Sve veci broj porodjaja carskim rezom
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Sve veci broj porodjaja carskim rezom
Na sajtu GAK Visegradska naisla sam na statistiku od 2002. do 2004. i odmah mi je palo u oci da se broj vaginalnih porodjaja konstantno smanjuje, a broj carskih rezova povecava. Nazalost, nema podataka za 2005. i kasnije.
2002
Broj porođaja vaginalnim putem 5473
Broj carskih rezova 1485
2003
Broj porođaja vaginalnim putem 5415
Broj carskih rezova 1505
2004
Broj porođaja vaginalnim putem 5308
Broj carskih rezova 1754
Sta mislite da je razlog ovom trendu? Da li je moguce da i kod nas pocinju da se rade carski rezovi na zahtev porodilje? (tekst o tom fenomenu u Americi: http://www.nadlanu.com/Dynamic/News,int ... tyID,.html )
2002
Broj porođaja vaginalnim putem 5473
Broj carskih rezova 1485
2003
Broj porođaja vaginalnim putem 5415
Broj carskih rezova 1505
2004
Broj porođaja vaginalnim putem 5308
Broj carskih rezova 1754
Sta mislite da je razlog ovom trendu? Da li je moguce da i kod nas pocinju da se rade carski rezovi na zahtev porodilje? (tekst o tom fenomenu u Americi: http://www.nadlanu.com/Dynamic/News,int ... tyID,.html )
- Olja 86
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:53 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da to sam primetila i ja.
I nikako mi nije Ok ta zloupotreba carskog reza.
Carski je izvanredna operacija za one kod kojih mora da se uradi, pocev od kondiloma gde beba moze da se zarazi po izlasku, placenta previa, nemogucnost otvaranja grlica pored indukcije, prevelika beba za prolaz, beba koja je nepravilno okrenuta i ne moze da se namesti na pravi polozaj, pupcana vrpca oko bebine glavice...
Bravo za carski koji je izmisljen i napravljen da bi se spasavali zivoti majki i nerodjenih beba!!!
Samo neshvatljivo mi je da zena koja ima mogucnosti da se porodi prirodnim putem da joj ne seku stomak i matericu a zatim ga zasivaju ipak bira tu vrstu porodjaja!
I to danas, pored toliko analgetika, epiduralne analgezije, porodjaja u vodi, zaista moze da se bira a da ipak biraju operaciju u pravom smislu te reci.
I nikako mi nije Ok ta zloupotreba carskog reza.
Carski je izvanredna operacija za one kod kojih mora da se uradi, pocev od kondiloma gde beba moze da se zarazi po izlasku, placenta previa, nemogucnost otvaranja grlica pored indukcije, prevelika beba za prolaz, beba koja je nepravilno okrenuta i ne moze da se namesti na pravi polozaj, pupcana vrpca oko bebine glavice...
Bravo za carski koji je izmisljen i napravljen da bi se spasavali zivoti majki i nerodjenih beba!!!
Samo neshvatljivo mi je da zena koja ima mogucnosti da se porodi prirodnim putem da joj ne seku stomak i matericu a zatim ga zasivaju ipak bira tu vrstu porodjaja!
I to danas, pored toliko analgetika, epiduralne analgezije, porodjaja u vodi, zaista moze da se bira a da ipak biraju operaciju u pravom smislu te reci.
Anastasija, mamino najveće blago - 28.05.2005.
Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
Promenila nick iz Dr. Olja u Olja 86
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Razmazenost!
Konformizam!
Shto da se muche satima prirodno kad mogu to da reshe za chas...prilichno je sebichno ali opet, ko ne podnosi bol i ko misli da ce porodjaj biti jako traumatichan za njihovu psihu onda je i bolja da radi carski rez!
Konformizam!
Shto da se muche satima prirodno kad mogu to da reshe za chas...prilichno je sebichno ali opet, ko ne podnosi bol i ko misli da ce porodjaj biti jako traumatichan za njihovu psihu onda je i bolja da radi carski rez!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Jos malo statistike
http://www.zdravlje.org.yu/statistika/2006/18b.html
http://www.zdravlje.org.yu/statistika/2006/18b.html
Mislim da je ovo odgovor na moje prvo pitanje...Komplikacije u toku porođaja su bile prisutne kod 68% porodilja
U pravu si. Da sam trudna i da znam da je verovatnoca da na porodjaju nesto krene naopako 68% (!), sigurno bih trazila da mi zakazu carski, bolje spreciti nego lecitidulek napisao:pretpostavljam da je nekima lakše da odmah urade carski rez, nego da dočekaju da ih nestrpljivi doktori iskasape na prirodnom porođaju. volela bih njih da vidim sa onim ranama koje prave nesrećnim porodiljama.

a sta je sa onima mladjim od 30?Komplikacije u toku porođaja su bile prisutne kod 68% porodilja i to najčešće kod žena starijih od 40 godina (kod 46,7%), a zatim kod onih između 30 i 39 godina (34,5%)

ma dajte, manite se statistike... a ti si donka, iz celog teksta izvukla ovo
a gde je ostatak koji vezuje komplikacije sa godinama trudncie?Komplikacije u toku porođaja su bile prisutne kod 68% porodilja
Nemojte bre da plasite ljude bezveze!
Pa ja sam samu sebe uplasila
Evo detaljnije sa istog sajta -
СВЕГА ПОРОДИЉА БЕЗ КОМПЛИКАЦИЈА: 5757
СВЕГА ПОРОДИЉА СА КОМПЛИКАЦИЈАМА: 12253
СТАРОСТ ПОРОДИЉЕ:
15 и мање____ 36
16 - 19_______ 718
20 - 29_______ 9680
30 - 39_______ 7185
40 - 44_______ 374
45 - 49_______ 17
Starijih preko 40 je maltene zanemarljiv broj, tako da su ovih 12 hiljada sa komplikacijama (68% od ukupnog broja porodilja u Beogradu 2006) otprilike u onim godinama kada bih ja volela da radjam...

СТАРОСТ ПОРОДИЉЕ:
15 и мање____ 36
16 - 19_______ 718
20 - 29_______ 9680
30 - 39_______ 7185
40 - 44_______ 374
45 - 49_______ 17
Starijih preko 40 je maltene zanemarljiv broj, tako da su ovih 12 hiljada sa komplikacijama (68% od ukupnog broja porodilja u Beogradu 2006) otprilike u onim godinama kada bih ja volela da radjam...
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Dec 23, 2007 10:35 pm
Carski rez
Moram i ja da kazem par reci na ovu temu. 1995god prirodnim putem radjam prvo dete karlicno i dete nije prohodalo do 3 god jer je nosilo razne aparate za kukove ..2005 god ostajem 2 put u drugom stanju i trazim carski rez i naravno platim i nije mi zao .Dosla sam u bolnicu u 14h a porodila se u 18.30H .Zar nije super.?Ja se nikada vise nebi poradjala prirodno, i glupo je sto se vode ovakve diskusije jer svako ima pravo da bira i da odluci kako je bolje za njega . |i naravo sve ima svoju cenu
Re: Carski rez
Drago mi je sto to cujem, jedino mi je zao da to nije institucionalno regulisano, da se zeni ponudi da izabere kakav porodjaj zeli...aleksmicjj napisao:Moram i ja da kazem par reci na ovu temu. 1995god prirodnim putem radjam prvo dete karlicno i dete nije prohodalo do 3 god jer je nosilo razne aparate za kukove ..2005 god ostajem 2 put u drugom stanju i trazim carski rez i naravno platim i nije mi zao .Dosla sam u bolnicu u 14h a porodila se u 18.30H .Zar nije super.?Ja se nikada vise nebi poradjala prirodno, i glupo je sto se vode ovakve diskusije jer svako ima pravo da bira i da odluci kako je bolje za njega . |i naravo sve ima svoju cenu
Nisam bas sigurna da je "sebicno" prava rec, posto je carski rez valjda sigurniji za bebu od vaginalnog porodjaja? To bi trebalo da znaci da je vrhunac pozrtvovanja da majka dozvoli da je seku ne bi li se sto vise smanjili rizici po njeno dete.tamaraft napisao:Razmazenost!
Konformizam!
pa naravno da ce sto je trudnica starija biti manje komplikacija, jer ih manje radja... ako ih u 49 rodi 20 onda je 17 veliki procenat,.. a ako ih u 25 rodi 20.000 onda 9680 je procentualno manje nego kod ovih sa 49....donka napisao:Pa ja sam samu sebe uplasila![]()
СТАРОСТ ПОРОДИЉЕ:
15 и мање____ 36
16 - 19_______ 718
20 - 29_______ 9680
30 - 39_______ 7185
40 - 44_______ 374
45 - 49_______ 17
nije bitan broj, vec odnos --->( ukupan br porodjaja/ br komplikacija) *100= ukupan %
malo matematike molim, razmatrate ove statisticke podatke vrlo laicki

