treba imati u glavi kao potencijalni uzrok bola u grudima kod trudnice zbog hiperkoagubilnosti, manje kretanja, i jos pusenje u Vasem slucaju.

Predstavila sam Vam nekoliko najgorih scenarija ( ishemicna bolest krvnih zila, infarkt miokarda, ranije nedijagnostikovano srcano oboljenje, moguce promjene na plucima ako kasljete, ugrusak krvi u plucnim krvnim sudovima ) a onda dolazi ono sto je najcesce...sto su obicno bol zbog interkostalnih misica, zglobova, reumatski bol...sto obicno vrlo dobro reaguje na obicni paracetamol koji mozete uzimati u trudnoci bez ikakvih problema. Isto tako mozete uzimati Ibuprofen 400 mg, 4x dnevno do 3 dana u toku trudnoce a onda prestanite, i vidjeti kako se Vas bol ponasa...ako ste bolje...vjerovatno je bol muskolo-skeletalnog porijekla.

Ta fizioloska anemija koju imate ne uzrokuje bolove ovakvog tipa koje Vi opisujete....dakle ako Vas ginekolog nece da Vas saslusa, onda nadjite internistu, otidjite kod njega...problem je sto rijetko koji internista zna fizioloske promjene u trudnoci, pa nekad zna da bude 'zaveden' na pogresni put, ali moze da pregleda EKG, i poslusa Vasa pluca.

Eto toliko nadam se da cete se javiti brzo bez bola. Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Srbijanka
Novi član
Novi član

Post od Srbijanka »

Hvala Vam na dobroti i trudu, pa i na savetu za ostavljanje pušenja. Nažalost, sve što sam uspela da učinim za svoju bebu jeste da broj cigareta upola smanjim. Iščitala sam sve na tu temu, znam koje su posledice, čak sam na dekstop monitora postavila sliku bebe s rascepljenom usnom - sve što sam postigla bilo je mesec dana nespavanja, histerične nervoze i depresije, dva dana bez cigarete pa onda ponovo i tako ukrug. Stidim se što sam toliki ovisnik, nije mi prijatno da priznam koliko su mi cigarete neophodne, ali eto.
obgyn napisao: Niste napisali da li imate ikakve druge tegobe uz bol u grudima, kao sto je otezano disanje ? da li se bol siri iza grudne kosti ? lijevu i/ili desnu ruku ? da li osjecate mucninu ? da li se javlja nakon obroka ? da li se mijenja sa pokretima ? da li ste uzimali ikakve lijekove za bol ?
Nisam uzimala nikakve lekove protiv bolova. Bol se javlja samo predveče i pojačava se kad legnem. Dok hodam ili sedim bola nema. Ne širi se, uvek boli na istim mestima, i to ne kao da boli iznutra već kao posle jakog udarca spolja. Dišem normalno, nemam mučninu, ne boli me posle obroka.

obgyn napisao: Pusenje i ove fizioloske promjene nisu bas dva najbolja druga, jer ako pusite dugo npr. vise od 10 godina, jednu kutiju dnevno, ako imate porodicnu istoriju pozitivnu za kardiovaskularna oboljenja, pa ste jos i trudni, ja bih uradila EKG ! da vidim da li ima ikakvih promjena u radu Vaseg srcanog misica...ritmu...ishemije ( nedovoljnog dotoka kiseonika srcanom misicu ),i trudnice mogu da imaju infarkt ! Ako kasljete sigurno bih uradila snimak pluca ( koji je dozvoljeno uraditi u trudnoci ako pacijentkinja ima tegobe i jedan snimak ne ostecuje fetus ni u kome pogledu ), i sigurno zato sto trudni i pusac imate rizicni faktor da imate i najgori scenario sto je plucni embolizam ! sto uvijek treba imati u glavi kao potencijalni uzrok bola u grudima kod trudnice zbog hiperkoagubilnosti, manje kretanja, i jos pusenje u Vasem slucaju.
Da, pušim kutiju dnevno više od deset godina. U porodici imam samo jedan slučaj srčane bolesti, u pitanju je moj deda po majci. Ne kašljem.
Poslušaću vaš savet i pokušaću s terapijom, a zakazaću i pregled kod interniste. Hvala najlepše.
Odgovori