Seks za vreme menstruacije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Da malo samo pojasnim: gdegod da procitate o endometriozi, kao glavnu teoriju pronacicete tzv. "retrogradnu menstruaciju". Ovaj fenomen ne mora da nastane samo usled orgazmickih kontrakcija, nego i usled odredjenih urodjenih stanja materice (malformacije, ekstremna zavaljenost, itd...), i usled fizickog utiskivanja fluida ili gasova u matericnu supljinu, koji svojim pritiskom utiskuju sadrzaj matericne supljine u jajovode.

Naravno, ne znac da se ovo uvek desava, kao sto se ni odsvake cigarete ne dobija rak pluca, niti se od svake opekotine od sunca dobija rak koze, niti se svaki zguljeni ili iritirani mladez pretvara u maligni melanom... Ali razumete sta zellim da kazem...

O bolestima koje se prenose putem krvi, kao i o upali male karlice koja jeste verovatnija tokom menstruacije, ne vredi ni govoriti, jer je to u toliko hiljada tekstova opisano...

Pozdrav svima.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Majmunche
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Mar 14, 2007 7:46 pm

Post od Majmunche »

Zasto onda samo o tome cujemo od nekih nasih ginekologa a nijedan ginekolog u svetu (a zivela sam do sada na tri kontinenta i na svakom posecivala ginekologa, naravno) nikad nije to pomenuo?

Cak, kada su mi jednom dali vaginalete koje su se koristile od drugog dana menstruacije, ginekolog mi je bas naveo konkretno da treba da izbegavamo seksualne odnose - sto znaci da je ocekivao da bi smo ih inace imali i za vreme krvarenja. Kako to objasnjavate? Time da nasi ginekolozi znaju neku dobro-cuvanu tajnu o jednom od stanja (endometrioza) kome je etiologija najzamrsenija??
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ja nisam naveo teoriju nasih ginekologa, o reverznoj menstruaciji mozete naci pasus na svakom sajtu o endometriozi.

S postovanjem.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
estya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 29, 2007 1:46 pm

Post od estya »

Majmunche napisao:Ma daaaaj - da je stvarno tako onda bi rekli da nema ni masturbacije tokom krvarenja a prvi put to cujem. Jednostavno jos jedan od milion primera kad doktori zloupotrebe svoju poziciju da bi dali odgovor koji je njima zgodiniji (a vecina lekara su pre bili muskarci, kojima su se latentno gadile njihove zene pa menzis koristili kao izgovor :lol:
amin :wink:
verujem da ima istine u dr. ivicinim interpretacijama ali ne bih to poredila sa cigaretama niti izlaganju suncu pre mi pada na pamet da kada god jedesh postoji shansa da se zagrcnesh i nastradash :D
pozz
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Post od girl_from_nowhere »

Ma daaaaj - da je stvarno tako onda bi rekli da nema ni masturbacije tokom krvarenja a prvi put to cujem
Ijuuuu crna ti, zar neko i to praktikuje??? :o :o :o

:lol: :lol: :lol:
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Pa... onaj... u moje selo i ne - ali odje u gradu - ponekad, ba, ponekad :lol: :lol: :lol:
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

jeste Majmunche, a obrazi u seoske mlade rumeni od branja cveca Slika? crna ti : )))

kad je troll, nek je hard troll...

tipujem da su ovu vrstu gerile (aka samostalnog zanatstva tijekom mjesecnice), moze biti, patentirale Izraelke kojima kad zadju u crveno nije dozvoljeno da sa svojim partnerima/muzevima dele ni krevet, ni sobu, a ne dao Bog tekucine, te su prinudjene da same handle-uju* u zadatoj situaciji....
(*handle-uju, od reci hand, tj ruka) Slika
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Mada, salu na stranu, ipak mislim da je neozbiljno da se uopste ozibljno prica o "stetnosti seksa za vreme mesntruacije" - jer, da je to zaista tako, zar nas ne bi savetovali da to ne radimo? Ne zbog nekog malogradjanskog primitivizma, nego onako - kako nas savetuju da uvek moraju kondomi, itd. znaci kao redovan savet u seksualnom obrazovanju?? A meni za 30+ godina niko nikada nije ni pomenuo da bi moglo biti stetno.

Cak, stavise, kada mi se zadesi (zbog prehlade, stresa, mnogo sedenja) da imam bolnu menstruaciju, mene seks jako opusti i opusti mi misice stomaka. Posle me po pravilo manje boli - a i vise krvi izadje posle seksa tako da ne znam da bi sa tom teorijom da se krv vraca u matericu :roll:
Ksenija72
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 25, 2007 3:28 pm

Post od Ksenija72 »

Pretpostavljam da retko koji ginekolog pomišlja da postoje žene koje žele da svoj krvavi uložak podele sa voljenim muškarcem...A i za ovih trideset i kusur godina zaista nisam čula ni od jednog svog drugara da mu je životna želja da vodi ljubav sa devojkom/ženom koja u tom trenutku ima menstruaciju. Listom se slažu da im je cela ta ideja neprijatna i prilično aseksualna i to nema veze sa malograđanštinom. No, različiti smo i volimo drugačije stvari...dakle, sloboda izbora je tu.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Nije ni to "zivotna zelja" mog muza, nego i on i ja smatramo da je to normalan deo zivota i ako se tada pozelimo ne sprecavamo sebe. Ne delimo krvav ulozak jer bi ulozak zaista otezao posao :lol: I same znate da nije slucaj da krv lipti sve vreme - mozda je jedan dan malo tezi a ostalo je potpuno malo krvarenja.

Nije to ni bitno - bitno je da je u pitanju licni izbor a da nema nekog zdravstvenog opravdanja u slucaju normalne i zdrave zene zasto bi se to trebalo izbegavati. Znam nekoliko drugarice koje to isto praktikuju i nikome nista nije strasno, gadno, ili aseksualno. Mislim da je pitanje ne samo preferiranja nego i odnosa izmedju muskarca i zene - i mozda i zrelosti. Jer, ako delimo sve, pa i sve fizioloske funkcije (koliko puta bi smo bili zajedno u kupatilu, tipa, on se brije a ja obavljam posao na WC solji i nikom nista, to je normalno).
Dragana Petrovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm

Post od Dragana Petrovic »

Ksenija72 napisao:Pretpostavljam da retko koji ginekolog pomišlja da postoje žene koje žele da svoj krvavi uložak podele sa voljenim muškarcem...A i za ovih trideset i kusur godina zaista nisam čula ni od jednog svog drugara da mu je životna želja da vodi ljubav sa devojkom/ženom koja u tom trenutku ima menstruaciju. Listom se slažu da im je cela ta ideja neprijatna i prilično aseksualna i to nema veze sa malograđanštinom. No, različiti smo i volimo drugačije stvari...dakle, sloboda izbora je tu.
Mislim da ginekolozi kao i svi ostali lekari moraju razmisljati o svemu, i bas,bas o svemu, pa i o jednoj takvoj fizioloskoj pojavi. Da li gledate dr. Hausa, pa on ide po kucama pacijenata , pretura im po nocnim ormaricima, lavaboima, ispod sudopere, ne bi li nekako povezao stanje pacijenta sa eventualnim rizikom. Bez zalje da se upustam u diskusiju da li vodjenje ljubavi moze biti stetno ili ne, mada su mi diskusije o endometriozi poznate ( ali mislim da se tu govori o tome da do nje moze doci ako se vodi ljubav za vreme menstruacije , ali na jednom predisponiranom terenu za endometriozu, pa da to kretanje menstrualne krvi na gore moze pogorsati neko vec postojece stanje, itd.), moja opservacija je da generalno mladji muskarci uglavnom nemaju odbojnost, a da oni malo stariji, pa pomalo , da. Pri tome, ni sama ne znam gde je ta granica izmedju stariji-mladji, mazda, recimo, oni rodjeni 60-tih, naspram onih rodjenih 70-tih i 80-tih, ali ponavljam, bez neke jasne granice, ali generalno mladi momci to dozivljavaju kao normalno stanje, i ne prave nikakav problem. Pretpostavljam da neka druga generacija delimicno ima tu odbojnost i zbog toga sto su ranije i devojke bile manje upucene ili ni njima nije padalo na pamet da vode ljubav za vreme menstruacije, pa zamislite da sada nekoga sa 40 god pokusamo da ubedimo da vodi ljubav sa partnerkom kaja ima menstruaciju, verujem da je neprijatno. Takodje,da potvrdim da sam na vise mesta cula o tom efektu relaksacije i olaksanja nakon sexa za vreme menstruacije, da su grcevi manji, krvarenje manje obilno i sl. I naravno, sve je to sloboda i izbora i razmisljanja, ali i izvesna vrsta postovanja partnerke.
Majmunche
Stalni član
Stalni član

Post od Majmunche »

Da, u pravu si. To je jednostavno promena od toga da su muskarac i zena u vezi odvojeni po tom principu - "muske" i "zenske" stvari do malo modernije verzije odnosa u kome su ravnopravniji i jednostavno dele sve kao dva coveka prvenstveno.

Postovanje partnerke, upravo je to u pitanju.

Zato ne volim da se ljudi kriju iza nekih kvazi-argumenata. Neka kazu da ne vole, ne volimo svi sve, ali neka ne potrekpljuju svoje zelje i navike toboznjim "dokazima" kako ono sto oni ne vole je u stvari stetno.
Odgovori