rogam u 8 nedelji trudnoce

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
andrea&igor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 25, 2005 3:29 pm

rogam u 8 nedelji trudnoce

Post od andrea&igor »

Prekjuce na UZ doktor mi je dao Rogam kad sam mu rekla da sam rh- a moj dragi rh+ a inace sam trudna 8 nedelja+ 4 dana pa sam se malo zbunila jer sam mislila da se on prima samo posle porodjaja ukoliko je beba rh+?! :o

Da napomenem da do sada nisam imala abortuse, pobacajew i sl. a ovo prva mi je trudnoca!

Znaci, sad ukoliko beba bude rh- a ja vec primila rogam,moze li to nesto da smeta?
A ukoliko bebac bude rh+ hocu li morati po porodjaju opet da je primim?
Tamara79
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Okt 05, 2008 9:40 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Tamara79 »

Nista se nebrini i ja sam primila u 9 nedelji trudnoce pozdrav
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Re: rogam u 8 nedelji trudnoce

Post od remi »

andrea&igor napisao:Prekjuce na UZ doktor mi je dao Rogam kad sam mu rekla da sam rh- a moj dragi rh+ a inace sam trudna 8 nedelja+ 4 dana pa sam se malo zbunila jer sam mislila da se on prima samo posle porodjaja ukoliko je beba rh+?! :o

Da napomenem da do sada nisam imala abortuse, pobacajew i sl. a ovo prva mi je trudnoca!

Znaci, sad ukoliko beba bude rh- a ja vec primila rogam,moze li to nesto da smeta?
A ukoliko bebac bude rh+ hocu li morati po porodjaju opet da je primim?
Neće bebi ništa da smeta bez obzira na rh faktor. Koliko mi je poznato u toku trudnoće rogam se prima u slučajevima kada se jave antitela u krvi i/ili ako se sumnja na malokrvnost ploda. Prva trudnoća uglavnom prolazi bez ikakvih problema. Bitno je da ne dođe do mešanja krvi majke i deteta, a to se najčešće dešava samo prilikom porođaja (tada je neizbežno). Zato, rogam je obavezan posle porođaja u roku od 72h ukoliko je beba rh+, bez obzira da li je priman tokom trudnoće. Tom dozom se obezbeđuje naredna trudnoća, da ne bi dolazilo do spontanih pobačaja zbog antitela.
Da dodam, kod mene je bio isti slučaj. Rogam sam primila tek po porođaju (svi pričali kako se to plaća, daje na zahtev, a meni dali bez traženja a nisam ni platila), iako sam na početku trudnoće imala krvarenje (samo jednom) i "genijalno" posle dva dana otišla na vanrednu kontrolu (nisam htela da idem kod druge doktorke), nalaz na antitela je uvek bio negativan.

Privatnik ili paničar?
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Andrea,
cestitam na trudnoci Slika

a evo i nekoliko strucnih odgovora:
obgyn napisao:Bilo bi dobro da znate krvnu grupu i Rh faktor Vaseg partnera, oca bebe.
Ako je on Rh negativan, onda nema potrebe da primate Rhogam u toku trucnoce, ako je pozitivan, onda je potrebno da primite dozu od 300mikrogram u 28 nedjelji trudnoce i u toku 72 sata poslije porodjaja ako je beba Rh + na oca...ako je - na Vas onda nema potrebe za dodatnu injekciju. U slucaju bilo kakvog krvarenja u trudnocu prije 28 nedjelja, daje se dodatna doza Rhogama ovisno od trimestra u kojoj se krvarenje desi.
Srecno.
+

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 2154#22154
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 8311#18311
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 6866#16866
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 6301#26301

itd, itd...

Slika , jane_doe
"I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgot their use." - Galileo Galilei
andrea&igor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 25, 2005 3:29 pm

Post od andrea&igor »

Hvala vam puno na odgovorima.....sad sam se smirila :)

Vjerovatno je on meni dao Rogam jer sam imala malo krvarenje u 5 nedelji pa preventivno, mada nisam radila test na antitijela ali nema veze, samo da s mojim bebcem bude sve OK i da ovo preguramo s andjelima :wink:
Pozdrav!
Korisnikov avatar
remi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 7:16 am

Post od remi »

andrea&igor napisao:Hvala vam puno na odgovorima.....sad sam se smirila :)

Vjerovatno je on meni dao Rogam jer sam imala malo krvarenje u 5 nedelji pa preventivno, mada nisam radila test na antitijela ali nema veze, samo da s mojim bebcem bude sve OK i da ovo preguramo s andjelima :wink:
Pozdrav!
Test na antitela, ukoliko je majka rh- a otac rh+ se radi, po pravilu, na svakih mesec - mesec i po dana bez obzira da li je prisutno krvarenje.
Sa uputom test je besplatan i radi se u zavodu za transfuziju. Mogu da ga rade i bilo koje bolje privatne laboratorije, samo što se tada plaća (trebalo bi da je negde oko 1000 dinara).
Odgovori