šta dalje???

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

hermana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 18, 2006 6:04 pm

šta dalje???

Post od hermana »

Poštovani Obgyn i dr.Pedja molila bih Vas za Vaše stručno mišljenje u vezi mog problema. Naime 6 godina steriliteta. Meni 31 mužu 32 godine. Prve dve godine bez panike. U trećoj godini krećemo sa analizama. Prva analiza spermogram: volumen-4,5......izgled-beličast.....p.h.-8....broj spermatozoida u 1ml3-100 000 000.......br.sperm.u volumenu-450 000 000......koagulacija pozitivna.......likfefakcija 15.......aktivno pokretnih posle 45min.-30%....posle 3 časa 25%.......slabo pokretnih posle 45 min. 15%.......posle 3 časa 15% .....nepokretnih posle 45 min.55% ...posle 3 časa 60%. Ima grupica slepljenih slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida. Mik.-dosta leukocita.Kulturom brisa izolovan je nepatogeni stafilokok i difteroida. Kod urologa dobija samo savet vezan za ishranu u cilju poboljšanja istog. Kod ginekologa dobijamo informaciju da nije dobar ali nije nemoguće doći do trudnoće spontano, savet da se još jedno izvesno vreme opustimo i ako ništa da krenemo sa lečenjem. Ja na levom jajniku imala cistu mešovite gradje. Posle par meseci ništa i krećemo dalje sa ispitivanjem. Meni se uzima bris na hlamidiju, ureaplazmu i mikoplazmu(sve negativno) i obični brisevi i spremaju me za HSG.HSG je trebalo raditi 9 dana ciklusa, medjutim na dan kada sam trebala da dobijem ja dobijem smrtne bolove u predelu jajnika sa visokom temperaturom, užasnim vrtoglavicama, prolivom ....Zbog ovih simptoma i visokog broja leukocita i visoke sedimentacije hirurg je hteo da me ostavi istog dana da me otvori da vidi o čemu se radi(sumnjao je na slepo crevo). Tog dana ginekološki je bilo b.o. Nisam ostala u bolnici jer sam znala da je ginekološki problem. Nakon 20 dana otkrilo se o čemu se radi odn. da je cista bila upaljena ili već ne znam šta narasla je naprasno i mora da se vadi. Moj dr. se odlučuje da radi laparoskopiju.Ista je uspešno odradjena i završna dijagnoza glasi: Pyovar I.sin.......Cystis paraovarialisI.dex.......Videolaparoscopio facta est......Resectio ovarii I.sin(HPP)....Cystectomio I.dex. Nakon operacije dr. mi je rekao da sam imala gnojavu cistu, sve je ok. radićemo HSG za tri meseca.Zašto odmah nije odradjena proba metilenskim plavim???? Nakon mesec dana stigao mi je histopatološki nalaz:Corpus luteum haemorrhagicum ovarii. Cystis simplex ovarii.Laparoskopija je odradjena u februaru mesecu. Trajala je malo više od 2 sata. Da li u ovoj dijagnozi piše da su mi otklonili priraslice? Da li laparoskopija zaista traje ovako dugo?Šta dalje? Da li raditi HSG jer ako su mi tokom lap. otklonili priraslice da li to znači da su sada jajovodi prohodni? Laik sam, nemam mnogo novca,a svaka analiza me košta, memam mnogo vremena pa Vas molim da mi date savet šta dalje a da nije uzalud??? Zaboravih da kažem da su mi menstruacije 24-26 dana, više oskudne, skoro bezbolne. Nikada nisam bila trudna, u porodici s moje strane nema steriliteta sa muževljeve ima sa obe strane (i kod oca i kod majke i to sve muškarci) muž nije pušač, ne pije. Ja sam pušač.
Pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Vas muz ima oligoastenospermiju ( smanjen broj spermatozoida i smanjenu pokretljivost ), a obzirom da postoji i porodicni faktor, prvo sto bih preporucila jeste da se uradi kariotip (hromozomska analiza ) supruga.
Da li je radio kontrolni spermogram, kada i kakav je ?

Slijedeci korak za Vas jeste HSG, jer mi jos ne znamo da li su Vasi jajovodi propusni a to je preduslov spontane oplodnje.

