STOP ABORTUS

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Vanessa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 9:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

STOP ABORTUS

Post od Vanessa »

ABORTUS (ČEDOMORSTVO) - UBISTVO SA PREDUMIŠLjAJEM

Kazni za ubistvo podležu one osobe koje smišljeno umore zametak u utrobi. (Sv. Vasilije Veliki)

Žene koje ubiju zametak u utrobi, odlučuju se od crkve do kraja života. (Sv. Oci ankirskog pomesmog sabora)

Mi pak (noviji sv. oci) u nameri da budemo čovekoljubivi naređujemo da takve izdrže 10 godina kajanja. (21. pravila ankirskog sabora)

Udostojene sv. pričešća mogu biti tek posle 10 godina kajanja ili u slučaju smrtne opasnosti.

Na Zapadu 63. pravilo Elvirskog pomesnog sabora (306. g.) propisalo je da se one ne mogu pričestiti ni u slučaju smrtne opasnosti.

Hotimični pobačaj može biti uzrok za razvod braka.

Nenameran i iz nužde pobačaj nije smatran za greh i prestup i ne podleže kazni.

Pobačaj koji se izvrši na osnovu odluke lekarske komisije, u svrhu očuvanja života matere, ili pak otklanjanja neizbežne opasnosti za njeno zdravlje, ne uzima se kao uzrok za razvod braka, niti podleže kakvoj zakonskoj kazni (Bp. 94).

Pobačaj je neka vrsta ubistva sa predumišljajem. Svi saučesnici i u ovom ubistvu su krivci pred Bogom i ljudima.

Pobačaj obavljen po dogovoru supružnika je zajedničko ubistvo.

Sv. Crkva uči da će nam Gospod oprostiti svaki greh koji se ispovedi svešteniku, i za koji se prinesu iskreni plodovi pokajanja. Samo se hula na Duha Svetoga neće oprostiti.

Svaki greh treba sa skrušenošću ispovediti svešteniku.

Ako je pored majke i otac ubijenog nerođenog deteta saučestvovao u ubistvu, i on se mora ispovediti, i dobiti epitimiju.

Skrušeno se kajem,

oprosti mi grehe

moje, Milostivi

Gospode!

+++

-------------------------------------------------------------------

Molitva majke koja je

ubila dete u utrobi svojoj

Gospode Isuse Hriste pomiluj me grešnu, mene koja sam

ubila plod utrobe svoje, nerođeno dete moje, i

izjednačila se sa Irodom koji je pobio nedužnu decu

vitlejemsku. I umrli su živi pred Tobom, Gospode. Dete

koje sam ubila u utrobi svojoj svedočiće protiv mene, na

Tvom

strašnom sudu. Priznajem svoj greh pred Tobom, Gospode.

Molim Ti se, pomozi mi, da bez roptanja ispunim

epitimiju koju mi je na ispovesti naložio sveštenik, kao

kaznu za učinjeni greh, da ne bih bila kažnjena na

strašnom sudu Tvom, na očigled svih. Oprosti mi greh

čedomorstva, po velikoj svojoj milosti, kao blagi i

čovekoljubivi Bog, molitvama Tvoje Prečiste Matere i

svih svetih, Amin.

-------------------------------------------------------------------

Molitvu sačinio

prezviter Marjan Knežević

Sveštenik će, majci koja je ubila dete u utrobi i saučesnicima u ubistvu deteta, odrediti epitimiju, neku vrstu kazne, kojom treba da sami sebe kazne da ih Bog ne bi kaznio i u ovom i u onom svetu.

Sveštenstvo poseduje blagodat od Gospoda da što god sveže na zemlji bude svezano i na nebu, i što razreši na zemlji bude razrešeno i na nebu. I kojima oprosti grehe, oprostiće im se, i kojima zadrži, zadržaće im se.

I svi koji učine težak greh, treba od sveštenika da traže da im naloži epitimiju za učinjen greh. Neki sveštenici retko nalažu epitimiju, iz bojazni da je neće moći ispuniti, ili određuju vrlo blage epitimije, skoro simbolične, koliko da potsete na učinjen greh.

U pređašnjim vremenima epitimije su bile vrlo stroge.

Tada su ljudi imali i čvršću veru u Boga, i bili spremni da ispune i najtežu epitimiju.

Ako sveštenik ne odredi epitimiju za učinjen - teži greh, počinilac greha može da posumnja da li mu je Gospod oprostio, pa da ga savest dugo muči, sve dok ne dobije epitimiju, prema težini greha.

Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm

Post od hana »

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 6126bee098

Ovaj link vodi do teme koja se bavila abortusima,sa svih mogucih aspekata,ali je bila lose prihvacena (mada je bilo puno odgovora - citave 4 strane),pa je na kraju zakljucana,uz objasnjenje da to nema veze s medicinom. I ovoj ce se mozda desiti slicno...
IvanaW
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 18, 2005 10:52 am

Post od IvanaW »

"Svetice" koliko imas godina? Udata?Imas decu?

Nekad abotus mora da se uradi.Razloge necu da navodim,ali me zanima,ako se tebi desi nezeljena trudnoca,sta ces da radis?

Pozdrav
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Da pitam ovu sveticu sta kaze na to da postoje medicinski slucajevi u kojima se preporucuje abortus jer ce u protivnom doci do smrti majke...pa sada za sta majka da se odluci za ubistvo(abortus)ili samoubistvo(trudnoca)jer i samoubistvo je greh......
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Ja mislim da se o svemu tome moze razgovarati i bez tog izlisnog, besmislenog, ironicnog "svetice". To je minimum postovanja sagovornika, svejedno da li vam se stavovi poklapaju. Ako tog minimuma nema,kakav razgovor ocekujete?
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

p.s.
Tunks pita:
Da pitam ovu sveticu sta kaze na to da postoje medicinski slucajevi u kojima se preporucuje abortus jer ce u protivnom doci do smrti majke...pa sada za sta majka da se odluci za ubistvo(abortus)ili samoubistvo(trudnoca)jer i samoubistvo je greh......
A Vanessa je jos na pocetku rekla:
Pobačaj koji se izvrši na osnovu odluke lekarske komisije, u svrhu očuvanja života matere, ili pak otklanjanja neizbežne opasnosti za njeno zdravlje, ne uzima se kao uzrok za razvod braka, niti podleže kakvoj zakonskoj kazni (Bp. 94).
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

A sto da ne kazem svetica to je vise atribut pogledaj sta ona pise mislim ovo je medicinski forum eto i ja volim macke pa jeli treba ovde da pisem o njima i da stavljam njihove slike ili posto volim knjige da stavljam citate?
ako je medicinski forum pise se o medicinskim temama i dilemama i problemima a ne religioznim.......uhvatili ste se tog abortusa sa moralne i religionzne strane dobro mozda neko ovde nije hriscanin nego je pripadnik vere koja zabranjuje transfuziju krvi pa sta sada bi trebalo da ovde otvori temu STOP TRANSFUZIJI.......mislim ja postujem ljudska razlicita interesovanja ali zna se gde je kojima mesto neka nadje neki forum o religiji pa neka tu pise a ne ovde gde ljudi dolaze da se razrese straha i muke i bolesti a ne da polemisu o abortusu i religiji.......kada ovako kazem ispada da sam ja ovde i najludja sto odgovaram na ovakve neprimerene teme ali sta cu kada mi bodu oci.....pozivam da se ova tema ovde zakljuca(kada je vec i prethodna koja se ticala slicnog zakljucana).
marija r
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Okt 09, 2005 5:49 pm

Post od marija r »

Slazem se sa Tunks,trebalo bi i ovu temu sto pre zakljucati,jer kako je krenulo to ce se pre ili kasnije neminovno desiti..Zasto uopste zapocinjati polemike o tome.pa to je stvar licnog izbora.A da li ce i kako svako ko to uradi reagovati na to,nositi u sebi,i kako ce proci kroz sve to...pa necemo se valjda mi petljati u to...Ljudi,meni se samo cini sa Vanesa malo provocira!!!!!Ne nasedajte....
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Meni se cini da je kod prethodne teme Tunks bila protiv zakljucavanja,ako sam dobro ispratila one strane... Ali dobro,misljenje je ziva stvar. I ja mislim da ova tema nece doneti nista novo,u prethodnoj temi je vec sve receno. A i ocigledno je to sve ovde nepozeljno,gde mnoge zene dolaze da se raspitaju kako da abortiraju. Ja sam vec pretpostavila da ce se ovo zakljucati,mozda administrator razmisli i o nekom nacinu za automatsko zakljucavanje slicnih tema,cim neko proba da ih otvori. :wink:
p.s. Ne verujem da je Vanessa htela da provocira, pa do sada uopste ne ucestvuje u razgovoru. Ona je iznela sta je imala i zasto bi neko imao nesto protiv? Ko nije hteo da odgovara,nije odgovorio.
dasa
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 12:52 pm

Post od dasa »

Pozdrav Admin-u !
Zasto se ova tema ne zakljuca, poput one koja je relativno skoro bila aktuelna na ovom forumu, a ticala se iste problematike? Ovo je medicinski forum, a ne mesto za filozofsko-teoloske rasprave. Mada, tesko da se u ovoj situaciji i moze govoriti o raspravi.
Da li osobi koja daje sebi pravo da osudjuje postupke neke druge osobe , samo na osnovu toga sto je u nekoj knjizi nesto procitala i to prihvatila kao apsolutnu istinu, uopste i treba dopustiti bilo kakvu javnu raspravu?
Iskljucivost nikad nije dovela do resenja nekog problema. Nije uvek lako prihvatiti drugacije misljenje, ali mozemo bar da pokusamo.
Unapred hvala.
Dasa
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Da li osobi koja daje sebi pravo da osudjuje postupke neke druge osobe , samo na osnovu toga sto je u nekoj knjizi nesto procitala i to prihvatila kao apsolutnu istinu, uopste i treba dopustiti bilo kakvu javnu raspravu?
Nista licno, ali ova recenica je (sto se mene tice, sad nevezano za abortuse) prilicno nedemokratska. Ja mislim da svako treba da ima pravo na javno iznosenje misljenja i da nikada nisu bila cista posla kad je neko bio protiv toga. (Recimo i da abortus nema veze s medicinom,ali govorim o onome "BILO KAKVU JAVNU RASPRAVU").
Suvise mrznje i netolerancije osecam u pisanju pristalica abortusa naspram onih koji su protiv istog. Ne razumem cemu to...
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član

Post od tunks »

Hana,vrlo zanimljivo ali kako ti to znas ko je ovde pristalica abortusa a ko ne.......osim ove sto je zapocela ovu papazjaniju ja gotovo ni u cijem ogovoru ne mogu da proniknem u jasne dokaze da li su ili nisi pristalice abortusa.........
Mislim kako ti na osnovu mojih odgovora mozes to da procenis?
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

Prethodna tema o abortusu je bila veoma zanimljiva i tamo je rečeno manje-više sve, ova tema je već suvišna.

Lično mislim da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje (ali ne i da ga nameće drugima), nebitno na čemu je bazirano, i da je uvek dobro čuti i tuđe mišljenje i rezonovanje o nečemu. Ipak na kraju, svako živi svoj život, donosi svoje odluke i snosi posledice.

Glupo mi je dalje da pišem jer nikad nisam bila u situaciji da mi se zaista desi neplanirana trudnoća. Ako i vi ostale koje pišete takođe niste bile u toj situaciji onda je rasprava besmislena. Svi smo mi jaki i moralni na rečima, stvarnost je nešto sasvim drugo i retko je crno-bela.
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Tunks, mozda si u pravu, mozda ja ne znam da procenim ko je pristalica a ko protivnik abortusa. Moja je logika jednostavna: ako neko besni zato sto neko iznosi svoje stavove protiv abortusa,znaci da je on za abortus. Ja ne mogu da zamislim protivnika abortusa da mu smeta kad neko iznosi nesto s cim se slaze... Mozda gresim u zakljucivanju,u tom slucaju se izvinjavam.
Cat, u pravu si, sve je vec receno u prosloj temi. A ovde se ionako vise ne javlja Vanessa,pa ako je neko za raspravu,nema s kim da se raspravlja...
jelena001
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 20, 2006 10:53 am

Post od jelena001 »

Zelela bih da se nadovezem na misljenje koje je iznela Cat, bez obzira na to sto ovakve teme smatram apsolutno neprimerenim forumu na kome se nalaze.

Ja sam jedna od onih kojoj se desila, bolje receno, trenutno desava neplanirana trudnoca. U sesnaestoj sam nedelji trudnoce i zeljno iscekujem svoju bebu. Ipak, moram priznati da je ovo za mene bila najteza odluka u zivotu, zato sto cu spremanje preostalih ispita sa cetvrte godine Ekonomskog fakulteta morati da iskombinujem sa svim obavezama koje me ocekuju, zato sto od dvadeset trece godine vise necu biti posvecena samo sebi, zapravo, bicu najmanje posvecena sebi... I mogla bih jos puno da pisem.

Da mi se, kao mnogim devojkama danas, ovo sto mi se desava desilo sa covekom koga ne volim, koji mene ne voli, koji ne zeli bebu, dileme ne bi ni bilo. Sigurno bih se odlucila za abortus, zato sto dete zahteva mnogo vise od zelje da ga rodite; zahteva emotivnu podlogu koju gradite sa partnerom, finansijsku sigurnost, spremnost na ogromnu obavezu i odgovornost... Mnogo stvari mora da se poklopi da biste zaista bili srecni zbog situacije u kojoj ste se nasli.

Ja sam srecna kad vidim da se drugi raduju mojoj odluci.

Abortus kao opcija uvek postoji. I verujte mi da bih bila nesrecna koliko sam sada srecna da su me ljudi, ne ulazeci u moje razloge, osudjivali, da sam se odlucila za isti.

Slazem se sa svima koji misle da ovu temu treba zakljucati, zato sto apsolutno nikome ne koristi.

Pozdrav

Jelena
Zaključana tema