Pozdrav ,
obzirom da dobijam razne savete sta smem da jedem a sta ne smem...pod tim savetima podrazumevam majke i doktore, a jos uvek nisam nasla ni u jednoj knjizi nista specificirano...pitam vas, sta od hrane trudnica ne bi smela nikako da unosi...obzirom da se to cesto poklapa sa ishranom malih beba, da li su to sledece namirnice (uzeto sa druge teme "pedijatrija"):
"Zbog mogućnosti pojave alergije i infekcija, do navršenih godinu dana detetu nemojte davati-kravlje mleko, svež paradajz, jagode, maline, kupine, narandže, mandarine, kivi, grejpfrut, limun, med, kvasac, orah, lešnik, badem, eurokrem, čokolade, belance jaja, školjke, konzerviranu ribu i drugu hranu sa konzervansima. "
Da napomenem, ja se ubijam od mandarina jer mi jako prijaju i od badema zbog gorusice....
Hvala i pozdrav
Sta trudnica nikako ne sme da jede
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
U Americi se preporucuje da trudnice ne konzumiraju morsku hranu zbog velike kolicine zive, takodje da izbegavaju previse slanih stvari, rafiniran secer i kofein (ove tri poslednje stvari pogotovo u kasnijoj trunoci radi kontroe krvnog pritiska i smanjenja verovatnoce da se razvije gestacioni dijabetes).
Sto vise proteina, belancevina, i kompleksnih ugljenih hidrata.
Sto vise proteina, belancevina, i kompleksnih ugljenih hidrata.
D.J, navedene namirnice ne bi trebalo da jede dete do navršenih godinu dana...a poslednjih godina nutricionisti i alergolozi polemišu o uzročno-posledičnim vezama između hrane koju je majka unosila tokom trudnoće i kasnije dečje alergije na iste namirnice...Pa su došli do zaključka da postoji neka tajna veza između punomasnog mleka tokom trudnoće i kasnije alergije na isto pa je neko srednje rešenje kefir ili jogurt. Davno je to bilo kada sam iščitavala te tekstove u časopisima- Moje dete i Moja beba...ali se nešto nisam pridržavalla istog.
No, ono što svakako treba izbegavati u trudnoći, pored gore navedenih sugestija, su-konzervirana hrana, voće i povrće kad mu vreme nije-tipa paradajz, grožđe u sred decembra, usoljene grickalice, posebno kikiriki, mesne prerađevine i ostale proizvode sa čuvenim E za dugotrajnost, pojačan ukus, hranu sa kioska, neproveren sir, kajmak, jela sa jajima, mešano meso-osim ako nije u kućnoj radinosti spremljeno itd.
No, idi na sajt poliklinike Harni, klikni na trudnoću i izbaciće ti svašta razno korisno pa i temu-šta jesti u trudnoći.
Sve najbolje
Ksenija
No, ono što svakako treba izbegavati u trudnoći, pored gore navedenih sugestija, su-konzervirana hrana, voće i povrće kad mu vreme nije-tipa paradajz, grožđe u sred decembra, usoljene grickalice, posebno kikiriki, mesne prerađevine i ostale proizvode sa čuvenim E za dugotrajnost, pojačan ukus, hranu sa kioska, neproveren sir, kajmak, jela sa jajima, mešano meso-osim ako nije u kućnoj radinosti spremljeno itd.
No, idi na sajt poliklinike Harni, klikni na trudnoću i izbaciće ti svašta razno korisno pa i temu-šta jesti u trudnoći.
Sve najbolje
Ksenija
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Bez brige, kojekakvih bapskih priča i zgražavanja nad tvojim izborima ćeš se naslušati, znam da ja jesam i to je možda jedini razlog (dobro, osim onog što hoću u rukama, a ne u tibi) zbog kog čekam da okončam ovu trudnoću 
Svojevremeno sam pomišljala na one šaljive majice s natpisima tipa "da, trudna sam, ne diraj mi stomak, jedem što mi se jede, termin mi je tad i tad, to što mi je stomak visoko/nisko ne određuje pol deteta..." ima baš šaljivih

Svojevremeno sam pomišljala na one šaljive majice s natpisima tipa "da, trudna sam, ne diraj mi stomak, jedem što mi se jede, termin mi je tad i tad, to što mi je stomak visoko/nisko ne određuje pol deteta..." ima baš šaljivih

Mene interesuje da li smeju u ranoj trudnoci da se uzimaju "Materna" vitamini, posto na njihovoj web prezentaciji ne postoji nikakvo upozorenje oko toga cak sta vise kazu da mogu da se uzimaju tokom cele trudnoce i u periodu dojenja. Vecina zena mi je reklo da nikakvi vitamini ne smeju da se uzimaju u prva tri meseca, da li neko zna nesto vise?
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Maj 23, 2005 9:20 am
Za veštačkim vitaminima nema potrebe u početku, što će ti potvrditi i krvna slika. Ne verujem da su zabranjeni ili da nisu preporučljivi, jer su i materna i prenatal i mamavit i svi ostali slični namenjeni upravo trudnicama i dojiljama, ali većina lekara izbegava savetovanje unošenja veštački, kad već prirodno možeš zadovoljiti sve svoje potrebe. Tek kasnije može da ti počne nedostajati nekog vitamina, češće minerala, pa na osnovu analiza lekar preporučuje da li i koliko često da uzimaš i šta. Pre toga su ti prosto nepotrebni.
Ja sam do kraja sedmog meseca imala sasvim urednu krvnu sliku i ništa mi nije nedostajalo, čak ni famoznog gvožđa.
Jedino što se preporučuje pre i u toku trudnoće jeste folna kiselina (400 mikrograma je preporučena doza, naša su pakovanja znatno veća).
Ja sam do kraja sedmog meseca imala sasvim urednu krvnu sliku i ništa mi nije nedostajalo, čak ni famoznog gvožđa.
Jedino što se preporučuje pre i u toku trudnoće jeste folna kiselina (400 mikrograma je preporučena doza, naša su pakovanja znatno veća).
Ja sam zatrudnela IVF-om...i pila sam Elevit prenatal od samog pocetka ...u njemu ima i folne kiseline, pila sam i jos uvek pijem svaki drugi dan po jednu tabletu(trenutno u 16 nedelji)...posto su dosta velike i fizicki , ali naravno ono sto je vaznije i sadrzinski...imam nameru da ih pijem i kad se porodim...
Pozdravcic
Pozdravcic