Pa kod koga se Vi ispitujete 3 godine i nemate jos uradjen HSG ?
Pozdrav,
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Poštovana obgyn molila bih vas da mi kazete da li je pre hsg-a potrebno raditi hlamidiju mikoplazmu i ureaplazmu jer iste sam pre laparoskopije radila i bilo je sve negativno. Moj lekar kaže da treba jer su mi uvodili instrumente!!??? Pa da li neko steriliše uopšte te instrumente, jer ako postoji šansa da su ušle bakterije kako da mislim da nisam dobila i aids. Još nešto, da li je potrebna saradnja pacijenta i lekara prilikom hsg-a, moj prethodni lekar rekao mi je da on radi naživo hsg zbog saradnje sa ženom a moj sadašnji gin. kaže da mu ja uopšte nisam potrebna i da je bolje sa anestezijom jer to BOLi. Hvala na strpljenju i javiću vam se rezultatima hsg i novog spermograma početkom 9.meseca.Pozdrav i srećno
ambra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 12:34 pm

hsg

Post od ambra »

ja sam radila hsg u n. frontu u anesteziji, traje 15-20 minuta,kad se probudis malo boli,kao prvi dan menzisa. Nista strasno! Mene nisu klistirali, pilaam prethodnog dana neke tabletice i posto nisam provela noc u bolnici,cim sam sam tog jutra dosla smestili su me u sobu, presvukla sam se i odveli su me na intervenciju. Istog dana posle par sati sam otisla kuci! Nista strasno,ne vidim razlog za bilo kakvom "saradnjom" i mucenjem zena,zasto bi iko to radio bez anestezije! Uzas!!!!!!!
Gordy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 09, 2006 3:04 pm

Post od Gordy »

Radila sam HSG prosle godine, BEZ ANESTEZIJE, i umalo nisam umrla od bolova (tako mi se cinilo, ali pala sam u nesvest u jednom trenutku pa mozda i to govori o jacini istih).

Na moje pitanje (pre bilo cega) da li boli sestra mi je objasnila da boli kao menstrualne tegobe, kao nije nista strasno. Malo sutra.

JESTE STRASNO, NE VERUJTE U PRICU BEZ ANESTEZIJE!

Trebam li spomenuti da se radi o "cuvenoj" bolnici "Betanija" u Novom Sadu!?!

P.S.
U mom slucaju nije bilo klistira.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Ja sam radila HSG u Visegradskoj, na pitanje da li ce me boleti rekli su da je individualno nekog boli nekog ne, mene licno nije bolelo pa cak i slabije od prvog dana menst. ali zene pored mene koje su radile kukale su da ih boli.Stvarno ne znam od cega to zavisi?!
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Poštovana obgyn danas sam odradila hsg i evo rezultata: hsg nalaz canalis cervicis uobičajene dužine i širine, ispunjen kontrastom, cavum uteri trouglastog oblika homogeno ispunjen kontrastom, jasnih ivica endometrijuma, leva tuba proširena u ampularnom delu pod pritiskom propušta kontrast u peritubarne priraslice, desna tanka duga izvijugana propušta kontrast u trbušnu duplju.
Dg-stat post opp pp cystis ovarii I.sin. St.prim.hsg facta est!. Hydrosalpinx I.sin. Periadnexitis I.dex.
Lekar mi je rekao da ovaj mesec ništa ne radimo a sledeći da se javim oko 9.dana ciklusa da vidi iz kog jajnika ide folikul pa ako ide iz desnog da radimo na bebi a ako ide iz levog da se ponovo čuvamo.Još je rekao da ćemo jedno vreme pokušavati prirodno a ako se ništa ne desi da ćemo raditi insemenaciju. Inače, kontrolni spermogram stiže sledeće nedelje pa ću vam se ponovo javiti sa tim rezultatom a sada ako imate malo vremena i želje recite mi molim vas šta vi mislite o svemu ovome, da li ima neke nade za spontanu oplodnju a i ovaj hydrosalpinx me užasno brine. Pozdravljam vas puno i hvala na strpljenju
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Ko je Vas ginekolog i gdje radi ?
Pozdrav,
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

specijalista ginekologije i akuserstva u zemlji srbiji. Ne molim ja vas bez razloga da mi date vase misljenje. pozdrav i javite mi se malo konkretnije, molim vas, ne znam sta cu, nemam bas ni malo godina niti mnogo novca za bacanje za kojekakve pokusaje od kojih nece biti nista.hvala vam na strpljenju
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Re: šta dalje???

