spontani pobacaj - za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
mg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 1:50 pm

spontani pobacaj - za ObGyn

Post od mg »

Imam 28 godina, ovo mi je prva trudnoca.
Nemam nikakvih zdravstvenih problema.

Zadni ciklus je bio 9. januara.
Test na trudnocu je potvrdio trudnocu. Medjutim, juce je krenulo krvarenje kao menstrualno. Bila sam kod doktora, na UZ je jedva uocio trudnocu ( UZ preko stomaka ). bHCG radila sam i juce i danas. Danas je malo manji nego juce, a krvarenje je istog inteziteta.

Doktorka savetuje kiretazu, a ja ne znam da li da dozvolim prirodi da to sama ocisti. Ukoliko je bHCG krenuo da se snizava, zar to ne znaci da je i prirodno ciscenje pocelo? Da li je kiretaza neophodna?

Unapred zahvalna
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Po datumu prvog dana poslednje menstruacije Vasa trudnoca je 5 nedjelja i 5 dana...transabdominalnim UZ se moze vidjeti gestacijski mesak, a transvaginalnim se moze i izmjeriti i vidjeti zumanjcana vreca...dakle...ultrazvuk moze da da informacije da li je trudnoca ima znakove vitalnosti ili ne.
Niste mi napisali da li Vas je doktorka pregledala jer na osnovu UZ, beta HCG i ginekoloskog nalaza, se odredjuje da li je ovo prijeteci, pocetni, incompletni ili completni pobacaj.
Ako ne krvarite vise od menstrualne kolicine, onda mozete da sacekate 5-7 dana i da ponovite uradite UZ i beta HCG i da se tada pogledaju vrijednosti. Odredjivati bHCG svaki dan nema smisla, jer se njegova vrijednost povecava duplo svakih 48 sati, ako je trudnoca vitalna...ako nije bice znacajno manji nego sto je sada.

Nije istina da morate da imate kiretazu...postoje u ovoj gestacijskoj starosti 3 mogucnosti kako da se tretira spontani pobacaj ako je pacijentkinja hemodinamski stabilna ( normalan krvni pritisak, puls, bez ikakvih znakova iskrvavljenosti...nesvjestice, vroglavice, slabost, lupanje srca ):
1. ne raditi nista i dati organizmu sedam dana da izbaci sve sam ali je potrebno da nakon osam dana imate UZ i beta HCG

2. da se uradi medicinski abortus sa lijekovima koji uzrokuju izbacivanje produkata koncepcije i obicno su efikasni u 90 %.

3. je kiretaza ako je krvarenje obilno i uvodi Vas u nestabilno hemodinamsko stanje ili nakon medicinskog abortusa nastavite krvariti duze od osam dana i UZ pokaze da je potrebno uraditi kiretazu.

Pozdrav i srecno,
Javite se sa rezultatima za sedam dana.
ObGyn
Odgovori