smanjen fsh i povecan estradiol u ovulatornoj fazi

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
boskovicka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Nov 18, 2007 7:52 pm

smanjen fsh i povecan estradiol u ovulatornoj fazi

Post od boskovicka »

cao svima, kao sto vidite ja imam malo drugaciji problem od ostalih. Vecina devojaka se javlja zbog povecanog fsh, a meni su vrednosti sledeci :

estradiol - 681.7 !!!!!!!! ref. vrednosti 85-498
fsh - 3.77 ref. vrednosti 7.5-22.0
lh - 14.69 ref vrednosti 12-95.6
progesteron - 0.279 ref. vrednosti 0.8-3.0

ovo je ovulatorna faza. U folikularnoj je sve bilo ok.

Da li mozda neko zna, zasto mi je estradiol toliko povecan, a progesteron i fsh tako mali....??
Svi ostali rezultati su ok, jajovodi prohodni 100% oba, menstruacije uredne na 30 dana...

Molim za odgovor sve koji znaju nesto o hormonima....
hvala :wink:
Barilli
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Barilli »

Ne vidim ovde nista neobicno, osim da se organizam priprema za ovulaciju, koja jos nije nastupila (progesteron nizak, FSH i LH jos nisu skocili, E2 raste)

Zasto si uopste kontrolisala hormone u ovulatornoj fazi?

Pogledaj ovaj link, imas i graficki prikaz m. ciklusa, pa ce ti mozda biti jasnije

http://www.fertilityplus.org/faq/hormonelevels.html
boskovicka
Novi član
Novi član

Post od boskovicka »

Hvala na odgovoru !

Moram da priznam da o hormonima veoma malo znam, ali su me uplašile vrednosti koje nisu u granicama referentnih vrednosti ( logika kaže da ako već postoje ref. vrednosti i rezultat bi trebao da bude u okviru njih). Znači ako ja dobro razumem sve je ovo ok, iako estrogen , fsh i progesteron imaju ovakve vrednosti ?

Hormone radim na svakih 7 dana da bih videla vrednosti u svakoj fazi ciklusa.

Hvala, pogledaću sajt. :D
Barilli
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Barilli »

Mislim da to proveravanje hormona oko ovulacije nema mnogo smisla, jer je ovulacija jedan dogadjaj, dakle veliki skok hormona se odigra u bukvalno 24h. Koje su sanse da ti to uhvatis? Slabe.
( logika kaže da ako već postoje ref. vrednosti i rezultat bi trebao da bude u okviru njih)
Da, ako ih kontrolises u momentu ovulacije. Opet, kazem koja je svrha proveravanja hormona u ovulatornoj fazi, za koju ne znas kad je nastupila?

U tom periodu je bolje pratiti folikul na UZ ako imas nacina, a za hormone treba proveriti 3. dana FSH, LH i E2 a 21. dana ciklusa progesteron, da se potvrdi da li je ovulacije bilo. Potrazi na ovu temu stare diskusije, sigurna sam da ces naci pregrst informacija.

Sad mi pade na pamet da estradiol ako je povecan, moze vestacki da supresuje fsh, ali to je u folikularnoj fazi, zato se pored fsh uvek kontrolise i estradiol. Ali ti kazes da je kod tebe dobar rezultat, onda nemas brige.

Pozdrav
boskovicka
Novi član
Novi član

Post od boskovicka »

pregledala sam sajt, deo Female hormon levels, i stvarno sve to izgleda logično..
Ja sam već radila folikulometriju i ustanovljeno je da imam ovulacije ali moja doktorka misli da imam problem sa progesteronom u " drugoj fazi ".

U svakom slučaju, hvala na strpljenju i pojašnjenjima.
Pozdrav !

:D
Odgovori