Sindrom policisticni jajnici

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
majako
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 08, 2006 11:26 pm

Sindrom policisticni jajnici

Post od majako »

Imam 22 godine.Ciklus mi je neredovan,dobijam na 35-60dana.Ginekolog
mi je prvi put rekao da imam oligomenoreju i na ultrazvuku je video
malu nepravilnost na jajniku.To su bile njegove reci,Rekao mi je da uradim analize hormone(FSH ,LH i prolaktin) da bi bio siguran da li cu
imati problema sa radjanjem(naravno kad budem bila spremna,posto sada studiram).Vrednosti FSH,LH i PRL su povecane i otisla sam danas
na kontrolu sa analizama.Odmah mi je postavio dijagnozu ,Sindrom policisticnih jajnika,a nije mi uradio ni ultra zvuk.Mislila sam da je normalno da mi uradi ultra zvuk zbog sigurnosti,rekao je da nema potrebe.Na osnovu odnosa LH i FSH kaze da vidi da imam anomaliju jajnika sto je uzrok kasnjenju menstruacije.Prepisao mi je DIANE 35.Zanima me kako je mogao odmah na osnovu navedenih hormona da vidi da imam problema sa policisticnim jajnicima?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

Pozdrav Majako,
mozes pogledati sledece linkove o ovoj temi:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos

Slika, jane_doe
majako
Novi član
Novi član

zaboravih...

Post od majako »

Da naglasim,nemam problema sa maljavoscu,naprotiv,prirodna sam plavusa ,dlake mi jedva rastu(cime sam zadovoljna).Vitka sam (170cm,52kg)nemam problema sa gojenjem .potrebno mi je misljenje
ginekologo,KAKO JE MOGUCE NA OSNOVU POVECANIH VREDNOSTI LH
I FSH (dobivene analizom)VIDETI ANOMALIJU JAJNIKU(ne koristeci ultra zvuk)?
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od DRAGANA 15 »

majako,
ako sam te dobro razumela, prvi put si uradila ultrazvuk i doktor je video odredjeni poremecaj i zato si morala da uradis analizu krvi?
Ja imam isti problem kao i ti, stim sto ja dobijam na svaka 2 meseca. Na isti nacin mi je i dijagnostikovan PCOS, dakle uradjen mi je ultrazvuk, pa analiza krvi. i identican je slucaj kao tvoj,nisam preterano gojazna, nemam pojacanu maljavost, i moja doktorka je rekla da nemam klasican PCOS, vec da je to blazi oblik koji, po novim shvatanjima doktora nezahteva obavezno uzimanje hormonskih pilula. Tako da ja nisam na terapiji nikakvim hormonima, vec kada budem htela da zatrudnim(ako ne budem mogla) primicu neku inekciju za izazivanje ovulacije. mislim da sam se pravilno izrazila.
Inace, PCOS sam dobila upravo od kontraceptivnih pilula, pila sam Mercilon, pre koriscenje nisam imala nikakvih problema, a po prestanku HAOS. Zato mi je doktorka rekla da ne pijem nikakve hormone, jer bi se na taj nacin vrtela u krug. Inace, moje stanje se polako vraca u normalu, pa svaki mesec dobijam sve ranije i ranije.
Doktorka ObGyn je jednom otvorila temu bas o PCOS, i konstatovala je da se kod nas bas olako daje ta dijagnoza, tako da je sve diskutabilno....
To je moje iskustvo, nadam se da sam pomogla.....
majako
Novi član
Novi član

Hvala

Post od majako »

Naravno da si mi pomogla,svako iskustvo i iodgovor mi znaci.i ja isto dobijam na svaka 2 meseca.Od svoje 15 godine.Takodje mi je doktor
rekao da imam blazu anomaliju jajnika,tako da nije strasno.Zacudilo me je samo kako se on seca sta mi je video na ultra zvuku kad je to bilo pre skoro 4 meseca,niti je zapisao.verovatno mi je prepisao Diane 35,jer sam mu rekla da od prosle godine imam stalnog partnera skojim sam (prvi put)
zapocela (naravno redovni)sexualni zivot.
Koje bi mi jos teste preporucila da uradim da bih bila sigurna zasto nemam redovan ciklus?Da proverim hipofizu,stitnu zlezdu......?
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od DRAGANA 15 »

Veruj, nemam pojma koje bi testove jos mogla da radis. Ja sam prvo bila na studenstkoj poliklinici, i naravno kao i mnogi, imam katastrofsalno iskustvo, pa sam otisla kod privatne doktortke koja je divna, i koja mi je rekla da je za utvrdjivanje Pco sindroma dovoljno da uradim samo hormone, i to FSH,LH,Estradiol, Pg, androstenedion i testosteron, i samo imam blag poremecaj conc androstenediona, i stoga je ona rekla da je blazi oblik, i da ne pijem Diane, da nije obavezno. Pa videcemo sada kako ce biti.... Tako da ja za sada nista ne radim, a videcemo da li ce se regulisati...
Pozdrav
Odgovori