Strahovito neredovne menstruacije...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Vrba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Avg 04, 2006 3:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Strahovito neredovne menstruacije...

Post od Vrba »

Verovatno ćete da prevrnete očima na još jednu temu o neredovnom ciklusu, ali mi je zaista potrebno mišljenje stručnjaka, ne mogu da garantujem da bih ga dobila pisanjem u nekoj staroj temi :)
Ako vam baš smeta spojte je sa nekom drugom, znam da možete 8)

DakleM, imam 21 godinu, nikada nisam imala odnos, a prvu menstruaciju dobila negde oko 13-e...

Od tada nikada u životu nisam dobila "na vreme".
Uglavnom kasni oko mesec dana, ovo je vrlo neozbiljna procena, jer se desi da kasni 15-ak dana, a takođe kasni i tri meseca :o (što je češće...)
Naravno, kada dobijem to su vrlo jaki bolovi, i što je više kasnila bol je jači, sutradan prestaje bol, ali maltene prestane i samo krvarenje. Dakle, traje vrlo kratko. I taj, ovaj, sadržaj je prilično gadan :oops:
Ne pijem nikakve tablete, relativno sam zdrava osoba :o ali ne mogu da garantujem da stres nije uzrok takvom stanju (može li biti?)
Uzgred, takođe mislim da su mi i periodi ovulacije sasvim poremećeni.

Nisam nikada bila kod ginekologa (nemojte me grditi :D ), a da vam pravo kažem ne znam ni šta da očekujem, mišljenja su podeljena, nekoliko njih se "raspitalo u moje ime" i bilo je doktora koji su tvrdili da samo treba da čekam, da je nekim ženama to jednostavno tako :o
A ako mi je alternativa da uzimam neke hormone, nabacim dvadesetak kilograma i da omaljavim po celom telu :-? valjda je i bolje da čekam???

Ja pretpostavljam da ćete da mi savetujete da odem na pregled i sama sam svesna toga, ali mene zanima kakve mogu biti posledice ovakvog "zapuštanja", i da li postoji nešto naročito što treba da znam? I koliko je uopšte zabrinjavajuće ovo moje stanje?

Bila bih vam veoma zahvalna na odgovoru, izvinite na dužini, pozdrav...
inernet mama
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 05, 2006 7:45 am

Post od inernet mama »

Hej pa sta cekas sa odlaskom kod ginekologa. Moj prvi odlazak kod ginekologa je bio tek u trudnoci, ali kad bih vratila vreme on bi bio mnogo ranije. Tvoj problem muci i jednu moju rodjaku koja je to resila odlaskom kod ginekologa i nekoliko tretmana. Idi kod ginekologa, ako ti je neprijatno sama mozes to uraditi sa mamom ili nekom drugaricom koja je vec bila i zna da to nije nista strasno. Puno pozdrava i poslusaj me.... :oops: :oops: :oops:
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

21g. neredovne bolne oskudne menstruacije, seksualno neaktivna ( drago mi je cujem da jos ima nekih koji nisu aktivni u 15-oj ). Zdrava.

To se zove oligomenoreja i oligo-ovulacija, i zahtijeva lijecnicki pregled, ali NE GINEKOLOSKI, jer za to nema potrebe kod seksualno neaktivne osobe.
Laboratorijske analize...FSH, LH, estrogen,prolaktin, TSH, 3. dana nakon slijedece menstruacije, progesteron 21.dana ciklusa, ne morate da radite muske spolne hormone jer su rezultati nekorisni.

Posto necemo raditi ginekoloski pregled kod seksualno negativne djevojke potrebno je uraditi abdominalni UZ karlice i genitalnih organa, i to u 1. nedjelji poslije menstruacije.

Procitajte ovaj link, pa mi napisite da li imate ista od ovih promjena na kozi, Vasu tezinu, visinu...i sve sto je tamo pomenuto.

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos

Komentari ovakvog tipa
bilo je doktora koji su tvrdili da samo treba da čekam, da je nekim ženama to jednostavno tako
su amaterski i od strane osobe koja ne zna ginekologiju, a posebno ne reproduktivnu.

Vas komentar o pilulama....
ako mi je alternativa da uzimam neke hormone, nabacim dvadesetak kilograma i da omaljavim po celom telu valjda je i bolje da čekam???
je isto tako zasnovan na neznanju i predrasudama stvorenom od strane stanovnista koje nije edukovano i dovoljno informisano, ali spremno da komentarise po tipu rekla-kazala. O piluli sam pisala nebrojeno puta, otidjite u pretrazivac i ukucajte BCP ( birth control pills ) ili samo pilula i stavite u onu pregradu ko je napisao 'obgyn' i kada sve procitate od zadanog stiva javite se ponovo, ali ne dok sve ne procitate !! To je Vas domaci zadatak u Vasem interesu.
Pozdrav,
ObGyn
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Pozdrav Vrbo........

pretrazivac ce ti izbaciti mLogo topika, ali ova dva nemoj da preskocis:
- http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=pilule
- http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=pilule

P.S.
ObGyn, ako gnev Zevsov nije prevelik, imam predlog da upgrade-ujemo plan..... U ranu zoru, zoru, zoru..... kad svane dan..... moze ona: "evo banke cigane moj"..... (ma kad to bilo, ja imam kondicije).... pa da Vas vodim na neki moderni chill out, da i ja malo briljiram......?

Slika , jane_doe
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Slika

Zeus could kick Mars ass anyday...no hard feelings ! after any discussionms...tamburica is more than welcome..anytime...anytime dear.
Check your messages...there is some music for you.[/img][/url]
Pozdrav,
ObGyn
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Jao sada ćete mi se smejati... Pilule za kontracepciju su te koje se koriste za regulaciju cukluca??? :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Još ja gledam šta ste navalili o pilulama... :lol:

Kako sam seksualno neaktivna valjda ćete razumeti moju nezainteresovanost... :)

Ehm, jedna devojka mi je rekla da joj je doktor rekao da nije strašno ako neko ima neredovne menstruacije, ali da može biti strašno ako su neredovne ovulacije, zato sam napisala to što jesam. Može biti da ni to nije istina, obzirom da sama pilula, kako pročitah, čini da izostane ovulacija...

Pitali ste za težinu i visinu, 158/oko50, ne znam tačno...
Tamne prstenove koje tamo pomenuste ne primećujem, ali imam vrlo blage malje na grudima i malo jače oko bradavica. Inače nemam dlake u nekom uveličanom broju, niti mi predstavljaju estetski problem.
Koža mi je inače suva tako da nikada nisam imala problema sa aknama, ali ni peruti po glavi, noge mi se perutaju, blah... Ali za to postoje razlozi zvani - zapuštenost, opet... Ništa neobično, barem prema mom utisku.

Pošto mi je stanje ovakvo kakvo jeste i volela bih da ga prekinem (menstruacije su veoma bolne, a ako želim da održim kakvu-takvu higijenu moram da se tuširam 5 puta i promenim 10 uložaka dnevno, ako razumete šta hoću da kažem, iako su slaba krvarenja) to ume da bude jako neprijatno... Osim toga, nikada ne znam kada ću da dobijem, i kada postanem seksualno aktivna neću imati nikakav indikator trudnoće koja se, takođe, dovodi u pitanje...
E sada, potražih razloge u životu, vidim da su svašta pisali.
Kada sam trebala da dam krv vratili su me nazad, imam slab pritisak i odlične predispozicije za dijabetes jednog dana...
Zatim, generalno se loše hranim, nije loša hrana ali jeste loš ritam, takođe imam užasan ritam spavanja godinama unazad, da li je moguće da se organizam zbog toga poremeti??? Imajte na umu da je zaista užasan... Težina mi varira iz dana u dan (barem je tako bilo ranije).

Nemam nikakve druge poteškoće.
Sada videh da se pilule uzimaju upravo prema ciklusu koji je meni neredovan, i opet ne znam kako bi se to moglo uklopiti. I još ovo da vam napišem.
Jednom sam u apoteci (to jest ne ja nego mama) uzela neki crni čaj za regulaciju menstruacije i recimo da sam dobila na vreme kada sam ga redovno pila. Da li je to bila slučajnost ili ne (mislim da sam možda dva-tri puta u životu dobila na vreme) ne znam jer sam prestala da ga pijem
Kakvo je vaše mišljenje o čajevima, ja bih najradije to probala, deluje mi najmanje "radikalno"...

Hvala vam svima na odgovorima :)
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Post od Vrba »

Uglavnom, ispostavilo se da imam policistične jajnike.

Sad, vidim da nije ništa preterano strašno ali me zanimaju tri stvari:

- Kakva je terapija, obično?

- Kako to utiče na plodnost i da li ima veze sa izbacivanjem jajne ćelije ili samo sa menst. krvarenjem?

- Da li neredovna menstruacija zaista povećava rizik od nekih tumora, čega li...? tako nešto sam pročitala.
saritaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 15, 2009 7:53 pm

Post od saritaa »

cao i ja imam isti taj problem kome god sam se javila,sve je u redu ,ja sam u braku 6 god i jos nisam ostala u drugom stanju ja vise neznam kome da se obratim 8) 8) 8)
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Post od Ivanna Kraljica »

Dobila sam dva puta u februaru 04. i 25. i juce sam dobila ponovo...sta da radim.posto sigurno nesto nije u redu?
Vrba
Stalni član
Stalni  član

Re: Strahovito neredovne menstruacije...

Post od Vrba »

Joooj tema u kojoj sam imala 21 godinu :))))

Doš'o u međuvremenu neki ok ginekolog ovdi pa sam malo ispitivala... napisao mi uput za gak, kao treba da idem da ih smaram tamo :lol: po njegovim rečima, iskuliraće te navedi ih da pričaju :))))

Ali svakako mi treba second opinion jer po njegovim rečima ja sam najverovatnije plodna koliko i mrtav golub na ulici. Izveo je zaključak prema tome što uopšte "nemam ciklus" tj. iako tu i tamo dobijem, to je jednostavno bez ikakvog reda ili očekivanja. Mislim, i jeste tako...
Pošto više nisam seksualno neaktivna, to ume da predstavlja baš neprijatan problem. A nekako bih i volela da imam opciju da rodim, jednog dana.
I, da, na ultrazvuku je nabasao na neku orah cistu :-? sa kojom ne znam šta se desilo, pretpostavljam da je pukla u nekom momentu.
Ne želi da mi preporuči nikakve pilule dok ne odradim te neke testove i popričam s tim ljudima.
Inače, radila sam hormonske testove 3 dan posle menstruacije i, koliko sam uspela da protumačim, svi su bili u granicama normale.
Pošto kapiram da će se i taj pregled na gak-u svesti na ovakvo iznošenje informacija, volela bih da čujem vaše mišljenje o plodnosti, tj. da li može nešto da se uradi i šta?

Hvala vam ;)
Odgovori