sta bi posavetovali
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
sta bi posavetovali
Supruga i ja posto nemamo dece 7.godina smo u braku a delimicno znamo uzrok krenuli smo da pokusamo sa vantelesnom. Naime pre braka supruga je imala laparaskopsku intervenciju navodno cista na jajnicima u toku operacije ispostavilo se da su ciste u jajovodima koji su odstranjeni i receno joj je posle operacije da samo na taj nacin moze ostati u drugom stanju. Otisli smo kod dr.Vesne Kopitovic u Novi Sad privatno koja je odmah dala primedbu na ono sto je navedeno u otpusnoj listi i rekla da lekar to protumaci. Ispostavilo se da jedan jajovod ipak postoji nesto je radjeno ali je tu i ona sad pre VTO predlaze da se uaradi HSG pa da vidimo prohodnost i pokusamo insemenaciju. Posto sam video sta znaci HSG i kako je bolno interesuje me da neko kaze sta bi valjalo raditi ja ima 33 supruga 31 i imamo uslov za besplatnu VTO .
Vec si jednom postavio slicno pitanje I nisi poslusao da malo istrazis forum, al ajde…
Ovo je spisak potrebnih rezultata koji se traze pre ukljucivanja u program VTO:
- HSG snimak
- Laparaskopski nalaz
- Nalaz histeroskopije – OBAVEZNO URADITI PRE IVF
- Otpusne liste ukoliko su radjeni operativni zahvati na jajnicima, jajovodima ili materici
- Podaci o eventualnim prethodnim pokusajima vantelesne oplodnje
Dakle, najpre se sa sigurnoscu mora utvrditit uzrok steriliteta, i ako je u medjuvremenu nesto od gore navedenog ucinjeno, pritom je mozda (ukoliko to jajovodi dozvoljavaju) pokusano i sa nekoliko inesminacija, otvara se mogucnost da par udje u program. Na konsultacijama za vantelesnu trazi se i hormonski status 2-3 dana ciklusa, spermogram partnera, i jos neki rezultati, al za ovo ima vremena...
Ovo su otprilike koraci, ali najbolje bi bilo da se konsultujete sa vasom doktorkom.
- HSG snimak
- Laparaskopski nalaz
- Otpusne liste ukoliko su radjeni operativni zahvati na jajnicima, jajovodima ili materici
Dakle, najpre se sa sigurnoscu mora utvrditit uzrok steriliteta, i ako je u medjuvremenu nesto od gore navedenog ucinjeno, pritom je mozda (ukoliko to jajovodi dozvoljavaju) pokusano i sa nekoliko inesminacija, otvara se mogucnost da par udje u program. Na konsultacijama za vantelesnu trazi se i hormonski status 2-3 dana ciklusa, spermogram partnera, i jos neki rezultati, al za ovo ima vremena...
Ovo su otprilike koraci, ali najbolje bi bilo da se konsultujete sa vasom doktorkom.
puno hvala
procitao sam ja forume ali sto vise citam sve mi manje jasno jedna stvar mi apsurdna VTO se radi u slucaju da jajovodi ne postoje kakve veze onda ima snimanje prohodnosti i bilo koja druga intervencija jel sam potpuno izgubio poverenje u doktore i mislim da je svima u cilju samo da uzmu sto vise para. A sto se tice hormonskog statusa i spermograma to smo uradili i nalazi su kako kaze doktor OK. Ipak puno hvala na zelji da pomognes na bilo koji nacin
Astra napisao:Vec si jednom postavio slicno pitanje I nisi poslusao da malo istrazis forum, al ajde…
- HSG snimak
- Laparaskopski nalaz
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 07, 2007 10:38 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Borko mislim da nisi baš najbolje proučio šta je HSG.Napisao si da je bolno.Na temi HSG javljale su se devojke koje su to radile u privatnoj klinici sa totalnom anestezijom i bez ikakvih poteškoća odradile taj nalaz. Tačno je to košta oko 150 e ali nije bolno.A ako je taj rezultat OK onda idete na inseminaciju koja kod privatnika košta oko 300e a u državnim na uput vrlo malo(oko 1500 din.-za ovo nisam baš sigurna) i to su devojke koje su radile opisale kako su prošle.
Tako da je moje mišljenje da vaša dr. nije htela da vam uzme pare već vam daje mogućnost da prodjete mnogo jeftinije i bezbolnije(koliko znam veštačka je oko 2000-3000e)
Mislim da ste još mladi i imate mogućnost da probate sa par inseminacija pa ako ne ide onda na veštačku.
Pozdrav i srećno
Tako da je moje mišljenje da vaša dr. nije htela da vam uzme pare već vam daje mogućnost da prodjete mnogo jeftinije i bezbolnije(koliko znam veštačka je oko 2000-3000e)
Mislim da ste još mladi i imate mogućnost da probate sa par inseminacija pa ako ne ide onda na veštačku.
Pozdrav i srećno