stalno manji CRL?!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Verica '80
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 29, 2006 12:17 pm

stalno manji CRL?!

Post od Verica '80 »

Mozete li mi reci da li je "normalno" da beba konstantno ima manji CRL? Ja sam po prvom danu poslednje menstruacije u 14.nedelji trudnoce, a dr mi uvek kazu da je trudnoca mladja.
Svi rezultati su do sada bili u redu (bila sam na 5 UZ pregleda i radila sam NT, double test, krvne slike). Ono sto mene buni je sto je po recima dr, trudnoca mladja 4-5 dana, a kad uporedim velicinu bebe sa prosecnim velicinama po nedeljama (na svim sajtovima) CRL je opet manji i od toga. (jedan primer: gestacijski 12+5, po recima dr 12+1, a beba velicine 54mm - kao da je u 11.nedelji (tj.10+nesto)).
Da li je u pitanju slab razvoj bebe ili procene velicine ploda po nedeljama nisu toliko stroge? Da li bi mi preporucili da pocnem s nekim vitaminima?Da li imate savet za jos nekim pretragama? :(
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

Post od mg »

Razlika od 4 dana izmedju gestacijske starosti po UZ i po LMP ( prvi dan poslednje menstruacije ) zaista nije nishta strasno. Moguce je da tvoji ciklusi nisu bili bas na 28 dana :)

Osim toga, tvoja dr. je u pravu kad kaze da je 54mm = 12+1
Evo ti linka pa sama pogledaj :D
http://www.*.hr/teme/tr ... tabele.asp

Ja sam trenutno 26+1 po poslednjoj menstruaciji, a po UZ 25+5, i to mi je OK, posebno sto je moj ciklus bio na 31-32 dana.

Pozdrav, i laku trudnocu ti zelim :D
Verica '80
Novi član
Novi član

Post od Verica '80 »

Hvala puno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Bila sam i na tom sajtu ali sam samo gledala velicinu po nedeljama!
Hvala i otkricu zvanom Internet!
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

Post od nadia »

Verice, nerijetko su ta odstupanja u terminu +- 7 dana. Meni su najcesce po menstrualnom ciklusu racunali da je ovulacija 14.dana, a jedan horm.status (prije nekoliko godina) je pokazao da ista nastupa 9-og dana ciklusa, a nedavni horm.nalaz pokazao je ovulaciju 10-og dc. Imala sam tri trudnoce (1 porodjaj i dva pobacaja), a ginekolozi su mi starost trudnoce uvijek racunali prema datumu posljednje menstruacije te je po njima uvijek bila starija nego sto jeste ustvari (pa se plod cinio manjim). Medjutim, stvarna velicina ploda uvijek se podudarala sa mojom racunicom ovulacije (koja je prethodno objektivizirana).
Sve najbolje!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nadja je u pravu...greska u proracunu datuma porodjaja je obicno +/- 7 dana bazirano na 1.danu poslednje menstruacije i UZ u prvih 12 nedjelja. Mi nikada nismo 100 % tacni i nepotrebno je da se opterecujete.
Uzivajte u trudnoci.
Pozdrav,
ObGyn
Verica '80
Novi član
Novi član

Post od Verica '80 »

Veliko HVALA!
Zasto nema vise dr slicnih Vama...
Odgovori