Post od PedjaDj »

Draga Hermana
hermana napisao:Prva analiza spermogram: volumen-4,5......izgled-beličast.....p.h.-8....broj spermatozoida u 1ml3-100 000 000.......br.sperm.u volumenu-450 000 000......koagulacija pozitivna.......likfefakcija 15.......aktivno pokretnih posle 45min.-30%....posle 3 časa 25%.......slabo pokretnih posle 45 min. 15%.......posle 3 časa 15% .....nepokretnih posle 45 min.55% ...posle 3 časa 60%. Ima grupica slepljenih slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida. Mik.-dosta leukocita.

Spermogram vašeg supruga nije tako loš, a za definitivnu dijagnozu potrebno je uraditi bar tri spermograma na tri meseca!
Uradite ASA i PCT.
Mislim da je vaš ginekolog ako je "histopatološki nalaz:Corpus luteum haemorrhagicum ovarii. Cystis simplex ovarii" nepotrebno skidao hemoragično telo jajnika koje kod svake žene nastaje nakon prskanja folikula jajnika, opravdanje postoji jedino ako je zaista obilno krvarilo i dovelo do hemoragičnog šoka!
Mišljenja sam da trebate ponovo uraditi laparaskopiju sa ubrizgavanjem metilenskog plavog radi definitivnog zaključivanja prohodnosti jajovoda, a nakon toga stimulacije ciklusa, praćenje rasta folikula i inseminaciju sa obrađenom spermom.

Puno pozdrav i uspeha u započetom!!! :D
Dr Peđa
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

dr.pedja, hvala na odgovoru. Sto se operacije tice, ne znam da li je morao ili ne da radi sta je radio, meni nije jasno zasto nije na otpusnoj listi napisano postojanje hydrosalpinxa i zasto to nije otklonjeno ili reseno na vec vama znani nacin. Da li po vasem misljenju moze doci do spontane oplodnje u mom slucaju? Kolika je sansa za vanmatericnom trudnocom? Nije mi poznato kako se radi insemenacija odnosno da li i ako se ona radi moze doci do vanmatericne trudnoce? Puno hvala na strpljenju. Pozdrav
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga hermana, teško je davati izjave na osnovu prepričanih dijagnoza!
Ostaje nepoznanica dali vi zaista imate ili nemate hidrosalpinks!? :-? Vanmaterična trudnoća je jedan od mogućih rizika, a kod osoba sa priraslicama u maloj karlici i jajovodima ta verovatnoća je povećana, mada je smatram prihvatljivim rizikom.
Pozdrav i uspeha u započetom! :D Dr Peđa
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Pa ne pitam ja Vas dzaba kako se zove taj ginekolog koji Vas obasipa takvom 'ekspertskom' brigom, da bih ga tako rado srela i upitala par pitanja, cisto onako profesionalno !! ali Vi ocigledno volite i postujete svog ginekologa, pa velite, necu da mu se zamjerim, ako slucajno procita moju pricu, prepoznace se, pa me nece primiti...a da Vam odmah kazem da bi to za Vas bilo najbolje ! no nema veze...uvijek se nadje kupac za svaku robu...iako izbor uvijek postoji.

