Da li stres ima uticaj na rezultate analiza polnih hormona?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
sunlight4
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 01, 2010 3:17 am

Da li stres ima uticaj na rezultate analiza polnih hormona?

Post od sunlight4 »

Ovih dana bi trebalo da ispitam hormone, uglavnom polne, ali sam u poslednje vreme pod malo jacim stresom, pa se pitam da li bi to moglo da utice na analize i da nerealne rezultate.

Trebalo bi da proverim FSH, LH, LTH, estradiol, kortizol i ACTH (za ova dva poslednja znam da su podlozna stresu, ali sto se tice ostalih navedenih hormona nisam sigurna).

Pored hormona jos treba ispitati ukupne proteine i albumine, insulin i glikemiju. Ne verujem da stres moze bitno da utice na ove parametre, ali mozda gresim, pa me ispravite, jer mi je jako vazno da rezultati svih analiza koje dobijem budu pouzdani.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Da li stres ima uticaj na rezultate analiza polnih hormona?

Post od dr ivica »

Cuvena recenica iz literature: "Za vreme Drugog svetskog rata partizanke po 4 godine nisu imale menstruaciju". Ako je ovo zaista tacno, onda stres itekako utice na hormonski status, posevbno na polne hormone.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori