Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: SPONTANI POBACAJI, RIZICNI FAKTORI, UZROCI, DIJAGNOSTIKA...
PostPoslato: Uto Jul 10, 2007 4:30 pm 
OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 2:56 pm
Postovi: 1378
definicije, faktori rizika, uzroci,...

Dakle, ova tema ne moze da se isprica kratko, ali uradicu najkrace sto moze...i nadam se da ce od ovih informacija mnoge pacijentkinje imati koristi ! Ne smatram da Vi znacajno mozete uticat na razmisljanje Vaseg ginekologa, ali mozete postavljati pitanja, traziti informacije, objasnjenja i razloge, a posebno ako imate bilo kakav test ili intervenciju u privatnoj ambulanti. Ako placate za svoje zdravlje, trazite vrhunsku uslugu !

Spontani pobacaj ( u daljem tekstu SP ) se odnosi na trudnocu koja se zavrsi spontano prije nego je fetus sposoban za vanmatericni zivot.
Svjetska Zdravstvena Organizacija je definisila ovaj klinicki entitet kao izbacivanje ( ekspulziju ) embriona ili fetusa iz materice koji tezi manje ili tacno 500g. Tu tezinu fetus obicno dostize od 20-22 nedjelje trudnoce ( racunajuci da trudnoca traje 40 nedjelja ).
Prosjecno 10-20% svih klinicki dokazanih trudnoca zavrsi SP, a 80 % od tog procenta se desi do 12 nedjelje trudnoce.Sigurno da je taj broj I veci jer se ovdje ne racunaju klinicki neprepoznate trudnoce…npr. zene koje su imale menstruaciju koja je kasnila 2 nedjelje a onda prokrvarile, pa nisu ni znale da su pobacile.
Jedno istrazivanje je obuhvatilo negdje oko 600 trudnica koje nisu nikada bile trudne, stare od 24 do 32 godine, I koje su usle u brak ili pocele da zive sa partnerom sa zeljom da imaju djecu, I kojima je odredjivan Beta HCG, hormon koji luci posteljica, I sluzi kao dijagnosticki test trudnoce I pronadjeno je slijedece:
- pobacaj se desio u 26% ispitivanih zena, a one nisu niti znale da su bile trudne
- gubitak klinicki prepoznate trudnoce se desio u 8%
- zivo donesena djeca u 64 %
- ostatak zena je imalo zeljeni prekid trudnoce, vanmatericnu trudnocu, molarnu trudocu ili mrtvorodjenost.
-
Znaci % pobacaja je I veci nego sto je prepoznato u svakodnevnom klinickom radu.

FAKTORI RIZIKA: Ima nekoliko faktora koji su povezani sa vecim % spontanih pobacaja.
1.Godine zene:
- u populaciji zena starosti od 20-30 godina spontani pobacaj se desava od 9-17%
- u populaciji od 35 g je 20%
- u 40 tim je jedino lijepa ona pjesma od Legendi…stizu I 40-te, a ovaj % se penje do 40 % ( lako je zapamtiti )
- u 45-im % spontanih pobacaja dostize 80% !

2. Prethodni pobacaj - Akuserska istorija pacijentinje je vrlo vazan factor za ponovni pobacaj.
- rizik pobacaja u buducim trudnocama je poslije 1 pobacaja oko 20%, poslije 2 pobacaja je 28%, a poslije 3 I vise pobacaja oko 43 %. Kada uporedimo broj trudnoca I % pobacaja, u prvoj trudnoci se desi samo 5% svih pobacaja ili kod zena kod kojih je prva trudoca bila bez komplikacija.

3. Kratki ( krace od 6 mjeseci ) I dugi ( duze od 60 mjeseci ) interval izmedju trudnoca kod zena koje su vec radjale ( multiparous women ). Dokazano je da su I jedan I drugi povezani sa prijevremenim porodjajem, SGA fetusima, koji su mali za starost trudnoce, IUGR ( zastojem u rastu ).

4. Pusenje u trudnoci ( vise od 10 cigareta dnevno je udruzeno sa povecanim rizikom za pobacaj ). Cak je I pusenje partnera povezano sa istim.

5. Alkohol. Konzumiranje 3 pica nedjeljno u toku prvog trimestra je povezano sa povisenim % spontanih pobacaja.
6. Koristenje kokaina u trudnoci je povezan sa prijevremenim porodjajem, abrupcijom placente I povecanim rizikom za spontani pobacaj.

7. Nesteroidni antireumatici, kao sto su naproksen, brufen, diklofenak, aspirin mogu biti povezani sa povecanim rizikom za pobacaj ako se koriste u vrijeme zaceca. Moram dodati da je dokazano brojnim istrazivanjima da je koristenje malih doza aspirina u 2. I 3. trimestru potpuno sigurno, kako I da jkoristenje istog kod embrio transfera kod pacijenata koji se podvrgavaju IVF-u nije pokazalo znacajan porast neuspjelih trudnoca.

8. Povisena temperatura od 37.8 I vise moze da poveca rizik za pobacaj, ali do sada su obavljena samo 2 istrazivanja I rezultati se smatraju nepouzdanim

9. Kafa ( I kafenisanje…salim se ), jedna studija je pokazala da je konzumiranje vise od 100mg kofeina dnevno povezano sa vecim brojem spontanih pobacaja.

10. Produzeno vrijeme / vise od 10 dana / od dana ovulacije do dana implantacije oplodjenog jajasca, koji se mogu desiti zbog nekoliko razloga…stari folikuli kod zena starijih od 35 godina, ostecenih jajovoda upalnim procesima, promijenjen kapacitet matericne duplje ( anomalije, priraslice, infekcije ).

11. Nizak nivo folne kiseline – je bio povezan sa povecanim rizikom za spontane pobacaje od 6-12 nedjelja, samo kada je fetalni kariotip bio nenormalan. Nizak lefel folne kiseline ako je plod bio genetski normalan, nije imao nikakvog uticaja na % spontanih pobacaja.

UZROCI od strane ploda I majke:

1/3 spontanih pobacaja koji se desavaju u vrijeme ili prije 8 nedjelja trudnoce zovemo Blighted Ovum ili trudnoca bez embriona ( na ultrazvuku se ne moze vidjeti zumanjcana vreca ili embrion )
U 2/3 slucajeva gdje je pronadjen embrion prosjecno 50% embriona je bilo dizmorficno, ili macerirano tako da se nije mogla niti napraviti patohistoloska dijagnoza.

Blighted ovum I nenormalni embrioni mogu biti rezultat izlozenosti teratogenim faktorima ili uzrokovani hromozomskim abnormalmostima.
Hromozomske abnormalnosti se racunaju za otprilike 50% uzrokom svih SP. Vecina anomalija su uslovljne aneuploidijama, od kojih su najcesce sturkturalne abnormalnosti, mozaicizam, ili single gene defect ( defekt samo jednog gena ) koji su odgovorni za veoma mali % SP.

Sto je ranija gestacijka starost u kome dolazi do SP, veca je incidenca citogenetskog defetka, tako da je incidenca abnormalnog fetalnog kariotipa oko 50% izmedju 8 I 11 nedjelje trudnoce, ali opada na 30% od 16-19 nedjelje.Najcesce genetske anomalije su slijedece:
a) autozomalne trisomije 52%
b) monozomije 19%
c) poliploidije 22 %
d) ostali
Moram da naglasim da se vecina ovih anomalije desava u embrionu kao izvoru anomalije a da veoma rijetko se takve anomalije naslijedjuju od roditelja. !!!

Anomalije vezane za izlozenost teratogenima: Diabetes mellitus u trudnoci za slabom kontrolom glukoze, droge, lijekovi, fizicki stress, zracenje.

Trauma…usljed interventnih procedura u trudnoci, kao sto je CVS / uzimanje horionskih resica posteljica za citogenetsku analizu /, amniocenteza, sto se povezuje sa 1 SP na 500-700 uradjenih amniocenteza.

Faktori od strane majke, kao sto su miomi, intrauterine priraslice, septumi u matericnoj duplji, mogu da interferiraju sa optimalnom implantacijom jajasca.

Insuficijencija / slabost / grlica materice, ili kako se u narodu kaze = rano otvaranje grlica, je cesti uzrok ponovljenog pobacaja u drugom trimestru. Pracena je bezbolnom dilatacijom grlica / otvaranjem / I oticanje plodne vode, krvarenjem I ekspulzijom ploda. Uzrokovano je prijasnjim intervencijama na grlicu, kao sto su kiretaze, laceracije / razdori / u toku prijasnjeg porodjaja, konizacija, laser terapija, loop ekscizija grlica, et cetera.

Akutne infekcije majke kao sto su Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, Parvovirus 19, rubella, Herpes Simplex mogu da dovedu do abortusa usljed fetalne ili placentarne infekcije.
Majcina oboljenja kao sto je bolest stitne zlijezde, Kusingov sindrom, policisticni sindrom ovarija takodje mogu da doprinesu suboptimalnoj klimi za razvoj normalne trudnoce.

Stanja sa hiperkoagubilnoscu krvi / povecanom sklonoscu ka zgrusavanju / kao sto su naslijedjene I stecene trombofilije, I poremecaji imunog sistema kao sto je sistemski lupus eritematozus, antifosfolipidni sindromm, mogu da dovedu do imunoloskog odbacivanja ili ostecenja placente.

IDIOPATSKI SP. Uzrok SP kod hromozomsko I stukturalno normalnih embriona/fetusa u zdravih trudnica je nejasno = nauka ne zna uzroke, pa kazemo da su idiopatski.


DIJAGNOSTIKA UZROKA HABITUALNIH POBACAJA /HP/[/b]

Veoma je vazno da zapamtite da vecina zena sa HP ima dobru prognozu da na kraju ipak ima uspjesnu trudnocu, bez obzira da li je defitivan uzrok pronadjen ili ne, I da li je ili ne terapija zapoceta. U jednom istrazivanju na Illionis University je utvrdjeno da zene sa Recurrent pregnancy loss ili istorijom habitualnih pobacaja imau opsti % zivorodjene djece izmedju 71 I 77 %, sto je odlicno !!!

Pacijentinje nakon 3 izgubljene trudnoce ostanu trudne i rode zdravo dijete u 50% slucajeva bez ikakvog ispitivanja i terapije !!!

Isto je tako razumno kod parova gdje je pacijentkinja 35 g ili starija poceti analizu tog problema nakon 2 uzastopno izgubljene trudnoce.

Minimalni dijagnosticki workup ili obrada para koji je imao HP treba da se sastoji od slijedeceg:

1. Kompletna ginekolosko-akuserska anamneza I pregled, ukljucujuci pitanja vezana za prethodne trudnoce I pobacaje, kakvi su simptomi prethodili gubitku trudnoce I starost trudnoce, jer se obicno hromozomske anomalije I hormonalni poremecaji desavaju u 1.trimestru, a pobacaji zbog anatomskih anomalija I autoimunih oboljenja u 2.trimestru, ali nekada se ti uzroci preklapaju, tako da to nije striktna podjela. U ginekoloskom pregledu tragati za cervikalne laceracije ili anomalije materice.
Uzeti i kompletnu internisticku anamnezu!
Pregled treba da ukljuci kompletni internisticki pregled, tragajuci za znacima galatkoreje / lucenje mlijeka iz bradavica na pritisak ili spontano /, pojacane maljavosti, pretjeranom tezinom…et cetera.
Ako su dostupni prethodni patoloski izvjestaji od prethonih trudnoca ili laboratorije ili ultrazvuka, HSG, MRI…potrebno je evaluirati rezultate istih I ne izlagati pacijente ponavljanju istih pretraga, ukoliko to nije neophodno.
Porodicna istorija moze da bude pozitivna za neku genetsku anomaliju I ne treba je zaboraviti.

Slijedeci testovi se preporucuju kako pocetna evaluacija pacijentinje sa istorijom ponavljanih /habitualnih/ pobacaja /HP/ :
LABORATORIJSKO ISPITIVANJE

1. TRECEG DANA POSLIJE MENSTRUACIJE treba da se odrede koncentracije FSH I estradiola kako bi se odredila ovarijalna rezerva
( Normalne vrijednosti za estradiol su <80pg/ml, I za FSH < 15 mIU/ml ). . Ako bi se level FSH odredjivao samo kod zena koje su starije od 34 g, onda bismo promasili ¼ zena koje imaju ovu dijagnozu.

2. Factor V Leiden , aktivirani protein C resistance, protein S deficiency, and prothrombin G20210A mutacija su povezani sa ranim habitualnim pobacajem

3. Minimum imunoloske analize kod zena sa HP jeste test antikardiolipinskih antitijela I lupus anticoagulantnih antitijela (anticardiolipin antibody (IgG and IgM) and lupus anticoagulant). Oba testa treba da se urade 2 puta, 6-8 nedjelja razmaka, zato sto nisko ili srednje pozitivni titri mogu da budu uzrokovani nekim virusnim oboljenje I da se vrate na normalu.


4. Kariotip roditelja ako su gore pomenuti testovi normalni

ANALIZA MATERICE

1. SONOHYSTEROGRAFIJA jeste metoda koja se sastoji od pregleda endocervikalnog kanala, povrsine matericne duplje I zida, a moze da se dopuni sa fizioloskom otopinom koja se aplicira kroz jednu specijalnu spricu sa aplikatorom u cervikalni kanal, na koji se nacin rasiri matericna duplja I otkriju potencijalni polipi, ili submukozni miomi (odmah ispod sluznice materice),a koji se drugim metodama ne bi vidjeli. Ovo je jedina metoda kojom se moze uociti razlika izmedju septuma matericne duplje I bicornuate uterus, I ovdje HSG nije koristan ukoliko se ne koristi laparoskopija istovremeno da se pregleda fundus uterusa.
ILI…jedna od slijedecih metoda koja niti jedna sama po sebi nije dovoljna za kompletnu procjenu jajovoda I materice.

2. HSG, Hysteroskopija, laparoskopija and MRI.Dodatno testiranje zavisi od radne dijagnoze koja je nastala na osnovu anamneze I pregleda.


TESTOVI KOJI NISU KORISNI, NEGO SU GUBITAK VREMENA, ENERGIJE, PARA, MALTRETIRANJE…

Mikrobioloska analiza cervikalnog brisa kod generalno zdrave zene.Rutinski cervikalni brisevi na Hlamidiju I Mikoplazmu, vaginalni bris na bakterijsku vaginozu, antitijela na Toxoplazmozu nisu pokazala korisnost u evaluaciji HP kod generalno zdravih zena.

Antinuklearna antitijela— Jos jedan test koji se nije pokazao korisnim.

Imuna funkcija Rezultati od HLA tipizacije, mijesanih limfocitotoksicnih antitijela, promjena citokina…nekorisni.

Tiroidna funkcija I secerna bolest. — Skrining za disfunkciju stitne zlijezde I secernu bolest treba da budu limitirani za zene sa klinickim manifestacijama nedijagnostikovane bolesti. Jedino lose kontrolisani dijabetes je povezan sa spontanim pobacajima.

Progesterone — Pojedinacna ili visestruka odredjivanja serum progesterone nisu pokazatelj ishoda buduce trudnoce. Taj test moze da bude koristan u procjeni da li je rana trudnoca vitalna ili ne, da li ima sansu da prezivi ili ne.

Dobro je znati sta je koriso raditi a sta ne, i informisani cete znati i saznati kojim smjeroma ide Vas ginekolog...ako ide pravim treba da uskoro ostanete trudni, bar mnoge od Vas.

Terapijski pristup se odredjuje na osnovu rezultata dobijenih analiza i strogo je individualan. Nekada / izmedju 25 i 50 %/ mi ne mozemo naci odgovor zasto se pobacaji desavaju, ali niti tada jos uvijek nije sve izgubljeno, jer ako imate matericu i jajnike i partnera, postoji indukcija ovulacije, inseminacija, IVF...i sanse da postanete majka su tu.

Moram da prokomentarisem sav taj silni progesteron koji se daje sakom i kapom za odrzavanje trudnoce, iako je to jos uvijek jedna ogromna naucna spekulacija i rezultati svih dosadasjih istrazivanja su kontroverzni.

Prije davanja progesterona trebalo bi postaviti dijagnozu 'insuficijencija zutog tijela ili luteal phase defect', koja se odredjuje izvan trudnoce, odredijvanjem progesterona u krvi izmedju 18 i 24 dana od 1.dana 28-dnevnog ciklusa, u 2 uzastoplna ciklusa i endometrijalna biopsija koja se radi 2 dana poslije ovulacije u 2 uzastopna ciklusa. Kladim se da niko ovdje ko se javio na forum nije imao ove testove niti postavljenu dijagnozu prije zapocete terapije.

Kada sam, kako rece Djoka Balasevic 'prvi put pao/bio u skoli', u Visegradskoj, bilo je 'vrlo popularno' da sve zene na patologiji trudnoce imaju progesteron u redovnoj listi lijekova....onda se pokazalo polovinom devedesetih da je to kao 'sveta vodica' niti pomaze niti odmaze, pa je bio jedno vrijeme jedan trend da su ga mnogi prestali davati, a sada ponovo 'citam' iz pacijentskih raporta da je to postao opet caroban lijek, narocito kada se da u 12 ili 13 nedjelji trudnoce, sto je potpuna besmislica.

Progesteron je hormon koji se u trudnoci u najvecem procentu luci iz zutog tijela jajnika i to do DESETE NEDJELJE, od 1.dana poslednje menstruacije. Poslije toga posteljica preuzima tu ulogu i nastavlja da ga luci u dovoljnoj koncentraciji i nepotrebno je uzimati ga DACCI u 17-oj nedjelji trudnoce, vjerujte mi !!! Ali izgleda kada kolege ne znaju sta dalje da rade ili sta je uzrok onda daju progesteron, tek da se nesto uradi...

Bilo je dosta...puno pozdrava i nadam se da ce Vam ove informacije biti od koristi.
Laku noc sa druge strane okeana.

_________________
Pozdrav,
ObGyn


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 11, 2007 10:33 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm
Postovi: 22
Draga doktorka,
Molim Vas par pitanja vezana za ove analize
2. Factor V Leiden , aktivirani protein C resistance, protein S deficiency, and prothrombin G20210A mutacija su povezani sa ranim habitualnim pobacajem
3. Minimum imunoloske analize kod zena sa HP jeste test antikardiolipinskih antitijela I lupus anticoagulantnih antitijela (anticardiolipin antibody (IgG and IgM) and lupus anticoagulant).
Da li se ove anliza radi iz krvi? Pitam se da li se to ovde u Srbiji, Beogradu uopšte radi. :-?
SONOHYSTEROGRAFIJA
I za ovo se pitam da li se to ovde uopšte radi? :-? Da li to može da se radi u nekoj privatnoj klinici ili se ipak radi u velikim državnim bolnicama (mislim da li je to težak postupak-operacija, totalna anestezija ili je moža da se radi rutinski?)
I na kraju: Pošto pretpostavljam da se kod mene radi o blighted ovum, ja sam planirala da ukoliko dođe do kiretaže tražim da mi urade genetiku ploda. Da li ću tu dobiti odgovor da li postoje genetske ili hromaozomske anomalije ili šta već ..., i ako postoje da li je moguće to promeniti?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 11, 2007 11:38 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm
Postovi: 56
Ako primas komentare koji dolaze iz licnog iskustva,ja cu ti dati jedan.

I ja sam imala prosle godine BLIGHTED OVUUM,spontani i kiretazu.Ta dijagnoza oznacava da se u gestacijskom mesku nije formirao plod.Dakle,posto ploda nema,onda se nemogu izvrsiti ni bilo kakve genetske analize ploda.

Blighted ovuum u najvecem broju slucajeva nastaje zbog slucajnih hromozomskih aberacija i obicno zene posle ovakve dijagnoze ponovo zatrudne i imaju normalno potomstvo.Moja doktorka je meni rekla da bi se to moglo objasniti kao neko jaje-mucak,sto se i desava u prirodi,i da ce sledeci put biti verovatno sve ok.

Ja sam evo sada kraj treceg meseca i za sada guram dobro.Ovoga puta se pojavio i plod i otkucaji srca,za razliku od prethodnog puta kada nije bilo ploda,nego samo prazan mesak.

Nikakve analize mi nisu zahtevali posle kiretaze zbog blighted ovuuma,nego su mi samo rekli da sacekam da prodje tri ciklusa i da onda ponovo radim na bebi.

Zelim ti sve najbolje !


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Jul 11, 2007 12:07 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Jun 02, 2007 10:47 pm
Postovi: 22
Hvala puno Bgd, lepo si mi objasnila, to mi mnogo znači. Valjda je to ipak samo selekcija prirode i kako kažu, ko zna zašto je to dobro. Pozdrav, a ja tebi držim palčeve da sve bude dobro i da dobiješ jednu lepu bebicu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 12, 2007 1:51 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Faktor V Laiden, FII G20210A i MTHFR faktor se rade pretragom krvi na Institutu za molekularnu genetiku i genetski inzinjering (zgrada pored Torlaka). Ja sam platila (nije bas jeftino), no ne znam u kom slucaju se to radi subvencionisano (npr. moj muz je imao emboliju pluca pa je platio samo neki deo).
Nisam strucnjak, ali mislim da kod blighted ovuma nema potrebe da radis pretragu na trombofilije jer tvoj spontani nije uzrokovan poremecajem koagulacije krvi. Samim tim nije potrebno ni da radis LAC (lupus antik.) ni aCL (antikard.at.) jer se i oni dovode u vezu sa zgrusavanjem krvi.
Jos jednom napominjem da je ovo samo moje laicko misljenje, volela bih kada bi ObGyn razresila nedoumice.

U svakom slucaju ako zelis da proveris LAC i aCL to mozes da uradis i u privatnom labu ili eventualno LAC na Institutu za transfuziju krvi (treba ti uput odobren od strane komisije) i aCL na Institutu za imunologiju i alergologiju u Klinickom centru (s tim sto cesto nemaju reagense). Mislim da ti je opcija privatnog laba mnogo jednostavnija.

Tekst koji je postavila ObGyn je ustvari post u okviru jedne starije teme i ja sam isto prateci njene preporuke uradila 90% analiza i to vecinom na svoju ruku (do sada 2 rana spontana- 5 nedelja). Mogu ti reci da je to vrlo skup hobi kad radis na svoju ruku, jedino ako imas srece da naletis na ginekologa koji ce imati sluha za tvoj problem, strahove i zelju da otkricem eventualnog problema pokusas da eliminises potencijalne uzroke spontanog.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Čet Jul 12, 2007 1:58 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 4:16 am
Postovi: 695
Lokacija: Beograd
Za ObGYn ako jos uvek prati ovu temu i ima vremena da odgovori...

Sta mislite o hipotezi da suptilna ednometrioticna zarista dovode do imunoloskog odbacivanja ploda vec na samom pocetku (oko 5 nedelje)?

Unapred hvala,
nabla


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: SPONTANI POBACAJI, RIZICNI FAKTORI, UZROCI, DIJAGNOSTIKA...
PostPoslato: Pon Okt 06, 2014 10:47 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 06, 2014 10:04 am
Postovi: 1
Pre 10 meseci,tacnije krajem novembra 2013 sam imala kiretazu i 7oj nedelji jer je bila blihted trudnoca.nakon toga nisam radila nikakve analize.ove godine i maju sam ostala ponovo u drugom stanju.sve je bilo u savrsenom redu.svaki mesec su mi radjeni brisevi i laboratorija.u 18oj nedelji je primecena cistica na mozgu ploda.doktor mi je rekao da se to desava u razvoju mozga i da ce se to povuci.citajuci razne forume sam to potvrdila,cesti su slucajevi i sveki je imao pozitivan ishod.ali na zalost pre nedelju dana,u 21oj nedelji trudnoce sam dobila kontrakcije.javila sam se doktoru u dz i odmah sam poslata na gak.po prijemnom pregledu je ustanovljeno popustanje vodenjaka,otvorena prst i po i izmerene kontrakcije na 2 min.plod je bio dobro.dobila sam terapiju i ostavljena da lezim da se vidi dalje sta ce.kontrajcije su postajale sve jace.nije bilo spasa.nakon 7 sati od prijema bila sam otvorena 6 prstiju i morali su da me porode...
Posteljica i plod su poslati na analize i cekam hp nalaz za 20 dana.
Mozda je rano da trazim razloge dok rezultati ne budu gotovi,ali....sta moze biti uzrok svemu tome?po vasem misljenju koji su dalji koraci koje bi trebala da preduzmem,koje me pretrage i analize cekaju?sta je ono sto je do mene da mogu da uradim?
Hvala unapred!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: SPONTANI POBACAJI, RIZICNI FAKTORI, UZROCI, DIJAGNOSTIKA...
PostPoslato: Sre Okt 08, 2014 11:42 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Postovi: 648
marina16v je napisao:
Pre 10 meseci,tacnije krajem novembra 2013 sam imala kiretazu i 7oj nedelji jer je bila blihted trudnoca.nakon toga nisam radila nikakve analize.ove godine i maju sam ostala ponovo u drugom stanju.sve je bilo u savrsenom redu.svaki mesec su mi radjeni brisevi i laboratorija.u 18oj nedelji je primecena cistica na mozgu ploda.doktor mi je rekao da se to desava u razvoju mozga i da ce se to povuci.citajuci razne forume sam to potvrdila,cesti su slucajevi i sveki je imao pozitivan ishod.ali na zalost pre nedelju dana,u 21oj nedelji trudnoce sam dobila kontrakcije.javila sam se doktoru u dz i odmah sam poslata na gak.po prijemnom pregledu je ustanovljeno popustanje vodenjaka,otvorena prst i po i izmerene kontrakcije na 2 min.plod je bio dobro.dobila sam terapiju i ostavljena da lezim da se vidi dalje sta ce.kontrajcije su postajale sve jace.nije bilo spasa.nakon 7 sati od prijema bila sam otvorena 6 prstiju i morali su da me porode...
Posteljica i plod su poslati na analize i cekam hp nalaz za 20 dana.
Mozda je rano da trazim razloge dok rezultati ne budu gotovi,ali....sta moze biti uzrok svemu tome?po vasem misljenju koji su dalji koraci koje bi trebala da preduzmem,koje me pretrage i analize cekaju?sta je ono sto je do mene da mogu da uradim?
Hvala unapred!

Uradite za mesec dana cervikalni bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu ako već niste, proverite štitastu žlezdu i mislim da vam je to dovoljno za sledeći pokušaj...
ne bih po svaku cenu zalazio u neke dublje pretrage...
I naravno kad ponovo ostanete trudni malo češći nadzor i :wink: kontrola grlića (cervikometrija) i briseva tokom trudnoće... :wink:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: SPONTANI POBACAJI, RIZICNI FAKTORI, UZROCI, DIJAGNOSTIKA...
PostPoslato: Pon Okt 13, 2014 2:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 13, 2014 2:17 pm
Postovi: 2
Progesteron je hormon koji se u trudnoci u najvecem procentu luci iz zutog tijela jajnika i to do DESETE NEDJELJE, od 1.dana poslednje menstruacije. Poslije toga posteljica preuzima tu ulogu i nastavlja da ga luci u dovoljnoj koncentraciji i nepotrebno je uzimati ga DACCI u 17-oj nedjelji trudnoce, vjerujte mi !!! Ali izgleda kada kolege ne znaju sta dalje da rade ili sta je uzrok onda daju progesteron, tek da se nesto uradi...


Read more: ginekologija/spontani-pobacaji-rizicni-faktori-uzroci-dijagnostika-t14038.html#ixzz3G1op0YKv


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: SPONTANI POBACAJI, RIZICNI FAKTORI, UZROCI, DIJAGNOSTIKA...
PostPoslato: Sre Nov 05, 2014 6:42 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Okt 13, 2014 2:17 pm
Postovi: 2
[quote="DeboraLee"]Progesteron je hormon koji se u trudnoci u najvecem procentu luci iz zutog tijela jajnika i to do DESETE NEDJELJE, od 1.dana poslednje menstruacije. Poslije toga posteljica preuzima tu ulogu i nastavlja da ga luci u dovoljnoj koncentraciji i nepotrebno je uzimati ga DACCI u 17-oj nedjelji trudnoce, vjerujte mi !!! Ali izgleda kada kolege ne znaju sta dalje da rade ili sta je uzrok onda daju progesteron, tek da se nesto uradi...
____________
http://www.cisco.com/
http://www.vceexams.com/vce-to-pdf-converter/
http://en.wikipedia.org/wiki/Aruba
https://www.facebook.com/PMInstitute


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: