sexualni odnosi nakon porođaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
ALEKSANDRIC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 15, 2007 10:30 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

sexualni odnosi nakon porođaja

Post od ALEKSANDRIC »

Održavala sam trudnoću tako da ja i suprug dugo nismo imali odnose, porodila sam se pre 10 dana, u 27 nedelji blizanacke trudnoce sa nazalost nesrecnim ishodom po oba deteta.Porođaj je bio vaginalni bez epiziotomije, inače treći po redu, nakon porođaja urađena je kiretaža-revizija pod totalnom anestezijom, maltene vise i ne krvarim,svakako ne konstantno, citav dan ulozak bude suv, pa se onda pojavi malo krvarenje.Oboje smo zeljni nežnosti i bliskosti. Ja se fizički osećam sjajno, da li bi smo mogli imati odnose,a naravno da budemo maksimalno pažljivi? A ako ne , zbog čega i koje su moguće posledice? Kada ćemo moći?Unapred hvala! :)
Katija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jan 12, 2007 5:45 pm

Post od Katija »

Ja sam laik, ali cini se da sam ipak malo vise upucena od tebe koja si se porodila kako procitah vec 3 put, sa ovim na zalost nesrecnim ishodom. Laik jer nisam dr, nisam se nikada poradjala itd... Ali zna se da je zena posle porodjaja 40 dana u tzv babinjama i da ne bi trebalo da ima odnose dok tih 40 dana ne prodje (bar sam ja tako cula)
Sledeca stvar je kiretaza.... Mogla bi da dobijes neku infekciju vrlo lako. Ne zelim da osudjujem, ali zar je vama do toga posle samo 10 dana od tog nesrecnog slucaja? :(
I ne mogu da verujem da posle 3 porodjaja nisi upucena u takve stvari. Ipak, ovo je moje misljenje. Neka odgovori neko ko se vise razume u ovo od mene. Ili se posavetuj sa svojim ginekologom.
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

Ja stvarno ne vidim sta je tu za osudjivanje, ako neko ima potrebu da bude blizak sa osobom koju voli? Ja te u potpunosti razumem. I meni kada je tesko najvise volim da me moj dragi svojom blizinom utesi. Mislim da Katja ne razume pravo znacenje reci vodjenje ljubavi. To nije samo cisto fizikalisanje....
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

To sa 40 dana nema puno veze, svaka zena je poseban slucaj. Ako bi zelela, ja tu ne vidim problem, naravno sa kondomom, da se spreci verovatnoca infekcije. Ali znam par zena koje su imale odnose sa svojim muzevima 10-15 dana posle porodjaja i nije im nista skodilo, cak sta vise, u tim emotivno burnim trenucima to im je pomagalo da nadju ponovo jedno drugo i bliskost koja se tako lako gubi cak i kada je ishod lep. Prepustite se jedno drugom, i nadam se da ce vam se zelja ispuniti sledeci put.
ALEKSANDRIC
Novi član
Novi član

Post od ALEKSANDRIC »

Draga duso, iskustva u ovom i ovakvim slucajevima imas mnogo manje od mene, ja znam i za babpske price, isto tako vrlo sam dobro meicinski potkovana jer sam imala tri rizične trudnoce i iscitala sam tone knjiga o ginekologiji, a i sva tri šuta sam u nekoliko navrata ležala u N.Frontu.Prvu bebu sam takođe izgubila,ali život mora ici dalje pogotovo zbog preslatke ćerčice koju imam.
Predhodna dva puta sam krvarila svih 6 nedelja tako da sex nije dolazio u obzir; druga stvar, teorija je jedno, a praksa sasvim nesto drugo, bio mi je potreban savet, necije iskustvo i td. A sto se tice toga na koji nacin trenutno razmisljam ljubav i bliskost su mi potrebniji nego ikad, seksualni odnos je cin kada sa partnerom razmenjujes ljubav i bliskost i pronalaziš utehu, naravno ako je prava ljubav u pitanju.
A vama dvema damama hvala na razumevanju i informacijama. :)
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Kada malo blize pogledate, medicinska istrazivanja na tu temu nemaju jasan odgovor. Mislim da te nase "babinje" su nuspojava nekoliko zastarelih shvatanja - da je seks nesto sto samo muskarac hoce, pa da vas onda "ostavi na miru" kad krvarite (gde jos da perete carsave posle tavog maltretiranja :o ), i da ni jedan nas muskarac nece da stavi kondom, a i da je verovatno za vreme trudnoce "svrljao sa strane", pa gde da vas sada jos i zarazi nekom bolestinom koju je pokupio na tim izletima. To je u istoj ravni kao oni komentari da muskarac ne treba da prisustvoje porodjaju da ne bi izgubio seksualnu zelju (???!!!).

Malo mozda preterujem, ali to je isto kao ovo preterivanje o sest nedelja. Radi se o fizickoj i psihickoj spremnosti - neke zene nesu spremne na to ni posle nekoliko meseci, a neke za manje od dve nedelje. Znaci - nema pravila, treba se posvetiti individualnim potrebama. Intima moze da zaleci mnoge rane koje mnogi razgovori ne mogu ni da dotaknu, a tako je verovatno i sa vasim bolom sada, koji je obostran, ali tako tesko iskaziv, da je mozda fizika intima i najbolja precica do te bliskosti koja vam je sada potrebna.
ALEKSANDRIC
Novi član
Novi član

Post od ALEKSANDRIC »

Slazem se sa vama, hvala na podrsci, recite mi je li ginekologija ili bilo koja grana medicine
vasa profesija ili mi se obracate iskustveno?
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Mislila sam da se da primetiti po mojim odgovorima, t.j. insisitrnju na emotivnoj dimenziji (sta cete, profesionalna deformacija) da sam klinicki psiholog.

Ovaj moj komentar gore se samo zasniva na nekim nesrecnim opservacijama vezano za odnos polova kod nas, pogotovu u smislu reproduktivnog zdravlja zene (koje ukljucuje i seksualnost, iako o tome nasi ginekolozi retko govore). Cini mi se da je dosta veliki problem mentaliteta i to sto imamo toliko tabua oko teme porodjaja, seksa, svih tih normalnih i lepih stvari.

Nazalost, jos uvek nisam mama, iako mnoge moje drugarice uveliko jesu, a ja sam - obzirom na to smo u insotranstvu - jako blisko prezivljavala sa njima sve to, a pogotovu nosenje sa tim oprecnim savetima koji nisu mnogo bazirani na cinjenicama. I, cesto, makar ovde (USA), lekari daju savete ne prema pacijentu nego prema tome da ih ne tuzite kasnije.

Naravno da je rizicno imati odnose sada, ali to nije preveliki rizik ako se preduzmu neke zastitne mere, a moze jako mnogo da koristi emotivno u ovom trenutku.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

Potpuno se slazem. Mislim da je u takvim trenutcima intimna bliskost vrlo pozeljna medju partnerima. Zena sama treba da oceni kad je za to spremna, a condom kao mala predostroznost protiv infekcije nije losa ideja.
Odgovori