Sterilitet - pitanje za obgyn i dr Pedju

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Aleksandra80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 8:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Sterilitet - pitanje za obgyn i dr Pedju

Post od Aleksandra80 »

Najpre Vam se moram izviniti sto sam preopsirna, ali zaista ne znam kako bih Vam ukratko opisala problem i zelim Vas pohvaliti, mislim da ste divni lekari i da bi svet bio mnogo bolji da postoji vise ljudi kao sto ste vi!
Vec sam poslala pitanje vezano za prisustvo Streptococcus faecalis nadjenog vaginalnim brisom, kao i za prisustvo Staphylococcus intermedius i Streptococcus faecalis otkrivenim, mom suprugu, uretralnim brisom, ali sam htela razdvojiti ove dve teme (sterilitet i lecenje bakterija). Radi se o tome da sam u maju 2005. otisla kod (privatnog) ginekologa zbog pojacanog sekreta (inace, i ranije mi se desavalo da mi se zbog stresa ili prehlade pojavi sekret, sto je normalno, zar ne?), tu mi je uradjen vaginalni bris, papa test, kolposkopijski pregled, UZ i dala sam i krv na analizu.
Nalaz je bio sledeci:
Ginekoloski: Uterus u AVF. Obostrano adnexe skracene
Ultrazvucni: Uterus u AVF-u, homogen ravnih ivica dim. 3,1x3,4x5,9 cm. Endometrijum sekretorno promenjuje 1,2cm. Ucervikalnom kanalu ovula Nabothi 0,7cm.Desni ovarijum blize uterusu dim. 3,3x3,0 cm, sa anehogenom cisticnom formacijom glatkih ravnih ivica dim. 2,1x2,1cm (folikul perzistens) i sa par nezrelih folikula. Levi ovarijum takodje blize uterusu dim. 3,0x1,2cm, sa vecim brojem nezrelih folikula i suspektnim zutim telom dim. 1,6x1,2cm.
Papa test: Trichomonas vag., Fungi
Primerenost uzorka - zadovoljava
Opsta podela- U granicama normale
Opisna DG:
Vrsta stanica: - Skvamozne, metaplasticne, cilindricne, endocervikalne
Leukociti - nesto
Mikrobiologija- Mesana flora
KOLPOSKOPIJSKI: Zona transf. Jod neg
Laboratorijski:
VS III,V,VI
DG: Cystis ovarii lat.dex Colpitis Oligo-hypomenorrhea
TH: Metrozol tab a500mg 2x1/5dana Albothyl vag 1x1 Endoasept
Preporuka: Iza menstrualnog ciklusa eventualno H.S.
27.05.2005. (a zadnja menstruacija bila je 07.05.2005.)

Petnaest dana kasnije:
Kulturom vaginalnog brisa porastao je Streptococcus faecalis ; Th Ciprofloksacin
Nakon petnaest dana:
Kontrolni VS: III (nakon oralne primene antibiotika ordinirane po biogramu)
Gg Colpitis
Th: Geonistin vag
Istovremeno pijem Feroglobin jer mi otkrivaju da mi je indeks gvozdja 4,3nmol/L (normalno 8,9-31,1); Moram reci da sam 7 dana pre toga davala krv (u drzavnoj bolnici) i da mi je nalaz bio u redu (?) Kao i to da nisam imala nikakvih zdravstvenih problema koje bih osetila, niti bolova...

Istovremeno, moj suprug odlazi kod urologa (da proverimo da uzrok sekreta nije kod njega) i dobija sledeci nalaz:
Kulturom brisa uretre porastao je Streptococcus faecalis i Staphylococcus intermedius (Th Ciprofloksacin)
Nakon prve Th ponovo daje bris i odlazi urologu i :
Nalaz specijaliste
U brisu uretre izolovan je Streptococcus faecalis 100%. Po navodu urin- sediment uredan. UZ: Besika nije optimalno ispunjena urinom, dobija se utisak nepravilong oblika sa lako zadebljalim zidom (5,7mm), prostata nejasno ogranicena od okoline, dim. 26X31mm, izoehogena, unutar besike nema sigurnih znakova proliferacija, pokretna, ne prominira, simetricna, lako homogeno razmeksana, eksprimat 0. Vanjske genitalije obostrano lako osetljivi lako prominentni epididimisi. Nema znakova varikokele. Abdomen mekan, palpatorno nije osetljiv, L slobodne nisu osetljive na sukusiju.
Kontrola nakon terapije, uraditi bris uretre, kultura ejakulata, te kontrolni UZ sa optimalno napunjenom besikom.
E, onda mu je urolog rekao da ce mu napisati Dg Urethroprostatitis chr jer mora napisati neku gijagnozu i bez obzira sto je nalaz u redu i sto on nema nikakvih problema (nema bolova, ne pece ga prilikom mokrenja...) !?
Th Siprobel a 500mg 2x1 sedam dana, potom Xiclav a 625 mg 3x1tbl 10dana, Uvin caj, C vitamin 2x1 tbl

Naravno, i moj suprug je ispostovao terapiju, ali vise ni on, ni ja nismo otisli na kontrolu jer smo stekli utisak da nam samo rade analize a od prepisanih lekova nema efekta..., a svakako sve te analize uzasno mnogo kostaju (za to vreme smo na pretrage i lekove potrosili vise od 500eura, a rezultata nema). I tako 6 meseci. Inace, u braku smo tri godine, nemamo dece, ali nismo ni pokusavali. U zadnje vreme poceli smo razmisljati o tome, ali je meni u glavi bio crv sumnje, sta ako zatrudnim, a nismo se resili bakterija – mozemo samo napraviti haos. Resila sam da odem kog ginekologa, ali kod nekog drugog, da cujem jos jedno misljenje. Tamo sam dozivela da me gledaju samo kao objekat za iskoriscavanje (da mi uzmu sto vise para, pa sta bude -bice). Najpre su me ispitali cime se bavim i kada su shvatili da me mogu dobro opljackati, usledio je pregled. Iako sam napomenula da smo i suprug i ja imali bakterije, bris mi nije uradjen, vec mi je doktor rekao samo da koristimo kondom prilikom odnosa, naravno u koliko ne zelimo decu. Onda me pitao koliko smo u braku i da li imamo dece (interesantno je da me ni jedan ginekolog do sada nije pitao da li smo pokusali da dobijemo bebu, vec su nam svi odmah predlagali gomilu analiza, od urinokulture do ko zna cega jos) i kada je dobio odgovor, bez ikakvih analiza, rekao mi je kako na njegovoj klinici rade vestacku oplodnju i da to imam u vidu!? Da, nisam vam rekla da je meni i mom suprugu 25 godina, imamo privatnu firmu (znaci ne radimo teske poslove), nemamo nikakvih zdravstvenih problema, nismo pod stresom... Onda mi je uradio 3D UZ i nalaz je sledeci:
VCBS:
Uterus 52x42mm, homogene strukture sa hiperehogenim odjekom endometrijem 9mm
Desni ovarij 4x3 cm, uredne gradje, sa slikom PCO
Levi jajnik, 4x3 cm, uredne gradje, sa slikom PCO, Nema vodeceg folikula.
Douglas slobodan.
Uputno je uraditi hormonski status (FSH,LH,E2 i prolaktin), nakon cega se odredi medicinski stav.
30.9.2005. (zadnja menstr. – 11.09.05)
U medjuvremenu mi je rekao kako ovakva slika odgovara osobi duplo starijoj od mene, kako sam sigurno pod stresom, kao da spadam u grupu zena koje ne mogu zatrudneti ne po deset godina i vise, a ako uopste i zatrudne da to moze biti cista slucajnost jer se meni ne stvaraju jajne celije, a ako se i stvore onda ne sazrevaju!? Kako je uopste moguce zakljuciti tako nesto na sonovu jednog UZ!? Stvarno ne znam sta da mislim!? Da li ti privatni lekari misle da smo toliko glupi pa nas mogu «voziti» kako hoce!?
Nakon 15 dana, otisla sam kod prvog doktora i trazila da mi urade hormonalni status, s tim sto sam, pored hormona koje mi je naveo doktor, trazila da mi urade i progesteron. Krv sam dala dan posle ciklusa i nalaz svih hormona pokazao je da je sve u najboljem redu, s tim sto mi je doktor rekao da moram uraditi jos dve analize (sto i samo znam), ali ih nisam uradila jer mislim da nema potrebe, sta se moze toliko promeniti za to vreme.
Moj suprug je uradio spermogram (nakon tri dana apstinencije, mada moram priznati da smo treceg dana imali peting, s tim sto on nije ejakulirao, ali je, pretpostavljam, i to uticalo na rezultat)
Njegova Dg je Asthenozoispermia
MAKROSKOPSKI PREGLED
zapremina 2,5
viskozitet - uredan
reakcija 7,6
vidljiva ostecenja - ne

MIKROSKOPSKI PREGLED
Normalne vrednosti
koncentracija 22 *10ml/ml >22*10/ml
vitalnost % >50%
pokretljivost % >50%sa progresijom prema napred

Stepen progresije
G4 31,8 % - Brzo napred, puna aktivnost sa pokretima repa teskim za vizualizaciju
G3 22,7 % - Polako napred, dobra aktivnost sa vidljivim pokretima repa
G2 13,6 % - krivudavo kretanje, losa do osrednja aktivnost
G1 9,1 % - Lenji, treperavi, minimalna progresija prema napred
G0 22,7 % - Nema progresije

Morfologija
Abnormalni oblici % ukupno

Sta nam savetujete? Da li da pokusamo da «napravimo» bebu ili da nastavimo sa svim ovim pretragama? Verujte da nam je vise dosta i laboratorija i analiza ... Zaista je tesko kada imate samo 25 godina, a neko vam kaze kako mozda nikada necete ostvariti i doziveti roditeljstvo...
Unapred hvala
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

:o Ono što niko nemože tvrditi je da vi nemožete dobiti bebu, bar u vašem slučaju!!!
Infekcije tipa trihomonasa, gljivica morate istovremeno lečiti i vi i suprug.
Malo je prevaziđeno određivati grupu VS, eventualno služi za orjentaciju.
Najvažniji je pregled tj. klinička slika, a ne izolacija bakterija, one mogu biti prisutne, a ne moraju izazvati infekciju, tj. upalu. Znaci upale su otok, crvenilo, pojačana sekrecija, eventualno i bol, svrab.
Vaš UZ nalaz asocira na ovulaciju, a ne na ciste, UZ bi trebalo ponoviti u toku menstruacije.
Nakon određenih lab.pretraga trebalo bi da uradite HSG, pa eventualno monitoring rasta folikula(mehurića na jajniku u kojim sazrevaju jajne ćelije). Niko nemože bez biopsije jajnika (nekažem da je vi trebate raditi) tvrditi da vi nemate jajne ćelije itd.itd.
PROMENITE DOKTORA :-? :wink:
Odgovori