Dakle...nekoliko stvari...
HSG je trebalo raditi 9 dana ciklusa, medjutim na dan kada sam trebala da dobijem ja dobijem smrtne bolove u predelu jajnika sa visokom temperaturom, užasnim vrtoglavicama, prolivom ....Zbog ovih simptoma i visokog broja leukocita i visoke sedimentacije hirurg je hteo da me ostavi istog dana da me otvori da vidi o čemu se radi(sumnjao je na slepo crevo). Tog dana ginekološki je bilo b.o.
Nece biti da je ginekoloski bilo sve b.o.nego onaj ko Vas je pregledao nije napipao cistu jajnika, a i ako nije, sto je prihvatljivo jer ginekoloski pregled prilikom akutnog bola u abdomenu moze da bude otezan zbog kontrahovanih misica abdomena, pa prema tome i nepouzdan ! Ali je bilo potrebno da Vas uputi na ginekoloski ultrazvuk, jer bi to otkrilo cistu ! velicinu, ultrazvucne karakteristike, i postavilo indikaciju za laparoskopiju tada ! a ne 20 dana kasnije !!!
Nisam ostala u bolnici jer sam znala da je ginekološki problem. Nakon 20 dana otkrilo se o čemu se radi odn. da je cista bila upaljena ili već ne znam šta narasla je naprasno i mora da se vadi. Moj dr. se odlučuje da radi laparoskopiju.
Sto sada ?
Ista je uspešno odradjena i završna dijagnoza glasi: Pyovar I.sin.......Cystis paraovarialisI.dex.......Videolaparoscopio facta est......Resectio ovarii I.sin(HPP)....Cystectomio I.dex. Nakon operacije dr. mi je rekao da sam imala gnojavu cistu, sve je ok. radićemo HSG za tri meseca.Zašto odmah nije odradjena proba metilenskim plavim????
Moguce je da ste imali neki upalni pa i gnojni proces cisti jajnika, PID ( upalni proces karlice ) i zato se nije odlucio za HSG, ili probu metilenskim plavim, jer bi to uzrokovalo sirenje infekcije kroz jajovode ( potencijalno )
Nakon mesec dana stigao mi je histopatološki nalaz:Corpus luteum haemorrhagicum ovarii. Cystis simplex ovarii.Laparoskopija je odradjena u februaru mesecu. Trajala je malo više od 2 sata. Da li u ovoj dijagnozi piše da su mi otklonili priraslice? Da li laparoskopija zaista traje ovako dugo?Šta dalje? Da li raditi HSG jer ako su mi tokom lap. otklonili priraslice da li to znači da su sada jajovodi prohodni?
Trajanje laparoskopije ovisi o patologiji sa kojom se operater susrece, i o njegovoj hirurskoj spretnosti i iskustvu. O tome je tesko komentarisati, jer nemate operacioni protokol u kome je izdiktirana operacija i iz koga se vidi sta je on vidio i sta je radio.

Ako je ovaj broj u rezultatu spermograma Vaseg supruga 3.100.000...
Prva analiza spermogram: volumen-4,5......izgled-beličast.....p.h.-8....broj spermatozoida u 1ml3-100 000 000.......br.sperm.u volumenu-450 000 000......koagulacija pozitivna.......likfefakcija 15.......aktivno pokretnih posle 45min.-30%....posle 3 časa 25%.......slabo pokretnih posle 45 min. 15%.......posle 3 časa 15% .....nepokretnih posle 45 min.55% ...posle 3 časa 60%. Ima grupica slepljenih slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida. Mik.-dosta leukocita.
Onda spemogram jeste los ! ali pogledajte ponovo rezultate, pa napisite vrijednost ! i onda cu prokomentarisati kvalitet spermograma,...ocigledno je da ima neki upalni proces i da je potrebno uraditi spermokulturu.
danas sam odradila hsg i evo rezultata: hsg nalaz canalis cervicis uobičajene dužine i širine, ispunjen kontrastom, cavum uteri trouglastog oblika homogeno ispunjen kontrastom, jasnih ivica endometrijuma, leva tuba proširena u ampularnom delu pod pritiskom propušta kontrast u peritubarne priraslice, desna tanka duga izvijugana propušta kontrast u trbušnu duplju.
Dg-stat post opp pp cystis ovarii I.sin. St.prim.hsg facta est!. Hydrosalpinx I.sin. Periadnexitis I.dex.
Vama nije odstranjen lijevi jajnik, nego cista, sto je ok !...ovaj HSG govori da su oba jajovoda propusna, nisu napisali koja je dimenzija tog ampularnog prosirenja, tako da ne mogu da komentarisem ! i ne znam zaista da li je to potrebno 'otklanjati', bez pravih dimenzija ne mogu da Vam kazem sta treba uraditi...pretpostavljam da je malo prosirenje, jer bi drugacije opisali veliki hydrosalpinks....samo mi nije jasno KO JE TO NA HSG VIDIO PRIRASLICE ??? TO JE NEMOGUCE VIDJETI NA HSG, NEGO NA LAPAROSKOPIJI ! pretpostavljam da Vas ginekolog nije mogao da bude objektivan jer je on radio operaciju, pa je 'vidio' priraslice tamo gdje je otklonio cistu !

