Sterilitet - ima li resenja za moj slucaj?!?!?!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 12:07 pm

Sterilitet - ima li resenja za moj slucaj?!?!?!

Post od jankovic »

Pokusavam da zatrudnim godinu dana. Ja imam 30 godina, moj suprug 52.

Sa 15 godina mi je postavljen dijagnoza Sindrom policisticnih jajnika. Prvu menstruaciju nisam dobila spontano, vec je izazvana Cikloproginovom. Od tada su mi ciklusi bili neredovni, u periodima od 3 do 5 meseci. Lecena sam pilulama za kontracepciju, i tada mi je ciklus, naravno, bio redovan.

Analize koje sam radila kada sam odlucila da ostanem u drugom stanju su:

- hormonski status 3. dana ciklusa
- estradiol 50.1
- fsh 9.03
- lh 6.37
- prolactin 437
- progesteron 1.97
- testosteron 0.35

- Spermogram supruga:- volumen 2.3
- izgled belicast
- Ph /
- broj spermatozoida u L 119.0 (x 10'3 /L )
- pokretnih posle 30 min. 0.53 (arb. jed.)
- slabo pokretnih 0.25 (arb. jed.)
- nepokretnih 0.22 (arb. jed.)
- normalni oblici 0.60 (arb. jed.)
- patoloski oblici 0.40 (arb. jed.)
- leukociti u vidnom poplju 0
- eritrociti 0
- epitelne celije 0
- fruktoza 1.0 (arb. jed.)
- aglutinacija spermatozoida 0 (arb. jed.)

- radjen mi je fern test, i nisam imala ovulaciju

- utvrdjeno je da imam ureaplsamu, nakon cega smo oboje uzimali antibiotike, i kontrolni rezultat je bio u redu

- prepisan mi je Klomifen od 50mg, koji sam uzimala 6 dana 2 tablete dnevno, a potom sam uzimala Crinone

- kada mi je radjen UZ pregled, da bi se video rezultat Klomifena, u aprilu mesecu, ustanovljeno je da imam ciste na oba jajnika:
na levom - 31,4mm
na desnom - 36,2mm
nakon cega sam nastavila da koristim crinone

posle 15 dana, na kontrolnom UZ, cista sa desnog jajnika je nestala, a na levom jajniku je bila dimenzija 72,9x42,8

tada sam pocela da uzimam legravan, 3 meseca

cista se vremenom povukla, i na poslednjem UZ je sa jajnicima sve u redu

Sta je sledeci korak, i koje su moje sanse da ostanem u drugom stanju? Receno mi je da moji jajnici lose reaguju na stimulaciju, i da je to kao resenje iskljuceno. Znam da su policisticni jajnici uzrok steriliteta, ali valjda postoj neki nacin da se to resi?

Unapred hvala svima na odgovorima.
Korisnikov avatar
zabrinuta75
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 07, 2005 1:18 am

Post od zabrinuta75 »

Pa, ako se trudnoca ne desi prirodno, prvo insemenacija, a zatim i vantelesna su, pretpostavljam, jedina resenja.

E sada, obzirom da kazes da tvoji jajnici ne reaguju dobro na stimulaciju, ne znam kako bi podnela klasican postupak vantelesne oplodnje. Zato i mislim da treba prvo da pokusas sa insemenacijama (bez stimulacije), a ako one ne dovedu do trudnoce, onda i sa vantelesnom iz prirodnog ciklusa (bez stimulacije, znam da se radi u klinici u Ljubljani).

Jesi li radila HSG (ispitivanje prohodnosti jajovoda)? Ako su ti jajovodi zapuseni, to je razlog zbog kojeg ne ostajes u drugom stanju, jer, kako vidim, spermogram supruga je sasvim u redu.

Napominjem da nisam doktor i da ovo sve pisem samo iz licnog iskustva.
jacquellineno1
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Nov 21, 2005 6:23 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od jacquellineno1 »

Ja takođe imam PCOS.
Klomifen loše deluje na osobe koje imaju PCOS, izaziva hiperstimulaciju i pojavljivanje cista. Potrebno je koristiti neki drugi lek za stimilaciju ovulacije. Potrebno je korigovati ishranu, izbaciti unos uglenij hidrata. JA sam posle neuspešne terapije lekovima, išla na akupunkturu, taj lekar mi je savetovao da pijem kapsule ulja žutog noćurka, i još neke stvari koje izazivaju ovulaciju, što je rezultiralo trudnoćom, koja se nažalost završila spontanim. Ali bar ima nekog pomaka.
Da li imaš problema sa težinom? To je jedan od pratećih problema PCOS, i treba ga regulisati.
Ja takođe nisam lekar, pišem samo iz svog iskustva, koga za 11 godina imam dosta, nažalost.
ammy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 28, 2006 9:10 pm

Post od ammy »

I ja imam blagi pcos. Klomifen sam pila 5 dana i to po 200mg i odlicno reagujem. Prije sam pila po 100mg i dva ciklusa sam imala po jedan folikul a treci ciklus je bio anovulatoran, stoga mi je doza povecana.
Inace jedan jajovod mi je sumnjiv dok je drugi ok...
Pored jednog jajovoda i pcos imam jednog momcinu :wink: . Zato ne brini! Posavjetuj se sa svojim gin. da ti poveca dozu klomifena ili u zamjenu da ti da nesto drugo. Uz to obavezno idi na folikumetriju da se vidi kako reagujes! Sretno!
U iscekivanju...
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Gđo Janković
niste naveli vašu telesnu težinu, tj. BMI a to je vrlo bitno pitanje za regulaciju menstruacije tj. funkcionisanja osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik kod PCO Sy!

Danas se često koristi i antidijabetik Metformin u kombinaciji sa ostalim lekovima u lečenju steriliteta kod PCO sy.

Priča o 200mg Klomifena (4 tablete?) kod pravog PCO-sy mi zvuči neverovatno, s obzirom da i na manje doze dolazi do hiperstimulacije jajnika?!

Pozdrav Dr PeđaDj
Odgovori