Drage dame serklaž je tema o kojoj se u stručnim krugovima dugo i bez pobednika raspravlja.
Teško je postaviti indikaciju za stavljanje serklaža tj. još nije pronađena dovoljno osetljiva metoda za odabir slučajeva gde bi on bio svrsishodan!
Na prvom mestu treba ultrazvučno izmeriti dužinu grlića između 16-20 nedelje trudnoće (to bi trebala biti standardna procedura tokom uz pregleda i kod nas)!
Dužina grlića manja od 2.5 cm ili njegova tzv. tunelizacija veća od 5mm predstavljaju nenormalni nalaz.
Grlić materice dug 15mm izmereno ultrazvukom uz 10mm tunelizacije je kriterijum za serklaž.
UZROCI INSUFICIJENCIJE UNUTRAŠNJEG MATERIČNOG UŠĆA
-Idiopatski (najčešći)
-Urođeni (congenitalni abnormalnost mullerovih kanala.
-DES izloženost majke trudnice tokom njenog embrionalnog razvoja.
-Poremećaj vezivnog tkiva trudnice(Sindrom Ehlers-Danlos).
-Hirurška trauma (conization, širenje grlića kod abortusa pogotovu više od 10mm).
Electivni (preventivni) Cerclage Rezervisan je za pacijentkinje sa tri ili više neobjašnjenih spontanih abortusa u drugom trimestru ili prevremenih porođaja.
Electivni Cerclage radi se između 13-16 nedelje trudnoće a nakon UZ pregleda i utvrđivanja vitalnosti fetusa!
Urgentni ili terapeutski cerclage radi se kod trudnica koje imaju UZ serijski uočeno skraćivanje grlića ili tunelizaciju istog.
Kod trudnica sa podatkom o groznici u drugom trimestru predhodne trudnoće i gubitkom iste, urgentni serklaž nije indikovan prema "evidence-based studies", transvaginalno ultrazvučno praćen je mnogo pametniji izbor.
Preglede bi trebalo ponavljati s obzirom na nemogućnost dobrog razlikovanja grlića od donjeg materičnog segmenta u ranoj trudnoći!
ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003
-Kratak grlić u ili nakon 20 nedelje trudnoće
Potrebno je odmah uraditi UZ ispitivanje fetusa na anomalije i tragati za horioamnionitisom (infekcija) ACOG Practice Bulletin No. 48November 2003
Hitan serklaž može se uraditi samo ako nema znakova horioamnionitisa ili porođaj nije započeo!
KRATAK GRLIĆ U TREĆEM TRIMESTRU
Ako je porođaj započeo tokoliza može odložiti porođaj dovoljno dugo da se izvede sazrevanje pluća fetusa davanjem majci glukokortikoida.
Chorioamnionitis je razlog za trenutno završavanje trudnoće uz upotrebu širokospektralnih antibiotka!
Ukoliko nije započeo porođaj i nema znakova horioamnionitisa, smanjenjem aktivnosti, prekidom pušenja, odmorom u krevetu i uz pažljivo praćenje mogu biti dovoljni.
Nepotrebna upoteba antibiotika može dovesti do razvoja rezistentnih sojeva bakterija i drugih oboljenja pacijentkinje i njenog fetusa.
Ne pamtim kada sam u zadnjih deset godina postavio serklaž, ako vam to nešto govori!
Serklaž nemože da zameni odmor i mirovanje, ali oni njega mogu!!!
Pozdrav i dobro zdravlje! DrPeđaDj
SERKLAŽ
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Avg 13, 2008 9:40 am
Supruga i ja planiramo sledeće dete. Prva trudnoća je završila pre vremena, dete je išlo na neonatologiju i na sreću zahvvaljujući požrtvovanim i stručnim ljudima sa tog instituta, sad imamo zdravog i naprednog dvoipogodišnjeg sina. Ova situacija je kod nas napravila izvestan strah zbog kojeg smo toliko čekali do sledeće trudnoće, i pre 6 meseci, moja supruga je po drugi put ostala u drugom stanju, ali, na žalost, druga trudnoća je završena kiretažom jer se plod nije razvijao (zamro je). Nekako smo se i od tog šoka povratili i planiramo i treći pokušaj.
Sve ovo pišem zbog oprečnih stavova ginekologa koje smo posećivali. Svi se slažu da je kod moje supruge grlić materice kratak ali po pitanju serklaža imamo 3 mišljenja. Preneću ih onako kako smo ih mi, laički shvatili.
Prvo: Klasičan serklaž je prevaziđen, stavlja se neki umetak (gumeni?) koji zatvara matericu iznutra i štiti plod i to mora obavezno da se odradi;
Drugo: Treba raditi klasičan serklaž, pod totalnom anestezijom i posle toga strogo mirovanje;
Treće mišljenje: Kakav crni serklaž, to se radilo u prošlom veku (maltene u srednjem veku ili na divljem zapadu dok su frizeri vadili zube), sad postoje mnogo bezbolnije i kvalitetnije metode ako uopšte bude potrebe da se kakva intervencija radi
Na kojeg od te trojice da se odlučimo? Unapred Hvala
Sve ovo pišem zbog oprečnih stavova ginekologa koje smo posećivali. Svi se slažu da je kod moje supruge grlić materice kratak ali po pitanju serklaža imamo 3 mišljenja. Preneću ih onako kako smo ih mi, laički shvatili.
Prvo: Klasičan serklaž je prevaziđen, stavlja se neki umetak (gumeni?) koji zatvara matericu iznutra i štiti plod i to mora obavezno da se odradi;
Drugo: Treba raditi klasičan serklaž, pod totalnom anestezijom i posle toga strogo mirovanje;
Treće mišljenje: Kakav crni serklaž, to se radilo u prošlom veku (maltene u srednjem veku ili na divljem zapadu dok su frizeri vadili zube), sad postoje mnogo bezbolnije i kvalitetnije metode ako uopšte bude potrebe da se kakva intervencija radi
Na kojeg od te trojice da se odlučimo? Unapred Hvala
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jul 13, 2008 3:30 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
opredelite se za ozbiljnog ginekologa, po mogucstvu koji je pratio prvu trudnocu i insistirajte na preventivi, oni su ponekad vrlo nemarni, a cak i kad primete da nesto znate iz oblasti ginekologije-u vasem sl iz licnog iskustva- obicno vas za smatraju za one koji pametuju, pa nece predano da se posvete...
ja da sam na vasem mestu, a bicu uskoro - serklaz obavezano, a sad ako su uznapredovali pa imaju neku plastiku...moze i to!!!
ja da sam na vasem mestu, a bicu uskoro - serklaz obavezano, a sad ako su uznapredovali pa imaju neku plastiku...moze i to!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Poštovani Vladimire
Vaša supruga nije izgubila drugu trudnoću zbog serklaža već zbog toga što je plod uginuo čemu je najčešći uzrok tzv. aneuploidija tj. genetska greška.
Niste napisali u kojoj nedelji trudnoće je vaša žena rodila prvo dete i da li je tzv. "otvaranje" bilo bez bolova, ako jeste ima elemenata za razmišljanje o serklažu.
Da li je možda vodenjak pukao pre vremena?
Da li je u prvoj trudnoći vaginalni sekret bio obilan?
Pažljivo još jednom pročitajte šta sam gore napisao o indikacijama za serklaž. On može i te kako da naškodi da bi se rutinski postavljao!
Nikakvi plastični umeci ne postoje već samo razne vrste neresorptivnog konca ili pantljika kojima se grlić prošije, ne znam ko vam je i gde to mogao napričati.
Pozdrav DrPeđaDj
Vaša supruga nije izgubila drugu trudnoću zbog serklaža već zbog toga što je plod uginuo čemu je najčešći uzrok tzv. aneuploidija tj. genetska greška.
Niste napisali u kojoj nedelji trudnoće je vaša žena rodila prvo dete i da li je tzv. "otvaranje" bilo bez bolova, ako jeste ima elemenata za razmišljanje o serklažu.
Da li je možda vodenjak pukao pre vremena?
Da li je u prvoj trudnoći vaginalni sekret bio obilan?
Pažljivo još jednom pročitajte šta sam gore napisao o indikacijama za serklaž. On može i te kako da naškodi da bi se rutinski postavljao!
Nikakvi plastični umeci ne postoje već samo razne vrste neresorptivnog konca ili pantljika kojima se grlić prošije, ne znam ko vam je i gde to mogao napričati.
Pozdrav DrPeđaDj