jer ako je ovo tako crno-belo, onda hajmo sve u 49 da radjamo, tada je najmanji rizik... ma daj...

A ne, nejasno sam napisala tabelu, izvini
Bilo je ukupno 9680 porodilja starosti od 20 do 29 godina, i ukupno 374+17 porodilja starijih od 40... zato sam rekla, to je zanemarljiv broj, neka su i sve one imale komplikacije, opet ostaje vise od 11000 mladjih od 40 godina sa komplikacijama.
P.S. Ukupan broj porodjaja = 18010

Bilo je ukupno 9680 porodilja starosti od 20 do 29 godina, i ukupno 374+17 porodilja starijih od 40... zato sam rekla, to je zanemarljiv broj, neka su i sve one imale komplikacije, opet ostaje vise od 11000 mladjih od 40 godina sa komplikacijama.
P.S. Ukupan broj porodjaja = 18010
@donka, onda najbolje da se ti ni ne poradjas,.. ubi te zeno ova statistika...
ako sam nesto naucila na fakultetu- to je da nista ne laze kao statistka...
Znas li da je 1.000.puta veca sansa da ti padne crep na glavu dok setas ulicom i da tre ubije,nego sto ti je sansa da dobijes 7 na lotu?
Vidim, svi igraju loto, a niko ne nosi slemove dok seta ulicom
tako da.... relax and think positive
ako sam nesto naucila na fakultetu- to je da nista ne laze kao statistka...
Znas li da je 1.000.puta veca sansa da ti padne crep na glavu dok setas ulicom i da tre ubije,nego sto ti je sansa da dobijes 7 na lotu?
Vidim, svi igraju loto, a niko ne nosi slemove dok seta ulicom

tako da.... relax and think positive

Ništa ljepše od prirodnog poroda i prvog plača moje bebe...
Uskoro ću to da doživim drugi put.Manite se statistike ljudi.
Evo ja sam se prvi put porodila za 15 minuta....nisam ni legla ,a već je bilo gotovo
....A osjećaj i prvi pogled na moju bebu neopisiv.
Rana od epiziotomije zasigurno je bezazlenija od rane na stomaku i materici poslje carskog...
Pa i ja bih isto rekla-samo se opustite i uživajte u svojim trudnoćama i bebama

Uskoro ću to da doživim drugi put.Manite se statistike ljudi.
Evo ja sam se prvi put porodila za 15 minuta....nisam ni legla ,a već je bilo gotovo

Rana od epiziotomije zasigurno je bezazlenija od rane na stomaku i materici poslje carskog...
Pa i ja bih isto rekla-samo se opustite i uživajte u svojim trudnoćama i bebama