dr Presetnik ::
Ultrazvucno se moze samo posumnjati na endometriozu, ali iako ste operisani od nje, ne znaci da nova cista mora biti endometrioticna. U pravu ste sto se tice dijagnostike , koja se moze postaviti iskljucivo laparoskopskim putem, i slanjem materijala na patohistolosku dijagnozu, koja je jedino merodavna. Hormonalna terapija se primenjuje samo kod malih promena, tj. najcesce , nakon operacije, da se u dogledno vreme , od promena ,koje se nisu mogle videti, ne razvije cista.Hormonalna terapija sprecava , znaci porast vec postojecih promena, bilo da su vidljive ili su tek u zacetku. Ne treba zuriti sa operacijom, vec je vazno pratiti porast ciste i proceniti kada je neophodan operativni tretman. Prim. Dr lj.Presetnik
Hvala za odgovor, ali stvar je u tome sto ja imam nesnosne bolove i ne znam koliko jos mogu da izdrzim, da bi cista porasla toliko da bi je doktori operisali. A mozda su bolovi zbog endometrioze...ali kako ja to mogu da znam? Bol je toliki da se desava da ne mogu ni da sedim ni lezim, ponekad ni Brufen ne pomaze, tu su i muka i cesta nesvestica, i temperatura koja nije velika ali je dosadna i prilicno me iscrpljuje. Ne mogu vise ni normalne odnose da imam jer su jako bolni. Znam da ne treba zuriti sa operacijom, ali nevidim da ima drugog resenja za probleme koji me muce vec 2 meseca....a cista moze da se prati jos 2 godine a da ne poraste ni santimetar...i dokle tako? (Iste probleme sam imala i pre 7 godina kada su isto tako doktori cekali da cista poraste "dovoljno", tek kada sam pocela da padam u nesvest od bolova rekli su da nema druge nego operacija) Znaci li to da me u zivotu ceka jos gomilu operacija, s obzirom da mi se ciste (ili endometrioza) stalno vracaju...
A sta sa nesnosnim bolovima?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5