strah

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
sasskas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 07, 2006 12:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

strah

Post od sasskas »

Uocena mi je ranica na grlicu materice pre 3 nedelje. Odmah je uradjen Papa test, rezltat je bio l i ll grupa, dobila sam terapiju vaginaleta povidon joda, i da ponovo uradim Papu za pet dana. Ponovljen Papa mi je dao reyultat lll a, da bi uradila kolposkopiju na kojoj rayultat nije bas sjajan, mozaiik..itd.. ponovo mi je uradjen Papa, i dat mi je predlog da se uradi biopsija tkiva, uz komentar lekara da mu grlic izgleda sumnjiv.
Imam 24 godine i jedan porodjaj koji je bio poprilicno tezak, radjena je epiziotomija, dosta savova itd...
Veoma sam uplasena, koliko je stanje ozbiljno?
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nece Vam se nista dogoditi, necete dobiti rak, nastavite redovne posete ginekologu i ne brinite.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Je l' ovo dijagnoza ?
komentar lekara da mu grlic izgleda sumnjiv.
Je l' Vama PAPA nalaz oba puta radio isti ginekolog ? Kako onda da papa nalazi budu razliciti ?

Raditi papa nalaza sa razlikom od 5 dana sa prethodnim normalnim nalazom je klinicki neopravdano ...i sada se postavlja pitanje oko tehnike uzimanja brisa za Papa nalaz, kao i o kvaliteta citoloske laboratorije u kojoj se nalazi ocitavaju.
Obzirom da se u tamosnjim laboratorijam sluze jos uvijek starom nomenklaturom, tesko je razgraniciti da li je u pitanju blaga, srednja ili teska displazija, pa je zato Vas ginekolog uradio kolposkopiju.
Ako je vec uocio mozaik kolposkopski zasto odmah nije uradio biopsiju ? to je ambulantna procedura i ne zahtijeva nikakvu pripremu, anesteziju ili lezanje poslije intervencije...nego sada treba da idete ponovo na pregled ?

Ako je vidio mozaik potrebno je uraditi biopsiju, i sacekati rezultat. Ne treba da se sekirate, jer Vas nalaz na kolposkopiji kaze da postoje neke abnormalne celije a ne da imate karcinom.
Nije nista strasno i sve ce biti u redu, javite se sa nalazom.
Pozdrav,
ObGyn
sasskas
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 07, 2006 12:56 pm
Kontakt:

Post od sasskas »

nekako sam uspela da desifrujem na kolposkopskom nalazu da je uocen punktivni mozaik..Sta to znaci ? Ono sto mene najvise nervira je to sto ja ne dobijam nikakvu terapiju, stalno mi ponavljaju Papa testove, sada cekam opet reyultat :( a panika me sve veca hvata..
Radjen mi je usput i obiacan ultrazvuk i, gde je sve bilo ok..
Izvinite na smetnji..hvala unapred
Odgovori