rogham posle spontanog pobacaja

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
MilicaJovan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 12, 2009 10:37 pm

rogham posle spontanog pobacaja

Post od MilicaJovan »

Pozdrav svima!
Prvi put sam na ovom forumu, nadam se da cu se snaci..
Unezverena sam jer ne znam sta mi je ciniti, imala sam spontani pobacaj u 5. nedelji, gledano od prvog dana poslednje menstruacije. Da nisam uradila betu HCG iz krvi, mislila bih da je zakasnela menstruacija, ali ovako sam sigurna da je bilatrudnoca jer je nalaz bio pozitivan. Ja sam RH negativna, MM pozitivan, a iz ranijeg negativnog iskustva, znam da je bitno primiti Rogham u roku od 72 sata. Da li je to slucaj i kod spontanog? (Prethodni put je bio missed).Kod lekara imam zakazano sutra u 13h, dakle, svisnucu do tada!
miliconac
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od nabla »

Pazi, sad cu da lupim...pokusavam da povezm info koje znam...

Posto je bila biohemijska trudnoca, bebin krvotok jos nije bio uspostavljen i pretpostavljam da onda nema potrebe za Roghamom.

Ovu info shvati vrlo uslovno, jer nisam doca i nisam proucavala materiju oko Rh-neg faktora
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
-1 prirodni ICSI (Jevremova), beta=0
-1 IUI (Ivanovici), no results
-1 stim. IVF (Ivanovici), beta=0
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

Primi za svaki slučaj rogham. Prima se posle svakog prekida trudnoće, na bilo koji način (porođaj, pobačaj, abortus,...) ukoliko je majka Rh-, a otac Rh+. Koliko mi je poznato, kod većeg ploda bi trebalo da se vrši provera krvne grupe, pa da se onda u zavisnosti od rezultata odlučuje o potrebi primanja rogama. Čisto sumnjam da ikome to u Srbiji pada na pamet da uradi. U svakom slučaju i da ga bespotrebno primiš neće naneti nikakve štete.
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

meni su ga dali posle missed-a iako smo i muz i ja +.
MilicaJovan
Novi član
Novi član

Post od MilicaJovan »

Hvala drugari! U medjuvremenu sam bila kod doktora i nalozio mi je da primim rogam neizostavno.. Jos mi je dao da uradim gomilu pretraga kada krvarenje stane, ukljucujuci i neko citogenetsko ispitivanje u Palmoticevoj, zbog sumnje na visestruke biohemijske trudnoce koje su zavrsile neslavno dok jos nisu ni konstatovane.. Zna li neko nesto o tom citogenetskom ispitivanju?
miliconac
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Ti i muz cete dati krv da vam urade kariotip- hromozomsku analizu.

Zasto sumnja na visestruke biohemijske trudnoce?
-ja'75,
-2 rana spontana
-max fsh 15; MTHFR heterozigot; 46,xx,17ps+ (mozaicizam broja kopija p53 gena), sve ostalo OK
MilicaJovan
Novi član
Novi član

Post od MilicaJovan »

Imala sam missed pre tri godine u 11. nedelji, racunajuci od prvog dana posl. menstruacije. Krvarenje je trajalo (nekad slabo, nekad jako) od 6. nedelje. Primala progesteron. Ustanovili da beta HCG stagnira.. Primila sam Rhogam odmah po kiretazi, ali s obzirom na dugotrajno krvarenje (cenim to kao njihov propust) moguce da nije bilo pravovremeno. Od tada pokusavam da ostanem u drugom stanju, dojagnoza je sekundarni sterilitet, ceste su infekcije, koje pre nikada nisam imala i tako u krug. Sada je sve valjda ok. sto se tice tog ludila, ali trudnoce nema. Pre dva mes. uradila sam test iz urina 25. dana i bio pozitivan - menstruacija stigla besprekorno 28. dana popodne. Ovoga puta zakasnila 4 dana - uradila betu iz krvi : 13.61! Sledeceg dana prokrvarila. Doca kaze da je to nizak rezultat bete, a da se to isto desilo i pre dva meseca, i ko zna koliko puta jos kada nisam radila testove iz urina, krvi.. i menstr. dosla na vreme i bila nesto bolnija i obilnija, ali ko tome jos pridaje znacaja.. Ne znam sta da mislim, ovaj doc. je bar ok. onaj prosli (kad je bio missed) je verovatno svojom nesposobnoscu i nezainteresovanoscu doveo do tog ishoda. Od nedelje cu vaditi i ostale nalaze, napisacu svoja iskustva..
miliconac
nabla
Aktivan član
Aktivan član

Post od nabla »

Dobro je da si nasla docu koji uopste hoce da odreaguje na biohemijske trudnoce. Ja sam uglavnom sama morala da guram kroz analize.

Drzim fige!
-ja'75,
-2 rana spontana
nakirb
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 3:27 pm

Post od nakirb »

Jaoj, sto pomenu i baci me na muke! I ja sam RH- i posle 2.inseminacije beta mi je bila 4,9 (secate se, mozda) i dr mi je produzio terapiju progesteronom jer nije bio siguran da je rezultat negativan(iako u ref.vrednostima laboratorije pise da je 0-5 beta negativna)! Dobila sam 19 dana posle inseminacije, a ta varijanta sa rogamom mi nije pala na pamet! :(
MilicaJovan
Novi član
Novi član

Post od MilicaJovan »

Iz razgovora sa docom juce, shvatila sam da lekari ne daju rhogam u slucaju da je trudnoca potvrdjeno biohemijska, a sto se vidi iz veoma niskog beta HCGa, jer to znaci da se plod nije formirao takoreci uopste (postoji neki zametak, ali to nije plod), vec je samo nastao taj neki gestacioni mesak koji uzrokuje pocetak rada svih hormona koji su zaduzeni za dalji razvoj trudnoce, ukljucujuci i beta HCG. Ja sam to pitala upravo zbog toga sto sam mozda trebala da primim Rhogam i prilikom gubitka ranijih biohemijskih trudnoca, cijeg postojanja nisam bila ni svesna. Mozda je to i tvoj slucaj, Nakirb, jer ipak je cela situacija bila pod kontrolom lekara, a i betaHCG ti je bio veoma nizak. Takodje, valjda je moguce proveriti postojanje antitela..? Toliko daleko nisam isla sa pitanjima..
miliconac
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

isidora napisao:meni su ga dali posle missed-a iako smo i muz i ja +.
kakav lapsus: htela sam reci da smo oboje "-".

izvinjavam se.
Odgovori