Imam 25 godina, nisam abortirala niti radjala do sada.
U vezi sam 5 godina i za to vreme nisam menjala partnere. Medjutim,
pre mesec i po sam bila na rutinskom pregledu kod ginekologa, gde je utvrdjeno da sam 'jaka' (sta god to znacilo) III grupa, te sam koristila 12 Polygynax vaginaleta i kutiju Vizirena. Nakon toga, kada sam iskoristila vaginalete i otisla na ponovni pregled uzet mi je vaginalni bris (bakterijski), a dok sam cekala rezultate prepisano mi je da popijem dve kutije dovicina i iskoristim 3 Cansen vaginalete. Pre par dana su stigli i rezultati - E.coli (u malom broju). Na osnovu antibiograma mi je ginekolog prepisao Ciprocinal (i za mene i za decka, po jednu kutiju), i za mene vaginalete na bazi Chloramphenicol-a, koje su mi napravili u apoteci (10 komada).
Konkretno me interesuje sledece:
1. Koje bakterije su obuhvacene ovim bakterijskim vaginalnim brisom?
2. Da li je moguce da je taj mali broj E.coli zapravo prisutan zbog blizine vagine i analnog otvora?
3. Koje su konkretne posledice E.coli? (iscitala sam sve teme o tome na ovom forumu, pa ipak nisam nasla odgovor. npr,znam za hlamidiju da nelecenje moze prouzriokovati sterilitet, te kakve posledice moze imati na bebu prilikom porodjaja i sl, ali za E.coli nista ne znam - koliko je zapravo opasna i sta prouzrokuje: sterilitet, teze zacece, anomalije ploda, ili nesto sasvim drugo?
4. Da li je potrebno da uradim cervikalni bris, odnosno bris na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu; jer se nakon nekih postova na ovom forumu plasim da ta jaka III grupa sekreta nije posledica E.coli vec da postoji nesto ozbiljnije.
Nadam se da sam bila dovoljno jasna. Unapred hvala na odgovoru i pozdrav svima!
Savet u vezi rezultata
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Avg 23, 2005 4:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Bas mi je zanimljiv taj izraz "jaka" treca grupa, nisam ga cula do sada...
Obavezno pitaj ginekologa sta mu to znaci, jer po mom skromnom znanju ili imas infekciju ili je nemas...
Vaginalni bris kojim odredjujes grupu sekreta se gleda pod mikroskopom i na taj nacin je moguce utvrditi da li postoji infekcija, ali ne i kojom je bakterijom izazvana. Inace, treca grupa obuhvata sve gram negativne i gram pozitivne bakterije koje se mogu obojiti po Gramu.
Vrlo je verovatno da je mali broj E. coli u stvari kontaminacija iz okolne regije. (Najcesce je to tako i ne treba je leciti. Ne ostavlja nikakve posledice).
Nisi napisala da li si i kakve tegobe imala i da li ih jos uvek imas. Mozes uraditi i ostale testove, a ja ti savetujem da eventualno uradis jos i urinokulturu.
Pozdrav i javi za tu "jaku" grupu...

Vaginalni bris kojim odredjujes grupu sekreta se gleda pod mikroskopom i na taj nacin je moguce utvrditi da li postoji infekcija, ali ne i kojom je bakterijom izazvana. Inace, treca grupa obuhvata sve gram negativne i gram pozitivne bakterije koje se mogu obojiti po Gramu.
Vrlo je verovatno da je mali broj E. coli u stvari kontaminacija iz okolne regije. (Najcesce je to tako i ne treba je leciti. Ne ostavlja nikakve posledice).
Nisi napisala da li si i kakve tegobe imala i da li ih jos uvek imas. Mozes uraditi i ostale testove, a ja ti savetujem da eventualno uradis jos i urinokulturu.
Pozdrav i javi za tu "jaku" grupu...
Hvala ti puno na brzom odgovoru. Naravno, javicu ti za tu 'jaku' trecu, mada tek kada mi se doktorka vrati sa odmora. Sad sam u potpunoj dilemi da li da ispostujem tu njenu terapiju (10 vaginaleta+ kutija ciprocinala) ili da nista ne preduzimam. Sto se nekih tegoba tice, imala sam malo pojacan sekret ali je to bilo u periodu ovulacije pa mu nisam pridavala znacaja i nekoliko dana sam osecala takodje veoma blag i povremen svrab. Sve to pre nego sto sam otisla na pregled. Pregled sam najvise zakazala jer mi je vec bilo vreme za rutinski pregled, ali i jer su me boleli jajnici a doktorka mi je na UZ videla upalu istih. Medjutim, kada mi je rekla da sam 'jaka' treca grupa ( i to takvim tonom kao da mi saopstava da imam neizlecivu bolest), maltene je pocela da me sumnjici kako je ja lazem,jer sam prijavila tek malo pojacan sekret i blag kratkotrajan svrab, a sa takvim nalazima ja bi trebalo da imam ko zna koliko sekreta i jos kakve pratece simptome.
Sad ona misli da je takav sekret (jaka III, e ne mogu vise da ponavljam taj glupav izraz) posledica E.coli koje sada ima u malom broju, ali kako ona misli bilo je sigurno vise jer sam ja u medjuvremenu koristila i dovicin i vaginalete. A ja licno pocinjem da se tripujem da E.coli nema veze sa tom mojom grupom sekreta, vec da mozda imam hlamidiju (zato sto i ona spada u III grupu a retko ima nekakvih simptoma). Mislim da cu sad iskoristiti tu prepisanu terapiju i onda otici na kontrolu pa sa njom porazgovarati da mi uradi cervikalni bris i posebno bris na hlamidiju.
U svakom slucaju, hvala jos jednom.
Pozdrav
Sad ona misli da je takav sekret (jaka III, e ne mogu vise da ponavljam taj glupav izraz) posledica E.coli koje sada ima u malom broju, ali kako ona misli bilo je sigurno vise jer sam ja u medjuvremenu koristila i dovicin i vaginalete. A ja licno pocinjem da se tripujem da E.coli nema veze sa tom mojom grupom sekreta, vec da mozda imam hlamidiju (zato sto i ona spada u III grupu a retko ima nekakvih simptoma). Mislim da cu sad iskoristiti tu prepisanu terapiju i onda otici na kontrolu pa sa njom porazgovarati da mi uradi cervikalni bris i posebno bris na hlamidiju.
U svakom slucaju, hvala jos jednom.
Pozdrav
Evo da se javim. Pre par dana sam bila na kontroli, ali su mi tek danas stigli rezultati.
Prvo, 'jaka' treca grupa je znacila da ja konkretno imam e.coli ali u vecoj kolicini. Eto to, kao ako imas vise nekih bakterija to je jaka III ako imas manje to je onda slaba. Bezveze.
No u svakom slucaju, uradila sam kontrolni VB i urinokulturu, te mi je opet i u urinu i u VB pronadjena e.coli (ovo je prvi put da radim urinokulturu kod ovog gin. Prosli put sam radila samo VB).
Tako da je sad valjda stvarno u pitanju e.coli a ne neka moguca greska zbog blizine vag. i analnog otvora. I vi mislite tako?
A mene konkretno zanima koliko e.coli moze uticati na zacece, tj. da li stvara neke teskoce u tom smislu?
Prvo, 'jaka' treca grupa je znacila da ja konkretno imam e.coli ali u vecoj kolicini. Eto to, kao ako imas vise nekih bakterija to je jaka III ako imas manje to je onda slaba. Bezveze.
No u svakom slucaju, uradila sam kontrolni VB i urinokulturu, te mi je opet i u urinu i u VB pronadjena e.coli (ovo je prvi put da radim urinokulturu kod ovog gin. Prosli put sam radila samo VB).
Tako da je sad valjda stvarno u pitanju e.coli a ne neka moguca greska zbog blizine vag. i analnog otvora. I vi mislite tako?
A mene konkretno zanima koliko e.coli moze uticati na zacece, tj. da li stvara neke teskoce u tom smislu?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Avg 23, 2005 4:57 pm
Pozdrav i tebi!
Koja je kolicina bakterija nadjena u urinu? Sta jos pise na nalazu VB?
Imas dosta postova na ovu temu, pa pretrazi forum.
Problem je sto se neki stavovi cesto razlikuju izmedju ginekologa i nas, mikrobiologa. Nesto sto mi ne bi lecili, oni lece.
Javi novosti. Puno te pozdravljam i nemoj previse da se opterecujes.
Koja je kolicina bakterija nadjena u urinu? Sta jos pise na nalazu VB?
Imas dosta postova na ovu temu, pa pretrazi forum.
Problem je sto se neki stavovi cesto razlikuju izmedju ginekologa i nas, mikrobiologa. Nesto sto mi ne bi lecili, oni lece.
Javi novosti. Puno te pozdravljam i nemoj previse da se opterecujes.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Mikrobiolozi valjda ne leče, već su specijalizirani da identifikuju uzročnike infekcije? A kliničari na osnovu kliničke slike leče!
Sve što se zaseje nemora da nikne, to predpostavljam da znate, a mi imamo sve kliničke znake upale. Zar je jednom poslat bris iz gnoja, a da ništa nije "niklo" na zasejanim podlogama!?
Ne želim nikoga da omalovažavam, svaka karika u lancu je jednako važna, ali svako treba da zna šta mu je posao.