ALI OVO JE BISER SA KOJIM SE VAS GINEKOLOG IDENTIFIKOVAO !!!
Lekar mi je rekao da ovaj mesec ništa ne radimo a sledeći da se javim oko 9.dana ciklusa da vidi iz kog jajnika ide folikul pa ako ide iz desnog da radimo na bebi a ako ide iz levog da se ponovo čuvamo
JER OVA IZJAVA NEMA VEZE SA NAUCNOM ISTINOM !!!
DA IMATE SAMO JEDAN JAJNIK I DVA JAJOVODA, A NE DVA ( KAKO JE RECENO NA OTPUSNICI I LAPAROSKOPIJE I HSG-A) VASA SANSA DA OSTANETE TRUDNI JE ISTA KAO KOD ZENA KOJE IMAJU OBA JAJNIKA. JAJNA CELIJA PUTUJE DO JAJOVODA, NEKAD KRACI PUT ( NA ISTOJ STRANI ) A NEKAD DUZI ( DO JAJOVODA NA DRUGOJ STRANI ) TAKO DA IZJAVA DA MORATE DA DOLAZITE NA UZ DA ON VIDI KOJI JAJNIK NOSI VODECI FOLIKUL ME JE DOBRO NASMIJALA, KAO O PLAN OKO TOGA KAD TREBA A KAD NE DA OSTAJETE TRUDNI...

Dakle...nakon ovog sjeckanja onog sto je uradjeno, mislim da je timing ( vrijeme ) hirurske intervencije bilo pogresno, jer je laparoskopiju trebalo uraditi odmah kad ste imali akutne bolove u abdomenu, a ne cekati da se vjerovatno torkvira, zagnoji....mislim da Vas suprug treba da uradi spermokulturu i analizu sperme...a da Vi trenutno ne treba da radite nista ! osim da se zabavljate i opustite jer ste oboje mladi i imate jos vremena.
Javite se sa ponovnom analizom sperme ili napisite ponovo te rezultate od prosli put, jer su mi brojke nejasne.
Laik sam, nemam mnogo novca,a svaka analiza me košta, memam mnogo vremena pa Vas molim da mi date savet šta dalje a da nije uzalud???
Nekad je bolje biti strpljiv i nista ne raditi nego raditi pogresne korake.
Pozdrav,
ObGyn
hermana
Stalni član
Stalni  član

Post od hermana »

Poštovan, hvala vam puno vi ste zaista jako strpljivi i humani kada ovako opširno objašnjavate naše probleme. Kao prvo nisam imala nameru da sakrijem identitet svog lekara nego ga nisam imenovala zato što ne živim u Beogradu već u unutrašnjosti Srbije pa smatram da ga niko neće izabrati za svog lekara (pratim dugo ovaj forum i vidim da se svi sa bilo kakvim problemom steriliteta leče u Bg-u) tako da sem mene nije ugrožen više niko.
Što se otkrivanja ciste tiče istu mi nakon 20 dana nije otkrio ovaj ginekolog već moj stari privatni ginekolog koji ima samo ordinaciju i ne radi operacije i po njegovim rečima to je moralo brzo da se vadi (što se slaže sa vašim mišljenjem), pa pošto me je ovaj sadašnji operisao odlučila sam da i hsg odradim kod njega zbog već upoznatog stanja moje karlice.(očigledno pogrešan izbor, ali ispraviću to vrlo brzo).Ono što nisam lepo napisala a tiče se spermograma je u 1ml3( kubnom) 100.000.000. Novi će stići ovih dana pa ću vam naknadno javiti kakav je. Što se hsg-a tiče ne znam šta da kažem, kako je video priraslice i hydrosalpinx sve što mogu ako biste imali vremena da pogledate je da vam skeniram snimke i to vam pošaljem. A ovo poslednje je zaista bio biser čak sam se i ja kao laik slatko smejala zato sam vas najviše i pozvala u pomoć. Puno vas pozdravljam želim vam puno sreće u životu.
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Hvala za lijepe zelje.

Ma njegov spermogram ne da nije los, kako kaze Pedja, nego je super ! ali treba da uradi spermokulturu zbog prisustva mnostva leukocita. Izvinjavam se za prvi komentar vezan za njegov spermogram jer sam ja vidjela 30 miliona, a ne 100 miliona, dakle...sve ostalo vazi.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori