Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Evo javljam vam se po prvi put i podhitno mi je potreban vas savet.Ja i suprug smo u braku 6 godina i nemamo dece tj.ja imam iz prvog braka devojcicu koja ima 10 godina.Prosle godine u 3 nedelji sam imala spontani pobacaj iz nepoznatih razloga.Posto su moje i njegove analize u redu moj ginekolog mi ostavlja jos jednu soluciju sumnja da su mi zacepljeni jajovodi pa vas pitam da li je to moguce s obzirom da sam radjala i dali postoji neka metoda pod totalnom anestezijom jer sam cula da rendgenski mnogo boli .
Unapred vam se zahvaljujem!!!
Draga Branka,
uvek je moguće da se tako nešto dogodi, jajovodi su na ulazu u matericu prečnika oko 1mm, ponekad je žilava sluz u jajovodima dovoljna da stvori mehaničku prepreku.
Na HSG-u ne boli rengen, već urizgavanje jodnog kontrasta. To se rešava kratkotrajnom intravenskom anestezijom.
PS Mogli ste dati detaljnije podatke, godine, telesnu masu, visinu, promene u težini?
Dr Pedja, mene zanima jednu stvar.
Ako su jajovodi zacepljeni (sluz, infekcija, ili sta ja znam od cega, a zena je radjala pre toga) dali ima i kakav je nacin da se oni otpuse, da 'prorade'
Hvala na odgovoru inace imam 29 godina telesna tezina 55kg interesuje me kako se radi laparaskopija neznam dali sam dobro napisala tako nesto kako se izvodi taj zahvat i ima li nekih posledica posle takvog zahvata?
Koje analize su potrebne da bi se eventualno radio takav zahvat?
Srdacan pozdrav!!!
BRANKA PANTIC napisao:Hvala na odgovoru inace imam 29 godina telesna tezina 55kg interesuje me kako se radi laparaskopija neznam dali sam dobro napisala tako nesto kako se izvodi taj zahvat i ima li nekih posledica posle takvog zahvata?
Koje analize su potrebne da bi se eventualno radio takav zahvat?
Srdacan pozdrav!!!
Promene u kilazi se desavaju u poslednjih par meseci 2-3kg dole
Radi efikasnije pomoći pročitajte sledeću preporuku.
Preporučujem svima da kada traže odgovor ginekologa da napišu:
- godine starosti, visinu, telesnu težinu, skorašnja promena težine (gojenje ili mršavljenje, uz dijetu ili spontano)?
- prva menstruacija, ostale, na koliko dana dolaze, koliko traju, da li su obilne, bolne, kada je bila poslednja.
-posao koji obavljaju,
- trudnoća po redu, broj porođaja ako ih je bilo, kako ste nosile trudnoću i kakvi su bili porođaji (SC ili prirodan, vakum, forceps, produžen, prebrz, itd.),
- ukratko ono što Vam predstavlja problem,
- prateći problemi sa zdravljem, tj. bolesti, operacije ako ih je bilo i kada tj. koje godine
- lekovi koje uzimate ako uzimate i eventualne alergije na lekove.
- lab.nalazi i ostala ispitivanja ako ih je bilo
Još uvek to ne znači da će ovde iko da Vam postavi dijagnozu ili propiše terapiju, ali možemo da Vas uputimo šta bi bilo korisno da se još uradi i kako da Vam se najbrže i najefikasnije pomogne.
Draga Branka, možda će HSG biti dovoljan za "otčepljenje" kanala. Drugi korak dolazi posle prvog.